Go Back
+ servings
Nattbakad fläsksida

Receptet - Så gör du:

Nattbakad fläsksida

4.8/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Nattbakad fläsksida är ett otroligt gott kött som får tillagas i 8 timmar eller över natten i syrlig äppelmust som ger god smak. Servera gärna med potatisstomp och en härlig skysås!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 8 timmar
Totalt 8 timmar 15 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 1 kg fläsksida (ungefärlig vikt)
  • 2 tsk salt
  • 3 dl äppelmust
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • 3 st lagerblad
  • svartpeppar

Instruktioner

  • Skär centimetertjocka skåror över svålen på fläsksidan, med några centimeters mellanrum mellan varje.
  • Arbeta in saltet genom att gnida in det över hela fläsksidan.
  • Lägg ned fläsksidan i en ugnsform, svålsidan uppåt, och häll ner äppelmusten runtomkring köttet. Skala och skär den gula löken i skivor och grovhacka vitlöken och tillsätt tillsammans med kryddorna till formen.
  • Täck över ugnsformen med aluminiumfolie och låt tillagas i mitten av ugnen vid 100°C under natten eller i åtta timmar.
  • Ta ut ur ugnen och öppna folien. För att göra en skysås, sila av skyn över till en behållare och låt stå i rumstemperatur. När fettet lägger sig över skyn, sila av det.
  • Sätt ugnen på grill-läge eller på 225°C inför servering. Låt fläsksidan få färg i cirka 5-10 minuter tills den blivit knaprig på ytan.
  • För såsen: Reducera skyn till 3 dl i en kastrull och tillsätt 1 dl grädde och låt puttra i ungefär 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Färdigt! Servera gärna med potatisstomp och en sallad!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Nattbakad fläsksida