Nattbakad fläsksida är ett otroligt gott kött som får tillagas i 8 timmar eller över natten i syrlig äppelmust som ger god smak. Servera gärna med potatisstomp och en härlig skysås!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 8 timmart
Totalt 8 timmart15 minuterminuter
Portioner 4personer
Ingredienser
1kgfläsksida (ungefärlig vikt)
2tsksalt
3dläppelmust
2stvitlöksklyftor
1stgul lök
3stlagerblad
svartpeppar
Instruktioner
Skär centimetertjocka skåror över svålen på fläsksidan, med några centimeters mellanrum mellan varje.
Arbeta in saltet genom att gnida in det över hela fläsksidan.
Lägg ned fläsksidan i en ugnsform, svålsidan uppåt, och häll ner äppelmusten runtomkring köttet. Skala och skär den gula löken i skivor och grovhacka vitlöken och tillsätt tillsammans med kryddorna till formen.
Täck över ugnsformen med aluminiumfolie och låt tillagas i mitten av ugnen vid 100°C under natten eller i åtta timmar.
Ta ut ur ugnen och öppna folien. För att göra en skysås, sila av skyn över till en behållare och låt stå i rumstemperatur. När fettet lägger sig över skyn, sila av det.
Sätt ugnen på grill-läge eller på 225°C inför servering. Låt fläsksidan få färg i cirka 5-10 minuter tills den blivit knaprig på ytan.
För såsen: Reducera skyn till 3 dl i en kastrull och tillsätt 1 dl grädde och låt puttra i ungefär 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Färdigt! Servera gärna med potatisstomp och en sallad!