I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på körsbärsvin!
Körsbärsvin är ett gott, elegant och vackert sätt att ta vara på körsbär. Det är spännande att göra och ger ett förvånansvärt gott vin. Så här gör jag!
Jag är fullständigt förälskad i detta goda vin! Körsbär har inte alls lika mycket socker som vindruvor som man ofta gör vin på. För att göra ett körsbärsvin så måste man därför tillsätta strösocker.
Körsbären saknar också den rätta balansen av tanniner och syra för att ge ett väl avrundat vin. Därför tillsätter vi lite tanninpulver och syrablandningspulver. Detta hittas i butiker med utrustning för vinbryggning.
Tanninpulver hjälper till att förbättra strukturen i vinet och avrundar smaken. Sedan använder vi ett vinjäst och jästnäring för vinbryggning, som också hittas i butiker med bryggningsutrustning.
Allt med detta recept på körsbärsvin har jag försökt göra så enkelt som möjligt, och jag tycker faktiskt det är riktigt spännande att göra. Jag hoppas att du gillar det!
Receptet – Så gör du:
Körsbärsvin
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 3,5 kg körsbär
- 1,2 kg strösocker
- valfritt: 1/2 tsk till 1 tsk vinsyra
- 1 tsk jästnäring
- ⅛ tsk tannin
- valfritt vinjäst
Instruktioner
- Desinficera all utrustning innan du börjar med desinfektionsmedel för vinbryggning.
- Ta bort körsbärens stjälkar, skölj körsbären rena och ta bort kärnorna. Tillsätt till en stor bunke och mixa körsbären med en stavmixer eller stöt. Placera en finmaskig sil över en stor skål med en ostduk som täcker silen. Häll långsamt blandningen ner i silen och låt saften falla ner i skålen nedanför. När du har hällt hela innehållet i silen, använd duken för att pressa ut eventuell återstående juice.
- Lös sedan upp allt strösocker i en stor kastrull tillsammans med cirka 3 liter färdigsilad saft (om du får saft över, spara det så kommer den till användning snart). Rör om tills att sockret är helt upplöst. Att sätta kastrullen på värme är vanligtvis inte nödvändigt.
- Tillsätt vinsyra, tannin och jästnäring och rör om. Placera blandningen i ett jäsningskärl som rymmer 4 liter (ett jäskärl med smal hals).
- Lös upp vinjästen i en liten mängd vatten och låt den stå i cirka 10 minuter. Tillsätt sedan jästblandningen till jäsningskärlet.
- Tillsätt vatten (eller överbliven körsbärssaft) för att fylla jäsningskärlet.
- Låt jäsa med jäslås och låt blandningen jäsa i 1-2 veckor, tills den kraftiga jäsningen har avtagit. Om blandningen bubblar upp i vattenlåset, ta bort skummet, rengör och försegla igen.
- Slanga över körsbärsvinet till ett rent jäsningskärl. Slanga inte över bottenslammet (alla korn som bildats i botten av den första jäsningskärlet). Sätt tillbaka jäsningslåset och låt blandningen jäsa i ytterligare 4 till 6 veckor (eller längre).
- Buteljera körsbärsvinet på vinflaskor och lagra i flaska i minst en månad (eller längre) innan det öppnas.
- Njut av ditt körsbärsvin!