Karamellsås – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på en riktigt god karamellsås!

Karamellsås är en tidlös klassiker som tillför en rik och söt smak till en mängd olika desserter. Den härliga karamellsmaken och såsens krämiga konsistens gör den till den ultimata såsen för glass, pajer, frukt och mycket mer.

Det går även att anpassa smaken efter egna preferenser genom att tillsätta lite extra salt eller vaniljextrakt.

Förutom glass och kakor, så måste ni bara testa denna ljuvliga sås ihop med en nybakad äppelpaj. Eller, tillsammans med färska jordgubbar! Möjligheterna är oändliga, och det är bara din fantasi som sätter gränserna för hur du kan använda denna underbara karamellsås.

Karamellsåsen kan förvaras i kylskåp i upp till två veckor. Vid servering kan du värma den lite i mikrovågsugn eller i en kastrull på spisen för att få den att bli mer flytande igen, om så önskas.

Här kommer receptet, jag hoppas att ni ska tycka om det lika mycket som vi gör här hemma hos oss!

Karamellsås

Receptet – Så gör du:

Karamellsås

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

En himmelsk smaksensation som kommer att förgyller alla typer av desserter, från glass, pajer, och kakor, till bär och fruktsallader!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 skål

Ingredienser
 

  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 tsk vaniljextrakt (valfritt)
  • 1 nypa salt

Instruktioner

  • Häll sockret i en kastrull och värm på medelhög värme. Rör om försiktigt med en träsked eller en visp tills sockret smälter och blir en gyllene karamellfärg. Se till att röra hela tiden för att undvika att sockret bränns.
  • När sockret har smält helt och fått en fin karamellfärg, ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Var försiktig eftersom smöret kan få karamellen att bubbla upp.
  • Rör om tills smöret har smält helt och blandat sig med karamellen. Tillsätt därefter vispgrädden försiktigt och fortsätt röra tills allt har blandats väl.
  • Sätt tillbaka kastrullen på spisen och låt karamellsåsen sjuda på låg värme i cirka 5-7 minuter, eller tills såsen har tjocknat något. Rör om då och då för att undvika att såsen bränner fast i botten.
  • Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vaniljextraktet (om du använder det) samt en nypa salt. Blanda väl.
  • Låt karamellsåsen svalna något innan du häller den i en skål eller burk för förvaring. Den kommer att tjockna ytterligare när den kyls ner.
  • Färdigt! Servera karamellsåsen som tillbehör till glass, pajer, frukt eller vad du än föredrar. Njut!
Måltid Efterrätt, Sås
Kök Svenskt
Nyckelord Karamellsås

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar