Vegansk äppelkaka – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på vegansk äppelkaka. Denna veganska äppelkaka med kanelsmulning blir ditt nya favoritrecept på äpplen! Den är mjuk, saftig, och toppad med krispiga smulor.

Denna veganska äppelkaka är superenkel men otroligt läcker. Den perfekta fikakakan eller desserten att servera till din familj eller vänner efter en utsökt måltid.

Äppelkaka är en av mina favoritkakor helt enkelt på grund av dess fantastiska smak. Alla älskar äpplen, och det passar bra i en massa desserter. Från glass till yoghurt, så valmöjligheterna när det kommer till efterrätter med äpple oändliga. Detta gör äpple till en välkänd efterrätt som säkert kommer att uppskattas av barn och i princip alla.

Ingredienserna i denna veganska äppelkaka är ganska lätta att hitta. Du behöver inte heller oroa dig för kostnaden, eftersom alla ingredienser i receptet är billiga.

Här är ingredienserna du behöver:

Äpplen  – det här är i grunden hjärtat i din veganska äppelkaka, så hitta de färskaste äpplena till ditt recept. Detta kommer att göra din kaka mer utsökt och godare.

Vetemjöl – du kan även använda dinkelmjöl eller glutenfri mjölblandning 1:1. Om du föredrar en annan sorts mjöl kan du också prova det, men du kanske behöver lite mindre eller mer mjöl beroende på dess konsistens.

Socker  – eller exempelvis stevia, det beror på vilket sötningsmedel du föredrar.

Vaniljextrakt  – detta är valfritt men ger en härlig smak till kakan.

Äppelcidervinäger  – alternativt kan du också använda citronsaft eller vit vinäger.

Äppelmos  – osötad. Du kan också använda en mosad banan, mjölkfri yoghurt eller mer växtmjölk istället.

Veganskt smör, smält  – du kan ersätta detta med margarin, kokosolja eller annan neutral olja.

I övrigt behöver du också mejerifri mjölk, bakpulver, salt och kanel.

Tips

Förvaring: Du kan förvara överbliven kaka övertäckt i rumstemperatur i 1 dag eller i kylen i upp till 4 dagar eller frysa den i upp till 3 månader.

För att tina, ställ helt enkelt i kylen över natten och låt den sedan få rumstemperatur innan servering.

Gör ett test när kakan är i ugnen: Gräddningstiden kan variera beroende på din ugn, eller din form. Så se till att testa med en tandpetare, om du sticker ned den och den är degfri, då är kakan klar.

Vill du ha en saftig äppelkaka, undvik att överbaka.

Muffins:  Du kan också göra veganska äppelmuffins, cirka 15 muffins får man med detta recept. Gräddningstiden tar cirka 25 minuter.

Vegansk äppelkaka

Receptet – Så gör du:

Vegansk äppelkaka

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på vegansk äppelkaka. Denna veganska äppelkaka med kanelsmulning blir ditt nya favoritrecept på äpplen! Den är mjuk, saftig, och toppad med krispiga smulor.
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 45 minuter
Totalt 1 timme 5 minuter
Portioner 12 bitar

Ingredienser
 

Kakan

  • 450 g äppelskivor
  • 4 dl vetemjöl eller dinkelmjöl eller glutenfritt mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 1 dl farinsocker eller annat strösocker
  • 1,25 dl mejerifri mjölk
  • 1 tsk vaniljextrakt (valfritt)
  • 1 msk äppelcivervinäger eller citronsaft
  • 100 g osötat äppelmos
  • 120 g veganskt smör, smält (eller margarin, kokosolja eller annan neutral olja)

Kanelsmulorna

  • 1 dl vetemjöl eller dinkelmjöl eller glutenfri mjölmix
  • ½ msk kanel
  • 3 msk farinsocker eller strösocker
  • 3 msk veganskt smör kallt och skuret i små bitar

Instruktioner

  • Värm ugnen till 180˚C. Smörj lätt sidorna av en 22-centimeter bred form med avtagbara kanter.
  • I en stor bunke, vispa ihop mjöl, bakpulver, salt, kanel och socker. Lägg åt sidan.
  • I en skål, vispa ihop mjölkfri mjölk, vaniljextrakt och citronsaft. Häll mjölkblandningen i den torra mjölblandningen.
  • Tillsätt äppelmos och det smälta veganska smöret och rör om med en visp eller spatel tills det precis blandats ihop.
  • Överför smeten i din förberedda form.
  • Fördela de hackade äpplena ovanpå och tryck försiktigt ner dem i degen. ( Om du använder sura äpplen kan du blanda dem med lite farinsocker innan.)
  • Gör kanelsmulningen genom att blanda mjöl, kanel, socker och kalla veganska smörbitar till smulor. Smula sedan över din kaka.
  • Grädda i den förvärmda ugnen i ca. 45-50 minuter eller tills en tandpetare som sticks in i mitten av kakan kommer ut så gott som degfri.
  • Låt svalna i 20 minuter medan kakan fortfarande är i formen.
  • Ta sedan upp på ett galler och låt svalna helt. När svalnat och fast, skiva upp och njut med vegansk glass, pekannötter,  vegansk kolasås, eller som den är!
Måltid Efterrätt
Kök Amerikanskt, Svenskt
Nyckelord Vegansk äppelkaka

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar