Jordgubbssirap – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på jordgubbssirap!

Jordgubbars saftiga och söta smak gör dem till en populär ingrediens i allt från bakverk till sallader och drinkar. Att ta tillvara på jordgubbarnas naturliga godhet genom att skapa din egen jordgubbssirap är ett fantastiskt sätt att lyfta dina mat- och dryckesupplevelser till en helt ny nivå. I denna artikel kommer vi att utforska världen av hemgjord jordgubbssirap och hur du enkelt kan skapa den själv för att förhöja dina favoritdrinkar och desserter.

Använd antingen färska eller frysta jordgubbar. Oavsett vilket alternativ du väljer kommer resultatet vara en härligt fruktig och aromatisk sirap som smakar av sommar.

Genom att blanda jordgubbar med vatten och socker och sedan låta blandningen koka, frigörs de naturliga safterna och smakerna från jordgubbarna. Tillsätt sedan en skvätt färskpressad citronjuice för en frisk och balanserad smak.

Din färdiga jordgubbssirap är en fantastisk smaksättning som kan användas på många olika sätt. Du kan blanda den med vatten eller läsk för att skapa uppfriskande sommardrycker, eller använda den som en topping till pannkakor, våfflor, glass eller yoghurt. Dess naturliga sötma och fruktiga smak kommer att lyfta fram varje rätt på ett ljuvligt sätt.

När det gäller hållbarhet är det bäst att förvara din hemgjorda jordgubbssirap i en lufttät behållare i kylskåpet. Sirapen kan behålla sin kvalitet och smak i upp till två veckor. Om du märker några förändringar i färg, konsistens eller lukt är det bäst att göra ny jordgubbssirap för att säkerställa en optimal smakupplevelse.

Sammanfattningsvis är hemgjord jordgubbssirap en underbar och enkel skatt som du kan lägga till i din kulinariska repertoar. Genom att följa detta recept kan du njuta av den ljuva smaken av jordgubbar året om och ge dina rätter en extra touch av fruktig fräschör.

Här nedanför kommer receptet! Ha det så trevligt önskar jag er alla!

Jordgubbssirap

Receptet – Så gör du:

Jordgubbssirap

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Jordgubbssirapen kan användas som smaksättning i drycker som vatten, läsk, cocktails eller mocktails. Den är också läcker att hälla över pannkakor, våfflor, glass eller yoghurt.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

 • 250 g färska eller frysta jordgubbar
 • 1/2 dl vatten
 • 1/2 dl strösocker
 • 1 msk färskpressad citronjuice

Instruktioner

 • Om du använder färska jordgubbar, skölj dem noggrant och ta bort stjälkarna. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Om du använder frysta jordgubbar, låt dem tina en stund.
 • I en kastrull, tillsätt vatten och strösocker. Värm på medelvärme tills sockret har lösts upp och blandningen börjar koka.
 • Lägg i de skurna eller tinade jordgubbarna i socker- och vattenblandningen. Låt det koka i ungefär 10-15 minuter, eller tills jordgubbarna är mjuka och saften har börjat frigöras.
 • Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna något.
 • Häll blandningen genom en finmaskig sil eller silduk för att separera jordgubbsköttet från saften. Pressa försiktigt för att få ut så mycket saft som möjligt.
 • Tillsätt färskpressad citronjuice i den silade jordgubbssaften och rör om.
 • Häll den färdiga jordgubbssirapen i en ren flaska eller behållare och förvara i kylskåp.
 • Färdigt! Njut av din jordgubbssirap! Förvara lufttätt i kylen behållare i 1-2 veckor.
Måltid Efterrätt, Sås
Kök Svenskt
Nyckelord Jordgubbssirap

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar