Fermenterad vitlök – Recept

4.4/5 baserat på 5 betyg

I denna artikel ger jag mitt absoluta favoritrecept på fermenterad vitlök!

Denna fermenterade vitlöken kan användas i alla recept som använder vanlig vitlök! Fermenterad vitlök ger en fin vitlökssmak till alla rätter.

Att fermentera vitlöken i honung är ett spännande, gott och bra sätt att njuta av vitlök med alla dess hälsosamma enzymer och näringsämnen!

Fermenterad honungsvitlök var tidigare något som jag hade velat testa väldigt länge, enda sedan jag först läste om det. Denna smakrika fermenterade vitlök som fermenteras i honung kan användas till många saker, som god mat, såväl som bra huskurer.

Även fast det kan låta lite chockerande om man inte fermenterat vitlök i honung tidigare, så går det ärligt talat också att äta den som den är, det är faktiskt väldigt gott!

Jag har lärt mig att älska att fermentera vitlök, eftersom den mjukar upp rå vitlöks skarpa smak och arom. Den resulterande smakprofilen är en korsning mellan rå, karamelliserad och rostad vitlök.

De nyttiga bakterierna som uppkommer vid fermentering omvandlar sockerarter till mjölksyra. Denna syra är ett naturligt konserveringsmedel som hämmar tillväxten av skadliga bakterier.

När vätska tillsätts honung, startar den fermenteringsprocessen hos vitlöken. Den lilla mängden vätska inuti vitlöksklyftan kommer att skapa precis tillräckligt med vätska för att jäsning ska ske.

fermenterad vitlök

Receptet – Så gör du:

Fermenterad vitlök

4.4/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Denna fermenterade vitlöken kan användas i alla recept som använder vanlig vitlök! Fermenterad vitlök ger en fin vitlökssmak till alla rätter.
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 30 days
Totalt 30 days 20 minuter
Portioner 1 burk

Utrustning

  • Glasburk med lock eller motsvarande

Ingredienser
 

  • 2,5 dl hela vitlöksklyftor skalade och lätt krossade
  • 2,5 dl flytande honung eller mer, efter behov för att täcka vitlöken i burken

Instruktioner

  • Skala och krossa lätt vitlöksklyftorna. Det snabbaste och enklaste sättet att förbereda vitlöken är att placera sidan av en kockkniv ovanpå en enda vitlöksklyfta och sedan ge den ett fast slag med handflatan. Då lossnar skalet så du enkelt kan ta bort det och den blir även krossad.
  • Lägg de skalade och lätt krossade vitlöksklyftorna i en burk med bred öppning. Tillsätt tillräckligt med honung för att helt täcka vitlöksklyftorna. Se till att de är helt belagda med honung.
  • Sätt locket på burken, men dra inte åt. Stoppa sedan in burken på en mörk plats, exempelvis längst in i ett skafferi.
  • Varje dag eller så, dra åt locket på burken så den stängs helt, och vänd sedan på den upp och ner för att täcka vitlöksklyftorna med honung. Lossa locket igen så det bara ligger ovanpå burken när du återställer det till upprätt läge.
  • Inom några dagar till en vecka bör du se små bubblor börja bildas på ytan av honungen.
  • Honungsvitlöken kommer att behöva jäsa i ungefär en månad, men du kan äta den när som helst även under processens gång. Smaken kommer att fortsätta att utvecklas med tiden, då vitlöken blir mjukare och honungen blir mycket rinnigare.
  • Förvara på en sval plats i många månader eller till och med ett år, om inte längre.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord fermenterad vitlök

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar