Denna fermenterade vitlöken kan användas i alla recept som använder vanlig vitlök! Fermenterad vitlök ger en fin vitlökssmak till alla rätter.
Förberedelser 20 minuterminuter
Tillagning 30 daysd
Totalt 30 daysd20 minuterminuter
Portioner 1burk
Utrustning
Glasburk med lock eller motsvarande
Ingredienser
2,5dlhela vitlöksklyftor skalade och lätt krossade
2,5dlflytande honung eller mer, efter behov för att täcka vitlöken i burken
Instruktioner
Skala och krossa lätt vitlöksklyftorna. Det snabbaste och enklaste sättet att förbereda vitlöken är att placera sidan av en kockkniv ovanpå en enda vitlöksklyfta och sedan ge den ett fast slag med handflatan. Då lossnar skalet så du enkelt kan ta bort det och den blir även krossad.
Lägg de skalade och lätt krossade vitlöksklyftorna i en burk med bred öppning. Tillsätt tillräckligt med honung för att helt täcka vitlöksklyftorna. Se till att de är helt belagda med honung.
Sätt locket på burken, men dra inte åt. Stoppa sedan in burken på en mörk plats, exempelvis längst in i ett skafferi.
Varje dag eller så, dra åt locket på burken så den stängs helt, och vänd sedan på den upp och ner för att täcka vitlöksklyftorna med honung. Lossa locket igen så det bara ligger ovanpå burken när du återställer det till upprätt läge.
Inom några dagar till en vecka bör du se små bubblor börja bildas på ytan av honungen.
Honungsvitlöken kommer att behöva jäsa i ungefär en månad, men du kan äta den när som helst även under processens gång. Smaken kommer att fortsätta att utvecklas med tiden, då vitlöken blir mjukare och honungen blir mycket rinnigare.
Förvara på en sval plats i många månader eller till och med ett år, om inte längre.