Go Back
+ servings
fermenterad vitlök

Receptet - Så gör du:

Fermenterad vitlök

4.4/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Denna fermenterade vitlöken kan användas i alla recept som använder vanlig vitlök! Fermenterad vitlök ger en fin vitlökssmak till alla rätter.
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 30 days
Totalt 30 days 20 minuter
Portioner 1 burk

Utrustning

Glasburk med lock eller motsvarande

Ingredienser
 

  • 2,5 dl hela vitlöksklyftor skalade och lätt krossade
  • 2,5 dl flytande honung eller mer, efter behov för att täcka vitlöken i burken

Instruktioner

  • Skala och krossa lätt vitlöksklyftorna. Det snabbaste och enklaste sättet att förbereda vitlöken är att placera sidan av en kockkniv ovanpå en enda vitlöksklyfta och sedan ge den ett fast slag med handflatan. Då lossnar skalet så du enkelt kan ta bort det och den blir även krossad.
  • Lägg de skalade och lätt krossade vitlöksklyftorna i en burk med bred öppning. Tillsätt tillräckligt med honung för att helt täcka vitlöksklyftorna. Se till att de är helt belagda med honung.
  • Sätt locket på burken, men dra inte åt. Stoppa sedan in burken på en mörk plats, exempelvis längst in i ett skafferi.
  • Varje dag eller så, dra åt locket på burken så den stängs helt, och vänd sedan på den upp och ner för att täcka vitlöksklyftorna med honung. Lossa locket igen så det bara ligger ovanpå burken när du återställer det till upprätt läge.
  • Inom några dagar till en vecka bör du se små bubblor börja bildas på ytan av honungen.
  • Honungsvitlöken kommer att behöva jäsa i ungefär en månad, men du kan äta den när som helst även under processens gång. Smaken kommer att fortsätta att utvecklas med tiden, då vitlöken blir mjukare och honungen blir mycket rinnigare.
  • Förvara på en sval plats i många månader eller till och med ett år, om inte längre.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord fermenterad vitlök