Förvälla spenat – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på hur man förväller spenat!

Förvällning av spenat innebär att man låter den puttra i kokande vatten i någon minut. Detta är ett enkelt steg som underlättar frysning av denna goding. Lär dig hur du enkelt gör i detta praktiska steg-för-steg recept.

Förvällning av spenat är ett enkelt steg att lägga till inför frysning, som har flera fördelar. Det mjuknar och förebygger överkänslighet hos spenatens gröna blad. Förvällningen tar också bort eventuell bitterhet som kan finnas i rå spenat och gör den mer mångsidig i matlagningen.

Spenat är bland de mest näringsrika grönsakerna som är känd för sin mångsidighet och används ofta i sallader, pasta, soppor och mycket mer. Genom att förvälla spenat behåller den sin naturliga gröna färg och dess näringsämnen som järn, kalcium, vitaminer och antioxidanter.

Att just frysa spenaten är ju riktigt händigt, då det låter oss ha denna hälsosamma grönsak till hands när du behöver den som mest. Hur jag går tillväga för att göra detta efter förvällningen går jag också igenom, med mina bästa tips.

Sammanfattningsvis innan guiden: förvällning av spenat är ett enkelt steg som gör denna grönsak ännu mer användbar och näringsrik i ditt kök. Ta vara på spenaten på bästa sätt via förvällning, snabbt och effektivt! Receptet hittas här nedanför! Ha det så trevligt!

Förvälla spenat

Receptet – Så gör du:

Förvälla spenat

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Att förvälla spenat är en riktigt bra metod som hjälper till att göra en bra infrysning. Förvällningen hjälper till med att bevara spenatens färg och näringsämnen samtidigt som det bibehåller smaken och förhindrar överkänslighet i frysen!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

  • 1 mängd spenat (valfri mängd)
  • Vatten
  • Salt (ca 1 tsk salt per liter vatten)

Instruktioner

  • Förbered spenaten: Börja med att tvätta spenaten noggrant i kallt vatten för att ta bort eventuell smuts eller föroreningar. Om spenaten är för stor kan du också klippa bort de grövsta stjälkarna.
  • Koka upp vatten: Fyll en stor kastrull med vatten och tillsätt ca 1 tsk salt per liter vatten. Saltet hjälper till att bevara spenatens gröna färg och förbättrar smaken. Sätt kastrullen på spisen och koka upp vattnet.
  • Låt spenaten puttra: När vattnet kokar, lägg i spenaten och rör om med en sked eller en spatel. Låt spenaten puttra vattnet i endast 1-2 minuter. Tiden kan variera beroende på mängden spenat och hur önskad mjukhet du vill ha. Under denna tid kommer spenaten att bli mjukare och ändra färg till en ljusare grön.
  • Kyl ned spenaten: Direkt efter att spenaten har låtits puttra i 1-2 minuter, sätt en sil i diskhon och häll spenaten i silen. Skölj omedelbart spenaten med kallt rinnande vatten. Detta steg är avgörande för att stoppa tillagningen och bevara spenatens färg och näringsämnen.
  • Krama ur överflödig vätska: När spenaten har kallnat, använd dina händer eller en ren kökshandduk för att försiktigt krama ur all överflödig vätska. Detta hjälper till att förhindra att spenaten blir för blöt när du fryser den.
  • Frys in spenaten: Flytta över den förvällda och urkramade spenaten till fryspåsar eller andra täta frysbehållare. För enklare framtida användning är det bra att frysa in den i flera små, portionsvänliga paket. Markera påsarna eller behållarna med innehållet och dagens datum. På detta sätt kan du enkelt organisera och använda den frysta spenaten senare.
  • Tillagning från frysen: När du är redo att använda den frysta spenaten, är det bäst att använda den direkt från frysen istället för att låta den tina i förväg. Detta hjälper till att behålla spenatens konsistens och smak på bästa sätt. Släng bara den frysta spenaten direkt i din matlagning och njut av dess näringsrika fördelar i dina favoriträtter.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Förvälla spenat

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar