Förvälla karljohansvamp – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt bästa recept på hur man förväller karljohansvamp!

Förvällning är en metod för att konservera Karljohan innan du fryser den! Att förvälla Karljohan är ett enkelt och effektivt sätt att förbereda lagring av denna svamp, och i denna artikel ska vi utforska varför det är en så smart teknik!

Karljohansvamp är en skatt i skogen som många svampälskare längtar efter att hitta. Dess unika smak och arom gör den till en eftertraktad ingrediens i köket. Men vad gör du om du har hittat en riklig skörd av Karljohan och vill bevara dess smak och konsistens för framtida kulinariska äventyr? Svaret är förvällning.

Förutom att förvälld karljohan tar upp mindre plats vid förvaringen så ger förvällningen också flera andra fördelar:

 1. Förhindrar försämring: Karljohan kan vara ömtålig och kan snabbt försämras efter plockning. Förvällning stoppar försämringen genom att bromsa de enzymer som bryter ner svampens celler.
 2. Bättre textur: Genom att förvälla Karljohan bevarar du dess textur och konsistens. Det kommer att vara mindre slemmigt och mer likt färsk svamp när du senare tillagar det.
 3. Säkerhet: Förvällning hjälper till att minska risken för bakterier och andra mikroorganismer som kan utvecklas på svampen under lagring.
 4. Enkel användning: Förvälld Karljohan är redo att användas direkt när du tar ut den från frysen. Det sparar tid och gör det enkelt att inkludera denna utsökta svamp i dina rätter.

Med denna enkla teknik kan du behålla den rika smaken och konsistensen av Karljohansvamp för framtida matlagning. När du behärskar konsten att förvälla, kommer du alltid att ha karljohan till hands för att förgylla dina rätter.

Så var inte rädd att plocka lite extra Karljohan nästa gång du är i skogen; du kan njuta av dess underbara smak året om med hjälp av förvällning!

Receptet hittas här nedanför! Ha det så trevligt!

Förvälla karljohansvamp

Receptet – Så gör du:

Förvälla karljohansvamp

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Att förvälla sina karljohansvampar, det innebär att man låter dem släppa vätska i en kastrull eller panna. När detta väl har gjorts så kan de frysas in och förvaras till senare användning! Så här kan man göra det, snabbt och smidigt!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 1 mängd

Ingredienser
 

 • 1 mängd karljohansvamp
 • ½ tsk salt per 1 kg karljohan
 • Valfritt: 1 msk smör, olja, eller vatten

Instruktioner

 • Rengör Karljohansvamparna noggrant och ta bort eventuell jord eller smuts. Du kan använda en svampborste eller en liten kniv för att försiktigt skrapa bort smutsen.
 • Skär Karljohansvamparna i mindre bitar om de är stora. Väg upp hur mycket svamp du har.
 • Värm upp en stekpanna på låg värme. Om du vill kan du tillsätta en liten mängd smör, olja, eller vatten bara för att förhindra att svampen fastnar i början, men detta är valfritt.
 • Lägg de rengjorda och skurna karljohan i den upphettade stekpannan.
 • Tillsätt cirka 1/2 tsk salt per kilogram svamp till svampen i pannan och rör om.
 • Nu låter vi svampen börja förvällas på låg värme, genom att vi helt enkelt låter den koka i sin egna vätska. Rör om med jämna mellanrum.
 • Fortsätt koka svampen på låg värme tills all vätska har försvunnit och svampen har mjuknat något. Rör om då och då. Detta kan ta olika tid beroende på mängden svamp och pannans storlek, men det kan ta 20-30 minuter (självklart beroende på mängden svamp).
 • När vätskan har kokat bort och svampen har förvällts, ta bort från värmen. Låt kallna, först en stund i rumstemperatur och sedan i kylen. När karljohansvampen kallnat helt i kylen, flytta över till fryspåsar eller andra täta frysbehållare och frys in. Frys in i lagom stora portioner för att enklare använda i framtiden. Markera påsarna eller behållarna med innehåll och dagens datum, du kommer tacka dig själv senare!
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Förvälla karljohansvamp

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar