Att förvälla sina karljohansvampar, det innebär att man låter dem släppa vätska i en kastrull eller panna. När detta väl har gjorts så kan de frysas in och förvaras till senare användning! Så här kan man göra det, snabbt och smidigt!
Förberedelser 5 minuterminuter
Tillagning 10 minuterminuter
Totalt 15 minuterminuter
Portioner 1mängd
Ingredienser
1mängdkarljohansvamp
½tsksalt per 1 kg karljohan
Valfritt: 1 msk smör, olja, eller vatten
Instruktioner
Rengör Karljohansvamparna noggrant och ta bort eventuell jord eller smuts. Du kan använda en svampborste eller en liten kniv för att försiktigt skrapa bort smutsen.
Skär Karljohansvamparna i mindre bitar om de är stora. Väg upp hur mycket svamp du har.
Värm upp en stekpanna på låg värme. Om du vill kan du tillsätta en liten mängd smör, olja, eller vatten bara för att förhindra att svampen fastnar i början, men detta är valfritt.
Lägg de rengjorda och skurna karljohan i den upphettade stekpannan.
Tillsätt cirka 1/2 tsk salt per kilogram svamp till svampen i pannan och rör om.
Nu låter vi svampen börja förvällas på låg värme, genom att vi helt enkelt låter den koka i sin egna vätska. Rör om med jämna mellanrum.
Fortsätt koka svampen på låg värme tills all vätska har försvunnit och svampen har mjuknat något. Rör om då och då. Detta kan ta olika tid beroende på mängden svamp och pannans storlek, men det kan ta 20-30 minuter (självklart beroende på mängden svamp).
När vätskan har kokat bort och svampen har förvällts, ta bort från värmen. Låt kallna, först en stund i rumstemperatur och sedan i kylen. När karljohansvampen kallnat helt i kylen, flytta över till fryspåsar eller andra täta frysbehållare och frys in. Frys in i lagom stora portioner för att enklare använda i framtiden. Markera påsarna eller behållarna med innehåll och dagens datum, du kommer tacka dig själv senare!