Flädersaft (utan citronsyra) – Recept

4.8/5 baserat på 24 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på flädersaft utan citronsyra!

Detta är en klassisk flädersaft utan citronsyra. Gott som en söt, läckert svalkande saft, som kan spädas ut med vanligt vatten eller bubbelvatten, eller till och med kombineras med mousserande vin eller bubbel, såsom champagne. Alternativt kan den blandas med kolsyrat vatten och gin för fläderblomsgin. Njut av denna goda flädersaft, utan citronsyra som ingrediens!

Flädersaft utan citronsyra

Det är verkligen enkelt att göra flädersaft, men om du har letat runt efter recept kanske du har upptäckt att de flesta innehåller citronsyra (inte detta recept).

Citronsyra läggs till i många recept på flädersaft för att hjälpa till att förlänga hållbarheten. Det är inte nödvändigt, särskilt om du kommer dricka din flädersaft inom 6 veckor.

Flädersaft utan citronsyra

Detta recept är verkligen enkelt. När det gäller att göra denna flädersaft behöver du bara lösa upp sockret i kokande vatten och sedan lägga till de återstående ingredienserna och låta dem stå i 24-48 timmar. Detta utvecklar smaken av fläder (och färgen av fläderblom).

Flädersaft utan citronsyra

Under maj och början av juni hittar du fläderblommor som växer över hela Sverige. De växer på träd, vanligtvis i häckar och är en vacker vit blomma med en stark härlig doft.

Helst vill du plocka blommorna någonstans avskilt från bilvägar för att minska risken för föroreningar.

Denna flädersaft utan citronsyra kommer att vara färsk i kylen i cirka 6 veckor. Om du inte ska dricka den inom den tiden rekommenderar jag starkt att frysa den!

En kreativ idé är att behålla flädersaften koncenterad och sidan frysa in den i iskuber. På så sätt kan du alltid göra dig ett glas flädersaft genom att tillsätta en iskub eller flera till ett glas vatten eller en kanna vatten!

Du kan också tillsätta kuberna till mousserande vin och bubbel, eller mineralvatten, för en lyxig fläderdrink baserad på flädersaften.

Flädersaft utan citronsyra

Receptet – Så gör du:

Flädersaft (utan citronsyra)

4.8/5 baserat på 24 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är en klassisk flädersaft utan citronsyra. Gott som en söt, läckert svalkande saft, som kan spädas ut med vanligt vatten eller bubbelvatten, eller till och med kombineras med mousserande vin eller bubbel, såsom champagne.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 day
Totalt 1 day 10 minuter
Portioner 40 serveringar

Ingredienser
 

 • 30 st fläderhuvuden – i full blom
 • 900 g strösocker (cirka 10 dl)
 • 1,7 l kokande vatten
 • 3 st citroner
 • 2 st apelsiner

Instruktioner

 • Häll sockret i en stor kastrull eller skål.
 • Tillsätt det kokande vattnet och rör om ordentligt.
 • Skölj försiktigt av fläderblommorna och lägg sedan i kastrullen.
 • Använd en skalare, ta bort skalet från apelsinerna och citronerna. Ta nu 1 av apelsinerna, och 1 av citronerna, och krama ur saften, som du sedan tillsätter till kastrullen. Lägg sedan de urkramade frukterna i kastrullen med (1 av apelsinerna, 1 av citronerna).
 • Skiva till sist de återstående apelsinerna och citronerna och lägg även dem i pannan och rör om ordentligt.
 • Låt stå täckt i 24-48 timmar innan du silar genom en ren muslinduk eller kökshandduk (att täcka ett durkslag över en stor skål och försiktigt hälla i vätskan är det enklaste sättet att göra detta).
 • Späd eventuellt ut med mer vatten tills du är nöjd med smaken, eller förvara som en mer koncentrerad saft och späd vid senare tillfälle efter behov. Använd en kanna och tratt, häll vätskan i steriliserade flaskor (att köra dem genom diskmaskinen borde räcka men för att vara extra säker, låt dem torka i ugn). Här är min guide till hur du steriliserar flaskor!
 • Klart! Förvara i kylen tills du vill dricka den. Använd inom cirka 6 veckor, eller frys in och tina upp när du vill ha den (du kan göra detta i isbitsbrickor, i så fall skulle du ha en färdig iskall fläderdryck så fort iskuben stoppas i vatten!)
Måltid Drinkar
Kök Svenskt
Nyckelord Flädersaft utan citronsyra

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar