Färgad marsipan – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel går jag igenom hur jag färgar marsipan!

Marsipan är i huvudsak en söt deg av socker och mandel, som ofta ingår i bakning, exempelvis som ett täcke över en tårta eller i formgivna verk. Med tanke på hur marsipan används så vill man ofta färga den, och det går jag igenom hur man enklast gör i denna artikel!

Marsipan har tillverkats i Medelhavsregioner såväl som i Mellanöstern i århundraden, och är särskilt uppskattat som ett skulpturalt material inom bakning.

Naturlig marsipan
Naturlig marsipan

Naturlig marsipan har en något beigeaktig ton. Du kan i princip färga marsipanen till vilken färg du vill genom att följa några enkla steg.

Här är några bra färgkombinationer att ha i minne för guiden som påbörjas under Instruktioner en bit ner i artikeln!

Grön marsipanfärg – kombinera 1 tsk vatten + 1/4 tsk grön matfärg

Gul marsipanfärg – kombinera 2 tsk vatten + 1/4 tsk gul matfärg

Orange marsipanfärg – kombinera 1 tsk vatten + 6 droppar gul + 2 droppar röd färg

Röd marsipanfärg – kombinera 1 tsk vatten + 1 droppe röd färg

Färgad marsipan

Receptet – Så gör du:

Färgad marsipan

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Marsipan är i huvudsak en söt deg av socker och mandel, som ofta ingår i bakning, exempelvis som ett täcke över en tårta eller i formgivna verk. Med tanke på hur marsipan används så vill man ofta färga den, och det går jag igenom hur man enklast gör i denna artikel!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 1 sats

Utrustning

plasthandskar för matlagning

Ingredienser
 

  • Marsipan
  • Pastafärg eller karamellfärg i önskade färgnyanser

Instruktioner

  • Förbered marsipanen, antingen genom att följa ett recept för att göra den från grunden, eller använd färdiggjord marsipan.
  • Låt marsipanen stå framme så den blir rumstempererad. Detta ger att att konsistensen blir mjuk och smidig, vilket är bra när vi ska arbeta in färgen. Knåda in några droppar majssirap i degen om den fortfarande verkar stel.
  • En viktig sak att tänka på vid färgande av marsipan är att marsipanen måste vara uppvärmd till rumstemperatur för ett bra resultat. Se till att den är i rumstemperatur innan du börjar arbeta med den, och knåda den mycket (minst 10 minuter) så att den blir mjuk och smidig innan du börjar med att färga den.
  • Dela marsipanen i bitar baserat på antalet olika färger du vill ha.
  • Välj din typ av färg. Använd pastafärg för mörkare färger eller karamellfärg för ljusare färger.
  • Ta nu gärna på dig engångsplasthandskar för matlagning. Detta för att skydda både kläder och händer från att bli färgade.
  • Börja med att applicera bara en liten klick på din marsipanklump. Börja sedan med att vika marsipanen flera gånger så att färgen arbetas in. Fortsätt på detta vis tills färgen blivit jämn över hela marsipanen. Vill du ha intensivare färg, tillsätt lite färg till och arbeta på samma sätt.
  • För redan formgivna marsipanformer: Om du har formgett något i ofärgad marsipan, låt marsipanen stå i kylen över natten på ett kallt ställe. Ta sedan en pensel och späd ut en ätbar färg i lite vatten, och pensla på färgen på marsipanen.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Färgad marsipan

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar