Etiopisk pepparsås – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på etiopisk pepparsås!

Etiopisk matlagning är känt för sina rika smaker och kryddor, och en av de mest distinkta smakerna i det etiopiska köket är etiopisk peppar. Om du vill ta del av de djärva smakerna från Etiopien, är denna etiopiska pepparsås receptet du letar efter. Denna kryddiga köttfärssås är full av smak och får puttra länge för att skapa fina smaker. Låt oss utforska denna spännande värld av etiopisk matlagning.

Etiopisk är ofta kryddig, smakrik och full av kontraster. Den använder en mängd kryddor och örter som ger smakerna en komplex och djup profil. En av de mest ikoniska kryddorna i etiopisk matlagning är etiopisk peppar, som har en unik smakprofil med lätta inslag av kryddnejlika och kanel. Denna peppar är kärnan i denna etiopiska pepparsås.

För att skapa denna etiopiska pepparsås behöver du grundläggande ingredienser som köttfärs, lök, krossade tomater, nötbuljongtärning, kinesisk sojasås och naturligtvis, etiopisk peppar. Denna speciella peppar ger såsen dess unika smak och djärva kryddighet. För att balansera smakerna, används även salt.

Det som gör denna etiopiska pepparsås så speciell är den långsamma tillagningsprocessen. När du har stekt köttfärsen tillsammans med löken är det dags att tillsätta de krossade tomaterna, nötbuljongtärningen, kinesisk sojasås, svartpeppar och salt. Denna kryddiga blandning låter du sedan sjuda under lock i 2-3 timmar. Det är i denna tid som såsen tjocknar och smakerna blandas perfekt. Resultatet blir en fyllig och smakrik sås som kommer att få dina smaklökar att dansa.

Precis som med de flesta recept kan du anpassa denna etiopiska pepparsås efter din egen smak. Om du älskar starka smaker kan du öka mängden etiopisk peppar. Om du vill ha såsen mer kryddig eller sälta kan du justera kryddningen efter behov. Etiopisk mat är känd för sin mångsidighet och anpassningsbarhet, så känn dig fri att göra detta recept till ditt eget.

Denna etiopiska pepparsås är en måltid i sig och passar perfekt till vitt bröd, grönsaker och sallad som tillbehör. Du kan också komplettera rätten med riven kokos, skivade kokta ägg och riven ost. Många väljer att servera den med ris för att balansera smakerna. Oavsett hur du väljer att servera den, kommer denna etiopiska pepparsås att vara en smakrik och minnesvärd måltid.

Med denna etiopiska pepparsås kan du ta del av den rika kulturen och smakerna från Etiopien i ditt eget kök. Så varför inte ta med smakerna från Etiopien till ditt matbord och prova denna kryddiga och smakrika etiopiska pepparsås? Det kommer säkerligen bli en kulinarisk resa att minnas.

Etiopisk pepparsås

Receptet – Så gör du:

Etiopisk pepparsås

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Upptäck etiopisk matlagning med denna etiopiska pepparsås, en lite mer kryddstart köttfärssås som också får puttra längre tid för fina smaker.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 15 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 550 g köttfärs (nötfärs, blandfärs, eller annat valfritt)
 • 3 st gula lökar
 • 1 burk (400 g) krossade tomater
 • 1 tärning nötbuljong
 • 2 msk kinesisk soja
 • 2 tsk etiopisk peppar
 • 1 tsk salt

Instruktioner

 • Värm en stor stekpanna eller wok på medelhög värme.
 • Tillsätt den hackade löken och fräs den i några minuter tills den är mjuk och börjar bli genomskinlig.
 • Lägg i köttfärsen och bryt isär den med en sked. Stek köttfärsen tills den är genomstekt och brynt.
 • Tillsätt de krossade tomaterna, köttbuljongtärningen, kinesisk sojasås, svartpeppar och salt. Blanda väl och låt det sjuda under lock i 2-3 timmar. Under tiden tjocknar såsen och smakerna har blandas väl.
 • Smaka av såsen och justera kryddningen efter behov, om du vill ha den mer kryddig eller sälta.
 • Servera den kinesiska köttfärsrätten varm på vitt bröd, med grönsaker och sallad som tillbehör. Andra goda tillbehör är riven kokos, skivade kokta ägg och riven ost. Man kan också servera med exempelvis bara ris till.
Måltid Huvudrätt
Kök Etiopiskt, Svenskt
Nyckelord Etiopisk pepparsås

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar