Anka i ugn – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på anka i ugn. Medan denna anka ugnsrostas i ugnen fylls hela hemmet med en ljuv doft.

En underbar anka i ugn är en fantastiskt välsmakande mittpunkt till alla speciella tillfällen och högtider! Den ljuvligt kryddade ankan som jag och min familj njuter av är också fantastiskt enkel att göra! Denna stekta anka har krispigt skinn på en perfekt mört, saftigt kött som kommer att uppskattas av alla!

När kyckling och kalkon har varit på ditt middagsbord alldeles för länge, ta en paus med något speciellt. Helstekt anka är jättegott, speciellt detta recept som är fullt av spännande smaker! Räkna med att bli imponerad av det krispiga skinnet, det saftiga köttet och saftigheten.

Oavsett om du vill göra denna helstekta anka för en familjemåltid på vardagskvällen eller för en högtid eller fest, kommer berömmet du kommer att få rikligt. När din anka tillagas så perfekt är varje tugga utsökt!

Anka i ugnsform i ugnen

Ingredienserna som behövs för detta helstekta ankarecept är minimala, vilket gör att ankans naturliga smak kan skina igenom. Som sagt, den rätta blandningen av kryddor och kryddor är det som gör detta recept så fantastiskt .

Om du inte är bekant med att köpa anka, prata med din slaktare innan du tar hem en, vare sig den är färsk eller fryst.

 • Anka – Färsk eller fryst, båda fungerar bra för detta recept. Denna mängd räcker till 3-4 generösa portioner.
 • Salt – Lite räcker långt, och du kan alltid krydda vid bordet efter din smak.
 • Peppar – Lite svartpeppar ger en subtil kick och tar fram det bästa av din ankas läckerhet .
 • Kanel – Lite sötma balanserar salt och peppar, vilket ger en värme till rätten som är unik och otrolig.
 • Fänkålsfrön – Fänkål ger en essens av svart lakrits, vilket ger din helstekta anka en distinkt smak som dina gäster säkerligen kommer att kommentera. Doften är särskilt inbjudande då ankan steks i ugnen. Se till att använda finmalda fänkålsfrön , som du kan köpa eller göra med mortel och mortelstöt eller kaffekvarn. Du kan använda din matberedare eller till och med en mixer också för att få rätt konsistens.
 • Om du använder en frusen anka för detta recept, är det bäst att låta ankan tina i kylen i 2 – 3 dagar innan du gör receptet. När din anka är helt tinad, ta bort inälvorna och halsen samt eventuell förpackad apelsinsås som kan finnas inne i kroppshålan. *Om du vill göra en sås, spara halsen, inälvorna och eventuellt fett trimmat från ankan i en kastrull. Täck med vatten och låt sjuda på svag värme medan ankan steker.
Anka i ugn

Receptet – Så gör du:

Anka i ugn

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Denna stekta anka har krispigt skinn på en perfekt mört, saftigt kött som kommer att uppskattas av alla!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

 • 2-2,25 kg anka (ta bort inälvorna och halsen samt eventuell förpackad apelsinsås som kan finnas inne i kroppshålan)
 • 1,5 tsk salt
 • 1 tsk peppar
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk fänkålsfrön

Instruktioner

 • Om du använder en frusen anka, se till att först tina din anka i 2-3 dagar i kylen innan du gör receptet. När din anka är helt tinad, ta bort inälvorna och halsen samt eventuell förpackad apelsinsås som kan finnas i kroppshålan. Skölj med kallt vatten och torka sedan helt torrt med hushållspapper. Ställ ut ankan i 30 minuter för att värmas till rumstemperatur.
 • Värm ugnen till 225 grader C under tiden.
 • Använd en vass kniv eller pinnarna på en gaffel för att sticka hål på ankskinnet i små skåror eller korsningar (i diamantmönster). *Gör detta försiktigt, eftersom du inte vill sticka hål på ankköttet! Lyft upp skinnet för att undvika att sticka igenom köttet.
 • För en bra jämn tillagning på din anka finns det två saker att notera . 1) Det är bäst att inte fylla kroppshålan med lök eller citrus för smakens skull. Detta minskar luftflödet och ökar tillagningstiden. 2) Om du inte är orolig för presentationen eller att knyta benen i kors, kan du göra skåror i benlederna mellan kroppen och låret för att säkerställa att ankan ugnsrostad snabbt och jämnt.
 • Mal dina fänkålsfrön om det behövs och blanda sedan alla ingredienserna till kryddblandningen: salt, peppar, kanel, fänkål. Gnid in på alla ytor av ankskinnet.
 • Lägg ankan med bröstsidan uppåt i en långpanna. Rosta i den förvärmda ugnen vid 225 grader C i 15 minuter.
 • Sänk ugnstemperaturen till 175 grader C och fortsätt att steka ankan i ytterligare 1 timme och 15 minuter. Om ankan fortfarande har rinnande juicer som är rosa, låt den fortsätta stå i ugnen i 15 minuter till efter det.
 • När din anka har en innertemperatur på 63 grader C, ta bort den rostade ankan från ugnen och sätt löst en fyrkant av aluminiumfolie över ankan. Låt ankan vila i 20 minuter innan den skärs upp och serveras.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Anka i ugn, Ugnsrostad anka

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar