Enkla pretzels, eller bretzels – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på enkla pretzels, eller bretzels som det också stavas!

Vad finns det som är bättre än doften av nybakat bröd som fyller ditt kök? Ett av mina favoritrecept för att skapa denna underbara upplevelse är att göra pretzels, eller som de ibland stavas, bretzels. Dessa gyllenbruna godsaker är en perfekt kombination av krispighet på utsidan och mjukhet på insidan. Det bästa är att de är enkla att göra hemma, och jag kommer att dela med mig av mitt favoritrecept med dig här.

Att baka pretzels är en kul aktivitet som kan involvera hela familjen. Det är också ett utmärkt sätt att imponera på dina vänner eller gäster med något som ser ut som om det skulle vara komplicerat att göra, men som i själva verket är riktigt enkelt.

Det finns två vanliga stavningar, “pretzel” och “bretzel,” för dessa läckra bakverk på grund av historiska och geografiska variationer samt olika språkliga påverkningar.

 1. Historiska och geografiska variationer: Pretzels har en lång historia som sträcker sig tillbaka till gamla tider i Europa, särskilt i områden där tyska och andra germanska språk talas. På grund av olika dialektala skillnader inom dessa regioner, och även beroende på var i Tyskland eller Europa du är, kan stavningen variera. I vissa områden är “bretzel” en mer vanlig stavning, medan “pretzel” är mer allmänt accepterat i andra områden.
 2. Språklig påverkan: Pretzels har också spridit sig internationellt, och stavningen kan anpassas till det lokala språket. Till exempel, på engelska, används ofta “pretzels,” medan i vissa delar av Frankrike kan du hitta “bretzels.” Denna anpassning av stavning är vanlig när maträtter och ord lånas från ett språk till ett annat.

Det finns något magiskt med att baka pretzels/bretzels. Denna krispiga, mjuka och saltiga godbit är en favorit hos så många av oss, och med detta recept kan du nu njuta av dem hemma när som helst. Testa gärna, sätt igång med degblandningen och skapa dina egna hembakade pretzels/bretzels. Oavsett om du delar dem med familj och vänner eller njuter av dem själv, kommer du att älska resultatet av ditt eget bakverk!

 • Hett tips innan du påbörjar receptet: Sök gärna fram en bild eller video vid sidan av mitt recept, på hur man snyggt formar till sin pretzel/bretzel. Ifall min beskrivning av detta inte är tillräckligt tydlig i receptet!
Enkla pretzels eller bretzels

Receptet – Så gör du:

Enkla pretzels, eller bretzels

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ett enklare och riktigt läckert pretzel/bretzel-recept som ger dig färskt bakade pretzels (bretzels) med knaprig yta och mjuk insida, perfekta för att njuta av varje tugga.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 45 minuter
Totalt 55 minuter
Portioner 12 pretzels

Utrustning

 • Hålslev

Ingredienser
 

 • 3,5 dl ljummet vatten
 • 7 g torrjäst (1 paket)
 • 1 tsk salt
 • 1 msk strösocker
 • 1 msk smör, smält och något svalnat
 • 9,5 dl vetemjöl

Bakpulverbad

 • 125 g bakpulver (cirka 1,25 dl)
 • 2 liter vatten

Instruktioner

 • Rör ut torrjästen i det ljumna vattnet. Låt stå i 1 minut. Vispa sedan i salt, strösocker och smält smör.
 • Tillsätt långsamt 7,5 dl vetemjöl, 1 dl i taget. Blanda med en träsked tills degen är tjock.
 • Tillsätt 1,5 dl vetemjöl till tills degen inte längre är klibbig. Om den fortfarande är klibbig, tillsätt 1 dl mer mjöl efter behov. Testa degen genom att trycka med fingret – om den studsar tillbaka är den redo att knådas.
 • Ta ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen i 3 minuter och forma den till en boll. Täck lätt med en handduk och låt vila i 10 minuter.
 • Förvärm ugnen till 200°C. Klä 2 bakplåtar med bakplåtspapper. Smörj lätt bakplåtspappret med neutral olja eller smör. Ställ åt sidan.
 • Med en vass kniv, skär degen i 75 g stora bitar (ca 1 dl var).
 • Rulla varje degbit till en 50 cm lång sträng. Forma en cirkel med degen genom att föra ihop de två ändarna högst upp i cirkeln. Snurra ändarna. För de snurrade ändarna tillbaka mot dig själv och pressa ner dem för att bilda en pretzelform.
 • Koka upp bikarbonat och 2 liter vatten i en stor kastrull. Sänk ner 1-2 pretzels i det kokande vattnet åt gången i 20-30 sekunder. Låt inte dina pretzels ligga längre än så, annars kan de få en dålig smak. Använd en hålslev för att lyfta upp pretzeln ur vattnet och låt så mycket av överflödigt vatten rinna av som möjligt.
 • Placera pretzeln på den förberedda bakplåten. Strö över grovt havssalt på varje pretzel. Upprepa med de övriga pretzelsna. Om så önskas så kan man täcka och kylförvara de kokta pretzelsna i upp till 24 timmar innan man gräddar dem, ifall man vill vänta med det.
 • Grädda i 12-15 minuter eller tills de är gyllenbruna.
 • Färdigt! Ta ut ur ugnen och servera varma! Förvara lufttätt. Korrekt förvarade i en lufttät burk eller behållare kan de hålla sig färska och goda i upp till 2-3 dagar. Frys in för längre hållbarhet.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt, Tyskt
Nyckelord Enkla bretzels, Enkla pretzels, Enkla pretzels eller bretzels

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar