Enbärsdricka – Recept

4.2/5 baserat på 5 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på enbärsdricka!

Enbärsdricka är en klassisk dryck som väcker minnen av vinterhalvårets kyla och julens stämning. Denna otroligt uppfriskande dryck görs traditionellt under vintern, när enbärsriset är i säsong och bären är mogna. Drycken är en perfekt svalkande törstsläckare med en alkoholhalt på cirka 3-4%, vilket ger den en mild och behaglig karaktär.

Förberedelserna inför att skapa enbärsdricka är enkla, men det är viktigt att vara medveten om enbärsrisets karaktär. Rent ris eller ris med blåa bär är perfekta val för att undvika beskhet. Gröna bär bör undvikas då de kan ge en oönskad besk smak till drycken.

För att påbörja processen, plocka och skölj enbärsriset noggrant. Antingen kan man använda bara enbärsris utan några bär, eller i kombination med mogna enbär. Ta bort de gröna, omogna bären.

Efter jäsningen, ta ut blandningen och sila av skummet och jästen från ytan för att få en klarare dryck. Häll sedan upp enbärsdrickan i flaskor, men se till att korkarna inte dras åt, utan sitter löst. Lämna även några centimeters luftutrymme i toppen av flaskorna för att möjliggöra eventuell utveckling av koldioxid. Låt flaskorna stå svalt i 3-4 dagar med löst åtskruvade korkar innan de till sist förseglas.

Resultatet är en uppfriskande och smakfull enbärsdricka med en mild sötma och en angenäm ton av enbär. Det är en dryck som perfekt fångar vinterkänslan och passar utmärkt som en uppfriskande törstsläckare eller som en speciell tillskärning under julhelgen.

Värt att notera är att enbärsdrickans hållbarhet är cirka 1-1,5 vecka. Efter denna tid kan överjäsning ske, vilket kan resultera i en besk smak. Så varför inte följa traditionen och tillaga en sats av denna läckra dryck för att njuta av en bit av vinterns friskhet och julkänsla?

Enbärsdricka

Receptet – Så gör du:

Enbärsdricka

4.2/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

En riktigt klassisk dryck som är en frisk törstsläckare. Görs under vinterhalvåret (annars är enbärsriset beskt), ofta till jul. Alkoholhalten blir cirka 3-4%.
Förberedelser 1 timme
Tillagning 3 days
Totalt 3 days 1 timme
Portioner 1 sats

Ingredienser
 

 • enbärsris enbart rent ris eller med mogna bär går bra, undvik gröna bär (de är beska)
 • vatten
 • 1 dl strösocker per liter avkok
 • ¼ st tärning färskjäst per 10 liter avkok

Instruktioner

 • Plocka och skölj rent enbärsriset. Man kan använda enbart enbärsris utan några bär, eller enbärsris med mogna enbär. Rensa bort dock de gröna bären – dessa omogna bär ger inte någon bra smak till enbärsdrickan och bör därför tas bort.
 • Täck enbärsriset med vatten i en kastrull och låt koka i cirka 1 timme.
 • Sila bort riset från vätskan med finmaskig sil.
 • Mät upp hur mycket avkok du har fått och tillsätt 1 deciliter strösocker per liter avkok. Rör om.
 • Låt svalna till cirka 37 grader Celsius (fingervarmt) och tillsätt jästen, nedsmulad. Rör ut jästen och ställ in övertäckt i kylen i 8 timmar eller över natten.
 • Ta ut ur kylen och sila av skummet och jästen från ytan.
 • Häll upp enbärsdrickan i flaskor, men dra inte åt korkarna hårt. Lämna några centimeter luftutrymme i toppen av flaskorna. Låt flaskorna stå svalt i 3-4 dagar löst åtskruvat. Sedan går det bra att dra åt korkarna.
 • Färdigt! Nu är enbärsdrickan färdig att avnjutas. Servera kyld. Hållbarheten är cirka 1-1,5 vecka, efter det börjar drycken överjäsa och smaka lite för beskt.
Måltid Drinkar
Kök Svenskt
Nyckelord Enbärsdricka

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar