Domoda – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på domoda!

Domoda är en gambiansk jordnötsgryta, som i detta recept görs med en bas av osötat jordnötssmör, färska tomater och tomatpuré. Resultatet blir en ljuvligt krämig gryta som alltid går hem!

Om du älskar rejäla grytor, kommer du att älska detta recept på domoda. Den är enkel att göra, och kommer att hålla dig mätt i timmar, och den är packad med goda smaker och kryddor så att den är både härligt krämig och kryddig. Den är även full av grönsaker!

Domoda är en enkel rätt att göra med en rik och givande smak, och kan göras vegetarisk om man hoppar över köttet. Jordnötssmör, tomat, kryddor och sötpotatis skapar en ljuvligt rejäl gryta med lite hetta, helt utsökt!

Även fast denna domoda är rejäl på egen hand, så rekommenderar jag att servera din domoda med ris, gärna jasminris vilket jag tycker passar gott till.

Förvara resterna i en lufttät behållare i kylen i upp till 5-6 dagar. Jag förvarar helst grytan utan ris – riset tenderar att stelna. Grytan kan också frysas in, du kan frysa den i 3 till 4 månader. Tina bara i kylen innan uppvärmning. Jag föredrar från kylen att värma resterna på spisen i en kastrull, men mikron fungerar också fint.

Kort sagt tycker jag det är en riktigt härlig gryta som helt klart är värd att göra!

Domoda

Receptet – Så gör du:

Domoda

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Domoda är en gambiansk jordnötsgryta, som i detta recept görs med en bas av osötat jordnötssmör, färska tomater och tomatpuré. Resultatet blir en ljuvligt krämig gryta som alltid går hem!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 50 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

  • 450 g nötkött eller 450 g kycklingbröst, skuret i 1,5 cm stora bitar
  • 1 st gul lök, tärnad
  • 2 msk olivolja
  • 3 st finhackade vitlöksklyftor
  • 6 st tärnade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 dl naturligt, osötat jordnötssmör
  • 3 st grönsaksbuljongtärningar
  • 7,5 dl vatten
  • 10 dl pumpa eller sötpotatis, tärnad
  • paprika eller chili efter smak, fint skivad
  • salt och peppar efter smak
  • 2 tsk mald spiskummin (valfritt)

Instruktioner

  • Värm oljan i en stor gryta . Fräs löken tills den är gyllene. Tillsätt nötköttet/kycklingen samt vitlöken, och fortsätt fräsa tills köttet inte längre är rosa.
  • Tillsätt tomaterna och fräs i 3 minuter. 
  • Tillsätt tomatpuré, chili/paprika, jordnötssmör och rör om.
  • Tillsätt vattnet och buljongtärningen. Koka upp, och minska sedan värmen. Sätt på lock på grytan och låt sjuda i 15 minuter, med omrörning då och då.
  • Tillsätt pumpan/sötpotatisen, täck över med lock igenom och fortsätt att låta puttra i 35-40 minuter eller tills pumpan är mjuk. Rör om då och då.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Servera din domoda varm med ris. Den här grytan smakar också väldigt bra dagen efter, då smakerna tagit till sig!
Måltid Huvudrätt
Kök Gambianskt, Svenskt
Nyckelord Domada, Domoda

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar