Blomkålsgratäng med skinka – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på blomkålsgratäng med skinka!

Detta är en värmande, mättande och riktigt trevlig blomkålsgratäng med skinka. Den smakar smakar otroligt gott och går riktigt snabbt och enkelt att laga!

En härligt krämig och tröstande blomkålsgratäng som är perfekt både till vardags och till lugna helgdagar! Eftersom både skinka och potatis också ingår i receptet, så blir den dessutom härligt mättande!

Jag gillar att servera den tillsammans med en krispig grönsallad eller lite klyftade tomater. Ett annat gott tillbehör till denna blomkålsgratäng är ruccola, som ger lite frasiga salladsblad som är lätt beska och ger en perfekt smakbalans!

Det fina med denna rätt är att det mesta av arbetet görs av ugnen. Under tiden kan man själv kan luta sig tillbaka, eller ta lite tid åt att förbereda en sallad!

Allt med detta recept på blomkålsgratäng med skinka är superenkelt och går snabbt att göra, och jag hoppas att du gillar det! En klassiker som alltid går hem. Testa gärna receptet nedan!

Blomkålsgratäng med skinka

Receptet – Så gör du:

Blomkålsgratäng med skinka

4.9/5 ( 179 röster )
Detta är en värmande, mättande och riktigt trevlig blomkålsgratäng med skinka. Den smakar smakar otroligt gott och går riktigt snabbt och enkelt att laga!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 40 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 st blomkålshuvud
  • 4 st potatisar
  • 300 g rökt skinka
  • 2 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 3 st ägg
  • 2 dl riven ost
  • salt efter smak
  • peppar efter smak
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk torkad timjan

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Dela blomkålen i mindre bitar. Skiva potatisen tunt och placera i en ugnsform blandat med blomkålen. Strimla eller tärna skinkan och placera ovanpå blomkålen och potatisen i ugnsformen.
  • I en skål, blanda grädde, creme fraiche, ägg, och kryddor. Häll över innehållet i ugnsformen.
  • Toppa gratängen med ost och tillaga i mitten av ugnen i 30 minuter, tills den fått lite färg på toppen.
  • Färdigt! Servera och njut, gärna med en härlig grönsallad till!
Nyckelord Blomkålsgratäng med skinka
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar