Tiny house: påbörja planerna i 10 steg

Drömmer du om att bygga ett tiny house eller vill leka med tanken på att bygga? Trenden kring tiny house är stor och att bygga ett tiny house verkar aldrig ha varit lika spännande! Den här artikeln går igenom tio initiala steg som är relevanta att gå igenom innan du bygger, och baseras på råd från personer som faktiskt har byggt ett tiny house.

1. Forma din idé om vilken typ av litet hus du vill bygga!

Börja med att ta ett beslut om de viktigaste egenskaperna för ditt tiny house.

 • Ska ditt lilla hus vara på hjul (byggt som en släpvagn eller mer som en mobil stuga)?
 • Hur stort bör det vara?
 • Vad är din budget?

2. Hitta en plats!

Du kommer att behöva en plats som lagligen tillåter att du kan ansluta ditt hus (till gas, el, värme, avlopp och / eller vatten), och att du bor i ditt lilla hus.

Att ha en plats i åtanke tidigt i dina planer hjälper dig att kontakta specifika myndigheter, planerare och byggnadsombud och ställa specifika frågor om den legala situationen.

Du behöver troligtvis anslutning till vatten och avlopp, i markrörsanslutningar till septik eller stadsavlopp, och eventuellt också ström.

Det är viktigt att inte basera viktiga delar av dina lilla husplaner på antaganden eller förlita dig på vad du läst eller hört via internet. Vänd dig istället direkt till dina lokala planerings- och byggnadsnämnder för en dialog. Om du hyr mark är det bra att ha ditt skriftliga avtal tillgängligt.

Tiny house stuga
Ett trivsamt tiny house.

3. Gör en inköpsplan och flertalet skisser

Boytan är mycket begränsad i ett tiny house. Därför måste du göra några planer för att det ska bli en fungerande verklighet. Mer än en skiss kommer troligen behövas. Därför är det bra om du funderar över:

 • En skalad och dimensionerad planlösning
 • Tvådimensionell ritning från utsidan med alla dörrar och fönster angivna i storlek
 • Materialval
 • Tvärsnittsritning som går genom byggnaden
 • Ritning över invändiga nivåer
 • Elektrisk layout med panel, strömbrytare, lampor och uttag.
 • Uppvärmnings- och VVS-platser och utrustning vald.
 • Välja vilka apparater och utrustning du ska ha i hemmet och var

4. Låt din plan kontrolleras av en arkitekt och / eller ingenjör för att verifiera att allt ser bra ut

Ditt tiny house projekt handlar om ditt framtida hem eller ditt semesterhus. Genom att konsultera en expert ser du till att dina planer är lagliga, kompatibla och realistiska, och inte kommer att ge dig oförutsedda problem i framtiden.

5. Hitta en plats att bygga på

Att hitta en plats att bo med det lilla huset är viktigt, men att hitta en plats att bygga på är också mycket relevant för dina planer. Tänk på faktorer som skydd, energitillgång, bullertolerans, säkerhet och närhet till dig. Att bygga ett litet hus tar troligen ungefär ett års tid.

6. Använd en inspektions/certifieringstjänst för att verifiera din byggnad

Baserat på vilken möjlig inspektion eller certifiering du behöver för ditt bygge, kontakta de relevanta beslutsfattarna för att få dina certifieringar.

7. Säkra finansiering vid behov och var medveten om de finansiella riskerna

Att bygga ett litet hus kostar uppskattningsvis 100-180 tusen kronor. Med detta sagt faller den genomsnittliga kostnaden ofta någonstans mellan 30-40 tusen kronor, allt beroende på hur ditt tiny house byggs. Den finansiella aspekten av ditt bygge bör ges utrymme i de tidiga planerna!

8. Avsätt ett års tid om du planerar att bygga själv

Enkelt uttryckt, att bygga ditt lilla hem sannolikt kommer att ta ett år.

9. Gör ännu mer efterforskningar och prata med människor på nätet

Gemenskaper med människor som framgångsrikt har byggt små hus är många på webben. Använd exempelvis grupper på Facebook maximalt och följ dem dagligen: läs på om tiny house, ställ frågor och prata med dessa människor som redan har gått igenom processen med att bygga ett litet hus. Försök hitta mentorer i dessa grupper på nätet som kan hjälpa dig i din byggprocess och svara på frågor. Förhasta inte din byggprocess. Att prata med människor och noggrant tänka på varje steg är en total nyckel till att byggandet ska fungera.

Internationell facebookgrupp som är en bra start

Tiny House Concepts på Facebook (engelska)

10. Kom igång och spara dina länkar och all väsentlig information som du hittar för att enkelt hitta tillbaka!

Lycka till!

Alla våra gör-det-själv-artiklar hittar du här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar