Garderobsblomma: Skötsel, Gift & Sticklingar

Denna artikel innehåller sponsrade länkar till rekommenderade produkter.

I denna guide ges en introduktion till den populära garderobsblomman och vad som gäller kring dess giftighet, samt skötselråd och tips på hur du på bästa sätt gör med en stickling. Vi försöker även ge svar på flertalet vanliga frågor som man kan tänkas ha om garderobsblomman!

Garderobsblomma är en populär rhizomväxt som är en ren fröjd att låta växa och ha i kruka i sitt hem.

Det är en av de absolut enklaste krukväxterna att sköta om.

  • Visste du att man kan beställa och få hem krukväxter smidigt via nätet numera?

Annons: Köp garderobsblomma på nätet hos Wexthuset.com!

Karaktärsdrag

garderobsblommor på rad

Växtens utseende för tankarna till trädplantor eller palmer, och har stjälkar med många blad som växer från dessa stjälkar.

Bladen är av en robust karaktär och kan i de flesta fall bara bli lite längre än decimeterlånga, och cirka tre centimeter breda.

Några av stjälkarna från samma planta växer ibland rakt uppåt, för att sedan böja sig över resten av plantan, vilket kan ge upphov till att man vill beskära dessa för att få växten att se enhetlig och formad ut.

Med sina breda, fina, mörkgröna blad, har garderobsblommor många fördelaktiga egenskaper för hem och kontor:

  • De tåls att lämnas utan skötsel längre perioder, tolererar torka, och accepterar svagt ljus utan att vissna ihop.
  • Deras vaxartade, släta blad återspeglar solljus och bidrar till ett ljusare rum.

Garderobsblommor växer vanligtvis långsamt till en fullskalig höjd och bredd på mellan 60-90 cm. De är alltså inte några växtmonster som växer ur sina behållare snabbt.

Garderobsblommor föredrar indirekt ljus, men växer vanligtvis också bra även med låga ljusnivåer. Det bästa är att undvika att ha dem i direkt solljus.

De är också mycket resistenta mot sjukdomar och insekter, och kan enkelt beskäras. Om du upplever att din växt tar för mycket plats och har en tendens att komma i vägen, så kan du med enkelhet bara beskära de bitar du vill ha bort.

Växten kommer potentiellt att blomma mitt på sommaren fram till tidig höst, men blommorna är ganska små och inte särskilt attraktiva, vilket gör garderobsblommans bladverk till dess främsta skönhetsdrag.

Garderobsblomman är dessutom en luftrenare, och i en NASA-studie fann forskare att i synnerhet är duktig på att ta bort stora mängder toxiner ur luften, jämfört med andra plantor.

Skötselråd

garderobsblomma i kruka

Vattning av garderobsblomma

En grundlig regelbundning vattning varje 7 till 14 dagar tillgodoser så gott som alla garderobsblommors vattenbehov. Plantan kan får problem om den vattnas för ofta, och krukvägen är konstant våt.

Det är bäst att vattna denna växten mindre än för mycket, eftersom övervattning kan orsaka stamröta.

Plantorna håller ständigt höga vattennivåer i bladen, vilket är en av orsakerna till att de klarar sig bra i svagt ljus och kan leva i upp till fyra månader utan vatten.

Vattnar du alltså regelbundet och placerar din garderobsblomma på en ljus plats, kommer den att kunna växa till sin fulla prakt.

Skulle du glömma att vattna så är det ingen fara. Garderobsblommor klarar nämligen att vara utan vatten i uppemot fyra månader.

Gödsling

På våren och sommaren går det bra att gödsla en eller två gånger i månaden med en utspädd gödsellösning. Det kan vara fördelaktigt att gödsla, då garderobsblommor nämligen växer ganska långsamt.

Sticklingar

Det går bra att låta en garderobsblomma växa via sticklingar:

  • Det ena alternativet är att plantera om en uppstickande, ny del av sin befintliga garderobsblomma i en ny kruka med jord när denna har växt till sig.
  • Det andra alternativet är att man väljer att helt klippa av en stjälk med ett rakt snitt, nederst på stjälken i samma höjd som jorden.

Väljer du att klippa av en stjälk till att använda som stickling, placera då sticklingen i vatten, och byt ut vattnet var tredje vecka. Om du glömmer att byta vatten är det ingen fara, så länge inget mögel växer på sticklingen.

Håll sticklingen nära ett fönster där det kan få starkt, indirekt ljus. Solljus är det bästa sättet att uppmuntra en garderobsblommestickling att växa.

När din stickling har utvecklat en jordstam och minst tre centimeters rötter är det dags att ta den ur vattnet och plantera den i en kruka med jord!

garderobsblomma stickling med rätt jordstam, så att man ser hur sticklingen bör se ut vid plantering i jord
Ungefär så här vill man att sticklingen ska se ut vid jordsplantering

Garderobsblomman är giftig

En lite tråkig nackdel med garderobsblomman är att samtliga delar av växten är giftiga.

Faktum är att det under 2010-talet fanns rykten om att den var så giftig att plantan orsakade cancer och var så farlig att människor hade handskar när de hanterade den. Sanningen är att den är lätt giftig, men inte cancerframkallande.

Håll den även utom räckhåll för alltför nyfikna barn, och tvätta alltid händerna efter att ha hanterat det för att undvika hudirritation.

Ät heller inte någon bit av växten och håll den borta från husdjur som kan få för sig att börja knapra på den.

Garderobsblomman och katter

När det kommer till garderobsblommor, så bör allra främst katter hållas ett extra öga på. Växtens alla delar är giftig, och katter har ibland en extra tendens att gnaga på växter.

Med detta sagt, så är de flesta källorna överens om att om en katt eller något annat husdjur äter av en garderobsblomma, så kommer detta inte att döda dem.

För människor så orsakar växten hudirritation när den vidrör huden.

Avslutande ord

Guiden togs fram med stöd av https://www.gardenista.com/

Hoppas du lärde dig något nytt och användbart!

Alla våra artiklar om att odla och plantera.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar