Vad är energiglas och är det värt det? Guide

De extra glasrutorna i ett energiglas ger mer isolering, vilket sparar energi och kostnader. Men det är inte bara glaset. Mellan varje ruta finns ett isolerande lager. Enbart energibesparingarna kan göra energiglas värda kostnaden och löna sig under dina fönsters livstid. Detta hanterar vi i denna artikel om energiglas!

Vad är energiglas?

Illustration över energiglas, med smarta glasrutor som håller temperaturer konstanta, samt ett isolerande lager. Energiglas kan se lite annorlunda ut i designen, och kan ibland ha tre glasskivor med två tomrum med tätning istället för ett tomrum som i bilden.
Illustration över energiglas, med smarta glasrutor som håller temperaturer konstanta, samt ett isolerande lager. Energiglas kan se lite annorlunda ut i designen, och kan ibland ha tre glasskivor med två tomrum med tätning istället för ett tomrum som i bilden.

För energieffektiva fönster används ett specialglas som också kallas lågenergiglas för att blockera solens strålar (90% faktiskt). Glaset håller värmen inne när det är kallt, och håller värmen ute när det är varmt. Det finns också många inglasningsalternativ, som inkluderar nyanser, gasfyllningar i vakumeet mellan glasskivorna, samt reflekterande beläggningar.

Energieffektiva fönster gör inte bara ditt hem mer bekvämt året runt genom mer jämna temperaturer, men de kan också hjälpa husägare att minska kostnaderna för nytta, vilket vi går igenom i nästa del precis här nedanför.

Är energiglas värda det?

Miljövänligt. Genom att hålla temperaturen konstant inomhus så sänker energiglas energianvändningen, och de hjälper sina ägare att minska sitt koldioxidavtryck, vilket i slutändan hjälper till att skydda vår miljö.

Sparar pengar. Faktum är studier uppskattar att du kan spara 1000 till 4000 kronor om året bara genom att byta fönster till energiglas. Husägare i USA som installerar energiglas sparar i genomsnitt 12 procent på sina energikostnader under hela året, och liknande siffror kan givetvis hittas i Sverige.

Bra livslängd på din investering. Den genomsnittliga livslängden för bostadsfönster är 15 till 30 år. Välskötta produkter kan hålla längre än 20-årsgränsen, men när dina fönster börjar närma sig två decennier gamla är det dags att tänka på att byta ut dem. Detta innebär att en investering i energiglas kan vara mycket långvarig och betala tillbaka sig under många år.

Om att köpa energiglas

Se till att matcha arkitekturen med dina fönster då de gör en stor skillnad för det estetiska utseendet av ditt hem.

När du handlar nya fönster för att ersätta ett gammalt fönster (inte bara som ersättare, utan också för ombyggnad och tillägg), välj enheter som kommer närmast karaktären av dina historiska fönster och ditt gamla hus.

Utan anpassad tillverkning kanske du inte exakt kan kopiera dimensioner, men du borde kunna komma väldigt nära de ursprungliga proportionerna och designen.

Sedan har man givetvis anpassad tillverkning där fönstertillverkaren kan göra ett fönster precis enligt skräddarsydd design för dina fönster och ditt hus.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar