Hänga Upp Tavlor: Guide med Bilder, Praktiska Tips & Stilar

Lär dig hänga upp tavlor som ett proffs med denna genomgående guide. I denna guide får du tips om hur man kan gå tillväga och olika metoder för att hänga upp tavlor på bästa och snyggaste sätt.

Så gör du för att hänga en tavla

Att hänga en tavla handlar mycket om att hitta ett sätt att bära vikten på tavlan. Det vanligaste är att använda en spik. Är din tavla tyngre krävs en kraftigare och mer djupgående spik.

Är din tavla lätt kan du testa att använda exempelvis häftmassa.

Du kan också alltid luta tavlor mot en vägg för en stilfull effekt. Detta återkommer vi till lite längre ner.

Bästa höjden: 145 centimeter

Ja, det finns nästan en vetenskap kring konsten att få en tavla att hänga precis rätt. Mycket handlar om att mäta. För att vara exakt rekommenderas mitten av ett inramat konstverk vara 145 cm över marken. Detta är den genomsnittliga mänskliga ögonhöjden och den höjd som konstgallerier och museer oftast använder för att när de hänger upp sina konstverk).

Så gör du. Markera höjden med en penna och mät sedan för att hitta mitten på väggen (från sida till sida) och markera var de två punkterna möts. Det är där mitten av ditt konstverk ska sitta! Mät sedan avståndet mellan mitten av tavlan och var tavlan kommer att möta spiken (där den bärande tråden böjs för att bära vikten).

Mät upp, markera, och kontrollera väggen

  1. Mät den skillnaden från ditt mittpunktmärke på väggen – det är där spiken (eller bildhängare, eller väggankare eller tegelklämma) går.
  2. Om du hänger ett supertungt konststycke, kontrollera först att det är en logisk plats för att sätta en spik. Om det är så, hamra in en stor spik som går djupt in.
  3. Om spiken befinner sig på ett konstigt ställe, använd istället ankar-och-skruv-metoden: Borra ett pilothål, knacka på plastankaret i det, och skruva sedan in en skruv i det och låt det skjuta ut precis så att du kan trä på en tråd på samma sätt som med en spik.

Testa att luta tavlor mot väggar

Om du inte är ute efter hammare och spik, luta bara konstverket mot väggen. Det lataste sättet att visa konst är också bäst för alla som är rädda för att sätta spikhål i väggen: luta ramen mot stolens eller väggens baksida, eller på en hylla någonstans. Även hem med massor av konst som hängs upp på väggarna ser bra ut med några få lutade tavlor som omväxling – det ser faktiskt väldigt avsiktligt ut!

Tavelhylla – ett praktiskt knep

Om du alltid ordnar om i hemmets inredning, överväg en tavelhylla. Om du gillar det lutande sättet att hänga upp tavlor och vill formalisera en plats för sådan aktivitet, överväg att lägga till en tavelhylla i ett av dina rum. Det är en perfekt lösning för dem som ständigt ändrar stilar hemma.

Med eller utan ram?

Lämna några konstverk inramade. Kanske har du samlat några av dessa målningar på hög från loppmarknaden – och vill bevara en del av den charmen utan att betala för en fin flytande ram. Eller kanske du bara vill hänga upp snygga pappersteckningar och kalla det färdigt? Att lämna vissa konstverk fria från ramar är en bra stilidé, till och med uppmuntrat av inredningskunniga. Följ bara dessa tips och samla in dessa förnödenheter för att klara dem utan fanfare.

Stilar

Blanda hur du hänger upp tavlorna hemma för att få en mer lekfull och spännande stil hemma. Låt skapandet ske!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar