Fredskalla: Fakta, Skötsel & Tips (Guide)

Fredskalla är en av de vanligaste krukväxterna i Sverige eftersom de är ganska lätta att sköta, och så är de ju så vackra också! Här är allt du behöver veta om att ta hand om en fredskalla i ditt hem.

Fredskalla köps ofta som en tillväxt krukväxt som du direkt hittar i många trädgårdsbutiker.

Fredskallans karaktärsdrag

fredskalla

Utssende

Vanligtvis har fredskallan mörkgröna blad och vita blommor. Vad de flesta tänker på är att blommans blad faktiskt har en speciell form som växer som en huva kring blommorna.

Med tillräckligt med ljus och vatten producerar fredsliljorna vita till benvita blommor som börjar i början av sommaren och som sedan blommar kontinuerligt under året.

Mycket bra luftrengörare

fredskalla

Fredskallan är känd för att rengöra luften från dofter och toxiner. Det betyder att utöver att de är väldigt vackra så kommer de bidra till en bättre doft där hemma.

Giftig (speciellt för husdjur)

Fredskallan är inte tekniskt sett giftig, men den innehåller föreningar som kan vara extremt störande för husdjur, barn och till och med en vuxen om den sväljs. Även pollen från växten kan skapa irritation om den slickas av husdjur och hamnar på päls och tassar.

Katter och hundar kan få problem med njurarna av växten. För människor kan växten ge bland annat hudirritation vid beröring, och en önskan om att spy om den sväljs.

Har du katt hemma kan fredskalla vara olämplig att ha hemma. Speciellt för katter som ofta är nyfikna

Ursprung

fredskalla

Fredsliljor är tropiska, vintergröna växter som trivs i de tropiska skogarna, där de får strålande solljus och konsekvent fukt. Att vattna rätt i din kruka i hemmet är nyckeln till att få din fredskalla att vara lycklig och frisk.

De flesta sorter av fredskalla växer upp till en höjd på 40 cm, men större utomhuskulturer kan ha löv som når nästan 2 meter i höjd.

Kan de planteras i trädgården?

Fredskallan är i nordiska, kalla klimat en krukväxt, och den funkar faktiskt riktigt bra som krukväxt. Tyvärr är dock inte fredsliljor särskilt kallhärdiga växter, så de kan bara odlas utomhus i varma, fuktiga klimat, och alltså inte i Sverige.

Skötsel av fredskalla

Läs vidare för att lära dig mer om hur du på bästa sätt sköter fredskallan!

Inledningsvis så är bra att veta att fredskallan är en väldigt enkel växt att sköta.

På vilken typ av plats mår fredskalla bäst?

Liksom många populära inomhusväxter trivs fredskallan bäst i medel till svagt ljus, och inte i full sol.

Ställ gärna fredskallan på en plats som får sol på antingen förmiddagen eller eftermiddagen, och sedan står i skugga under andra halvan av dagen.

Under höst och vinter kan du med fördel ställa den på en plats där solen alltid ligger på, eftersom soltimmarna är så få. Man behöver dock inte byta plats med årstiderna, utan hålla den på en plats som har växlande sol fungerar utmärkt.

Jordtyper

Använd en väldränerande, allsidig krukväxtjord. Omplantering årligen på våren är bra för fredskallan, eftersom växten kommer att uppskatta ny, fräsch jord.

Bästa krukan

Fredsliljor behöver sällan en kruka som är större än 25 cm i diameter. Nästan alla material fungerar fint – keramik, plast och lera fungerar alla bra.

Se till att din kruka har ett eller flera dräneringshål på botten. Det är viktigt att vattnet kan rinna ut ur krukan – om inte kan din fredskalla riskera att ruttna.

Beskärning

Så småningom kan fredskallan bli för stor för sin kruka, då kan enkelt delas upp.

Om din fredskalla fortfarande är liten kan du förmodligen bara dra isär rötterna med händerna.

Om den är stor, och särskilt om den är rotbunden, behöver du förmodligen en tandad kniv. Om du använder en kniv, börja helt enkelt vid botten av rotlöken och skär uppåt tills du har delat rotlöken i så många bitar du vill.

Du kommer att skära igenom rötterna med den här metoden, men det är okej. Fredskallan ska kunna återhämta sig fint.

Vattning

fredskalla

Att vattna rikligt ungefär en gång i veckan året runt hjälper till att hålla din fredskalla hydratiserad. Se till att krukan har dräneringshål så överskottet av vatten hittar ut ur krukan.

En gång i månaden kan du spreja bladen med vatten från en sprejflaska om du har möjlighet, då fredskallan gillar hög fuktighet.

Vanligt kranvatten fungerar bra, men destillerat vatten kan faktiskt också uppskattas mycket av denna växt.

Generella frågor kring fredskalla

Nedan besvaras några vanliga frågor gällande fredskallan.

När blommar fredskalla?

De blommar vanligtvis på våren eller försommaren.

Hur snabbt växer fredskalla?

Fredskallan växer i måttlig takt och når mognad på tre till fem år. Blir den för stor kan du dela upp rotlöken enligt anvisningarna som vi gick igenom en bit upp i artikeln, under rubriken “Beskärning”.

Hur länge lever en fredskalla?

I genomsnitt kan fredskallor ha en livslängd på mellan tre till fem år. De är kända för sitt vackra utseende och sin förmåga att rena luften, och är därför mycket uppskattade av sina ägare.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till fredskalla är hjälpsam och hjälper dig med din krukväxt. Ha en trevlig dag och tack för att du läste denna artikel!

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar