Så Rengörs Ugnen: Expertens 3 Enkla Sätt!

I denna artikel får du tre bra metoder för att göra rent ugnen, samt all information du behöver för att komma igång! Ugnen är en stor och viktig del av köket! Att rengöra ugnen är ofta förknippat med mycket jobb, men det är relevant att ta tag i. Med rätt kunskap och grundläggande verktyg behöver rengöring av ugnen faktiskt inte vara ett särskilt krävande jobb.

Hur ofta bör man rengöra ugnen?

En tumregel är att göra rent ugnen var tredje månad vid regelbunden användning. Det finns tre tydliga tecken på att det är dags att rengöra ugnen.

 1. Allmänna utseendet. Ser du smulor och rester på ugnsbotten? Har ugnsluckan fett eller smuts på sig?
 2. Lukt. När du värmer upp ugnen, uppstår en distinkt lukt? Att du känner en doft innan du ens börjat tillaga maten betyder att finns kvarvarande fett, smuts eller mat inuti.
 3. Och slutligen: rök. En ren ugn borde inte avge rök, så det kan också innebära uppbyggnad.

Varför rengöra ugnen?

Smutset i ugnen kan påverka matens smak. Kort sagt: aromen av allt fastnat fett eller smuts kan påverka maträtten du lagar. Ett argument för att rengöra ugnen!

Rengöra ugnen – vad du behöver:

Att rengöra ugnen kräver inte mer än grundläggande basvaror i hemmet och grundläggande städredskap och verktyg.

 • Ett bra medel, för detta finns flera alternativ (metoden för varje alternativ gås igenom i detalj längre ned):
  1. Butiksköpt ugnsrengöringsmedel: Detta är den enklaste, snabbaste processen och tar bort allvarliga mängder fett och smuts.
   • Ugnsrengöringsmedel kan vara ganska fyllt av kemikalier, så om du är känslig för starka kemikalier eller föredrar ett helt naturligt tillvägagångssätt kanske du vill välja alternativ 2 eller 3
  2. Bakpulver, vatten, vinäger och en sprayflaska: Denna gör-det-själv-metod är bra om du har massor av uppbyggnad. Du gör en mix med bakpulver och vatten som måste vila i 10 – 12 timmar (eller över natten), så se till att du förbereder med tillräcklig tidsmarginal till att du ska börja.
  3. Citroner (2 stycken) och vatten. Ett annat gör-det-själv-alternativ som tar cirka 1-2 timmar; bra om din ugn bara är milt smutsig och dina galler inte behöver rengöras.
 • Gummihandskar. OBS! Inga engångshandskar. Detta är särskilt viktigt om väljer alternativ 1, eftersom du vill ha ett tjockt lager mellan din hud och det kemiska medlet.
 • Skyddsglasögon: Rekommenderas för att skydda dina ögon mot medlet när du kör alternativ 1 med kemiskt medel. Du behöver inte dessa glasögen för alternativ 2 eller 3.
 • Gamla tidningar eller pappershanddukar: Om du vill täcka golvet runt din ugn, om något droppar ut ur ugnen medan du städar.
 • Disktrasa: För att torka av smuts när rengöringsmedlet har applicerats. Du kan behöva mer än en om din ugn är speciellt sotig.
 • Mikrofibersvamp (valfritt men bra): Hjälpsamt om du har massor av fettuppbyggnad i ugnen.
 • Stor plastavfallspåse: Du behöver detta för att rengöra ugnsställen med alternativ 1.

1. Rengöra ugnen med butiksköpt rengöringsmedel (1 timme)

Denna metod för att rengöra ugnen är snabb och tar uppskattningsvis 1 timme totalt enligt vår guide här nedan. Dessutom är det rätt komfortabelt att köpa medlet och ha det redo direkt vid hemkomst från butiken. Då det butiksköpta rengöringsmedlet ofta innehåller kemikalier så är det extra relevant att vara noggrann och verkligen få bort allt medel när man applicerat det i ugnen. Annars kan det ju finnas en risk att det påverkar matens doft, och framförallt smak.

 1. Ta ut allt du kan från ugnen – lösa ugnsgaller etc.
 2. Lägg ut tidningar eller pappershanddukar på golvet under ugnen för att förhindra spill.
 3. Ta på dig handskar och skyddsglasögon.
 4. Spraya ugnsrengöraren runt din ugns insida, så den täcker inre insida, sidor, botten, tak, dörr, hörn och alla övriga ytor.
 5. Om du har en elektrisk ugn, spreja inte på värmeelementen; lyft istället upp dem och spraya under.
 6. Om du har en gasugn ska du inte spraya där gasen kommer igenom.
 7. Stäng ugnen när du är klar. Låt sprejen sitta under den tid som anges på etiketten (de flesta rengöringsmedel behöver cirka 20 – 30 minuter).
 8. Under tiden tar du ugnsgallren som du hade plockat ut, sprejar dem med medlet och lägger dem i en stor plastpåse.
 9. Knyt eller vrid om plastpåsöppningen. Lämna gallrena i påsen under den tid som anges på rengöringsetiketten.
 10. När tiden har gått, ta en fuktig trasa, öppna ugnen och torka av alla ytor. Om det finns extra klibbiga fläckar, använd en våt mikrofibersvamp för att ta bort allt smuts. Se till att verkligen komma åt varje vrå och så att du inte lämnar några spår av smuts eller medel kvar.
 11. Ta ut gallren ur påsen och skölj dem i diskhon med varmt vatten och diskmedel. Använd återigen en svamp efter behov.
 12. Torka gallren och placera dem tillbaka i ugnen. Du är klar med att rengöra ugnen!

2. Rengöra ugn med vinäger (måste stå över natten)

Denna metod för att göra rent ugnen är helt naturlig, på bekostnad att det tar längre tid. Denna metod kräver att saker står över natten i 10-12 timmar, men kräver väldigt enkla och billiga varor för att få till ett bra resultat.

 1. Ta ut allt löst från ugnen – galler, termometer etc. Lägg ut tidningar eller pappershanddukar på golvet under ugnen för att förhindra spill.
 2. Ta en liten skål och blanda en 1,5 deciliter bakpulver med 2 till 3 matskedar vatten. Justera förhållandet tills du har en degig blandning.
 3. Ta på dina handskar och använd fingrarna och sprid degen runt insidan av ugnen. Kom åt överallt!
 4. Om du har en elektrisk ugn, applicera inte denna degblandningen på värmeelementen.
 5. Om du har en gasugn ska du inte placera blandningen där gasen kommer igenom.
 6. Stäng ugnen när du är klar. Låt det sitta i 10 – 12 timmar eller över natten.
 7. Under tiden placerar du gallren i din diskho (eller badkar, om du har extra stora galler).
 8. Strö bakpulver på gallren och häll sedan vinäger ovanpå. Denna kombination skummar. När skummandet avtar, skölj med varmt vatten tills gallren är helt vattentäckta.
 9. Låt gallren stå i 10 – 12 timmar eller över natten. Efter 10 – 12 timmar ska du ta på dig handskarna igen och ta en fuktig trasa trasa, öppna ugnen och torka av alla ytor. Om det finns extra klibbiga fläckar, använd en mikrofibersvamp för att ta bort allt smuts. Om det finns bitar av degblandningen som inte lätt kommer av, häll lite vinäger i en sprayflaska och spreja den på bitarna. Vinäger reagerar med bakpulver.
 10. Ta din fuktiga trasa igen och torka av allt skum. Ta bort gallren från vattnet och skrubba med en trasa trasa tills allt fett och smuts är borta. Använd mikrofibersvampen på tuffa fläckar. Torka gallren och placera dem åter i ugnen.
 11. Du är klar med att göra rent ugnen!

3. Rengöra ugn med citroner och vatten (tar 1,5 timme, är billig, men lite mindre kraftfull)

För en snabb och enkel uppfräschare av ugnen så kan du få det gjort på 1,5 timme med denna metod. Denna metod har jag testat själv flertalet gånger och den är väldigt billig, snabb och enkel att göra. Dock lämpar den sig absolut bäst om du bara har lite smutsig ugn och inte behöver rengöra den på djupet. Citronerna upplevde jag var lite begränsade i sin förmåga att få bort de värsta fläckarna.

 1. Fyll en medelstor, ugnssäker skål med vatten.
 2. Skär två citroner i hälften och lägg dem i skålen.
 3. Värm på ugnen till 250 grader. När ugnen är upphettad placerar du skålen med citronerna på ett av gallren. Låt stå i en timme.
 4. Stäng av ugnen efter en timme, öppna ugnsdörren och låt den svalna något.
 5. Medan ugnen fortfarande är varm (men tillräckligt sval att du säkert kan röra insidan utan att bli bränd), ta på handskar, ta en fuktig trasa och torka av alla ytor, och kom ihåg att komma åt överallt.
 6. Om det krävs, använd en mikrofibersvamp för att hantera alla svåra fläckar.
 7. Skrubba noga så att du tar bort allt fett och smuts.
 8. Du är klar med att rengöra ugnen!

Alla våra artiklar om kök går att hitta här!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar