Avlägsna Mossa på Tak: Guide (med Bilder)

Ett lager grön mossa på taket kan se mysigt och rustikt ut ovanpå ditt hus, men mossa att mossa finns på ditt tak kan faktiskt vara dåliga nyheter. I denna artikel går vi igenom ett antal steg för att rensa bort mossa från tak – och förhindra att den kommer tillbaka.

Ett mossfritt tak är hälsosammare för ditt hus!

Säkerheten först.

Samtidigt som det är lockande att direkt börja avlägsna mossa från taket, kan det vara farligt för den otränade att vistas på och i närheten av ett tak. Husägare bör skydda sig med skyddsglasögon och handskar. Bär ett plagg som skyddar dig från stänk och du är okej med att bli fläckig. Se till att du placerar stegen på en mark som är jämn, ren och inte hal.

Mossa skadar taket

takplattor med mossa
Det är mellan takplattorna som mossan börjar växa först.

Om du sett filmen “The Hobbit” så kanske du uppskattade det drömmiga och magiska utseendet hos ett mossigt tak. Men ibland är det som verkar vara attraktivt faktiskt skadligt. Behöver du oroa dig för grönska på ditt tak? Svaret är ett stort ja.

Mossa fungerar som en svamp. Det absorberar och håller vatten när det regnar. Fuktigheten kvarstår i flera dagar, vilket ger tillräckligt med tid för att taket skadas. Skador börjar på det yttersta lagret av en taket tills den når strukturen under. Det är då förfallet inträffar.

Vanligtvis börjar mossa växa mellan takplattor – eftersom det är där mossansamlingar börjar växa.

Ta ett ögonblick åt att fundera på konsekvenserna av hög fuktighet i huset. Läckage ger mögel vilket är ohälsosamt, och orsakar skador på huset vilket är dyrt att åtgärda.

Hur du avlägsnar mossa

tak med mossa
  • Obs: Använd inte en högtryckstvätt på taket. De kraftfulla vattenstrålarna kan skada plattorna och ta bort lagret av medel som skyddar taket.

Material/utrustning som behövs:

  • Köpt Mossdödande lösning/takrengöringsmedel
  • Förlängningsstege
  • Trädgårdsslang
  • Mjuk borste med långt skaft
  • Skyddsglasögon
  • Gummihandskar
  • Plastfolie (för att skydda närliggande växter i trädgården runt huset)

Placera en stege nära mossväxtområdet och ta på dig halksäkra skor, kläder du inte är rädd om, samt gummihandskar och ögonskydd. (Du kanske också vill säkra dig själv med ett säkerhetsrep.)

Låt eventuell lösning ligga på taket i upp till 20 minuter. Detta ger tillräckligt med tid för att döda mossa. Så länge du har täckt växter i närheten behöver du inte oroa dig för att döda dem också.

Glöm aldrig det sista steget som är att tvätta av ditt tak med vanligt vatten. Vissa husägare som använder kommersiella takrengöringsprodukter väljer att låta dem vara kvar, vilket inte är bra.

Med eller utan medel, så gäller att sprutandet av ditt tak med slang är en av de enklaste metoderna för att bli av med mossan. Se till att spruta nedåt.

Med en vattenslang kan du spruta bort mossan med vanligt vatten. Spruta i en nedåtgående vinkel. Använd sedan en mjuk borste för att ta bort mossan från taket. Skrubba uppifrån och ner. Gnugga försiktigt – skrapa inte – och arbeta i en liten sektion åt gången för att undvika att riva, spräcka eller bryta sönder taket.

Med en långhandsborste med mjuka borstar kan du ta bort mossan manuellt. Återigen, gör detta med en nedåtgående rörelse för att förhindra skador på taket.

Rekommendation: Kapa överhängande grenar

Mossa trivs i områden på ett tak som får lite sol. Det här är skuggiga fläckar där du hittar överhängande grenar. Se till att få dem kapade av en professionell trädkapare. Att göra detta tar faktiskt inte bort befintlig mossa, men det hjälper till att undvika nya tillväxter.

Låt solen skina på ditt tak för att minska mosstillväxten.

Tvätta aldrig ditt tak med rå kraft

Högtryckstvätt är en metod där du använder tryckvatten för att ta bort smuts och växttillväxt. Även om högtryckstvätt gör jobbet kan det leda till att taket skadas. Denna metod förstör den skyddande beläggningen på ytan av taket som är ansvarig för att reflektera UV -strålar.

Testa ett litet område av ditt tak först för att säkerställa att det inte blir några missfärgningar.

Vissa takrengöringsprodukter kan eventuellt skada  vissa typer av takmaterial. Innan du faktiskt sprayar hela ditt tak med en lösning, börja med att testa på en liten del av taket först.

En bra metod: Anlita ett takföretag som gör jobbet åt dig

Som man kan förstå så kommer takrengöring inte helt utan risker. Det är lätt att göra misstag när en husägare saknar rutin och erfarenhet för att ta bort mossa och vistas på hög höjd. Dessutom kan fel göra att dina försök att ta bort mossan gör mer skada än nytta på taket.

Avslutande ord

Vi hoppas att denna artikel har gett dig nyttig kunskap om takunderhåll.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar