Petit brabancon: En kärleksfull men blyg hund

Petit brabancon är en hundras med ursprung i Belgien. Den framavlades under 1800-talet för att jaga råttor och vaka över handelsvagnar. Idag är petit brabancon en populär och kärleksfull sällskapshund. I denna artikel ges en introduktion till petit brabancon, som lyfter hundrasens historia, dess personlighet, egenskaper, och vad som är viktigt att tänka på när det kommer till petit brabancon som husdjur.

En petit brabancon-valp!
En petit brabancon-valp!

Historia

Rasen petit brabancon är cirka 200 år gammal, och skapades i Belgien genom en korsavel mellan King Charles spaniel, mopsar och affenpinscher. Petit brabancon härstammar från hundrasen smousje: en tjockpälsig, liten terrierliknande hund som förr i tiden hölls i stall för att eliminera råttor och andra gnagare, samt för att vaka över handelsvagnar.

Faktum är att hundrasen är en av tre olika raser inom brussels griffon-släktet som härstammar från hundrasen smousje. De andra två raserna är griffon bruxellois och griffon belge, som alla är nära besläktade med petit brabancon. Alla dessa tre raser är faktiskt nästintill identiska, med undantag för deras färg och små skillnader i utseende och kännetecknande drag.

Hundrasen gick från att vara råttjägare, till att bli den ultimata hovhunden när den belgiska drottningen Henrietta fattade starkt tycke för hundrasen i slutet av 1800-talet. Drottningen själv, liksom den stora trenden kring att äga hundar som tillhörde hundrasen som följde, var så småningom anledningen till rasens kraftiga popularitet.

Petit brabancons personlighet

petit brabancon

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

Petit brabancon kan man säga är en liten hund med en stor och modig personlighet. Dessa små hundar är livliga, kärleksfulla och lojala. Detta gör dem till utmärkta små följeslagarhundar, särskilt för äldre eller de som bor i lägenheter.

Petit brabancon har en proper personlighet och är en charmerande hundras, men de har också blivit kända för att vara intelligenta. De kan ibland vara humöriga och griniga, och rasen trivs bäst när den får uppmärksamhet.

Vanligtvis kommer petit brabancon att föredra en person inom sin människofamilj och alltid vilja vara med sin favoritperson. De kan bilda väldigt starka band till sin ägare, vilket gör att de kan bli försiktiga gentemot främmande människor. De behöver mänsklig närhet och tenderar att bli upprörda om de lämnas ensamma under stora delar av dagen.

På grund av deras försiktighet mot nya människor så är socialisering viktigt från tidig ålder för dessa små hundar. Särskilt krävs socialisering runt barn, eftersom de är snabba att bli protektionistiska om de blir skrämda. Detta drag gör dem dock till fantastiska vakthundar!

Petit brabancon fungerar vanligtvis bra tillsammans med katter och andra hundar i familjen, om de introduceras till varandra på ett bra sätt.

Petit brabancons tränas relativt lätt, men det är viktigt att träningen är konsekvent och kontinuerlig för bra resultat. De är envisa och klarar sig inte bra utan träning.

Petit brabancon är kända för att vara hundar som kan skälla rätt mycket. Detta är en ytterligare anledning till att träning är viktigt för dem.

Egenskaper

petit brabancon svart
 • Petit brabancon är en liten hundras men med en robust kropp.
 • Den genomsnittliga vuxna hunden inom rasen är mellan 23-28 cm hög
 • Den genomsnittliga vuxna hunden inom rasen väger 4-5 kilo
 • De har korta näsor och ett underbett.
 • Livslängd: 10 till 15 år
 • Nyckelord som beskriver deras personlighet: nyfiken, intresserad, alert, social, liten, robust, lättskrämd, vaksam
 • Vanliga färger: Svart, brun, röd

Hur mycket fäller petit brabancon?

Hundrasen är känd för att fälla rätt lite hår.

Hälsa

Läs också (öppnas i ny flik): Hundförsäkring: Grundlig guide för hundägare

Det finns få ärftliga hälsoproblem inom rasen [källa: Wikipedia]. Den typiska livslängden för en ligger någonstans i intervallet 10 till 15 år. Trots detta kan de komma att utveckla flera hälsoproblem, inklusive, men inte begränsat till följande problem:

 • knäledsproblem
 • ögon- och andningsproblem
 • problem kopplade till urinblåsor
 • distichiasis (problem kopplade till ögonfransväxt)
 • en långsträckt gom
 • smalnade näsborrar
 • på grund av rasens lilla storlek måste ibland en kull födas via kejsarsnitt

För vilken typ av ägare passar petit brabancon?

liten petit brabancon

Läs också (öppnas i ny flik): Så väljer man rätt hundfoder – Guide

Petit brabancons är små och därför lämpliga för lägenheter, men det faktum att de har massor av energi innebär att de behöver långa, dagliga promenader. Promenaderna kan kompletteras av roliga aktiviteter såsom löpning i parken, apportlekar och till och med agilityträning.

Dessa små hundar är också benägna att skälla mycket, så se till att du har förståelse för grannarna innan du köper en.

Petit brabancon är också väldigt nyfiken och kommer att klättra överallt när det ges möjlighet. Detta kan leda till några potentiella olyckor om man inte håller ett öga på dem.

Brist på träning kan leda till nervositet, hyperaktivitet, aggressivitet och överdrivet skällande, men så länge de tränas med tålamod och tas på regelbundna promenader så kan dessa små hundar vara charmiga följeslagare för människor som kanske saknar utrymme för en större hund.

Eftersom dessa små hundar har mycket energi, gillar de ofta agilityträning, även om de i sin natur är känsliga och inte kommer att reagera bra på skrik eller hot. Istället reagerar denna lilla hund att bra på vänlighet, förståelse uppmuntran och kärlek.

Petit brabancons är också en mycket intelligent ras, så de kommer att behöva mycket variation i sin träning för att förhindra att de blir uttråkade. Utöver detta är Petit brabancons kan också vara lättskrämda och kommer sannolikt att försöka stå upp mot större hundar eller människor om de känner sig rädda, vilket kan leda till aggression.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel var underhållande och hjälpsam!

Se alla våra hundartiklar

Se alla våra husdjursartiklar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar