Irländsk varghund – världens längsta hund

Irländsk varghund är en stor hundras som ursprungligen användes i krig för att dra ned män från hästar och vagnar. De användes också till att jaga stora vilt som rådjur, vildsvin och vargar. Idag ses den irländska varghunden snarare som en kär familjekamrat som också kan tävla i lydnad, spårning och i att springa hinderbana.

Den längsta hundrasen i världen

Se gärna till att du har ett staket hemma – (och ett högt sådant!) – för att förhindra att din hund sticker iväg för att jaga vilda djur. Irländska varghundar har på grund av sin historia ett rätt starkt jaktsinne.

I genomsnitt så är irländsk varghund världens längsta hundras, även om flera andra raser kan väga mer (se exempelvis Tibetansk mastiff som vi skrivit om i denna artikel).

För familjer med gott om utrymme så är irländska varghundar extremt kärleksfulla kamrater, även för barn. Se bara till att du har ett staket – (och ett högt sådant!) – för att förhindra att din hund sticker iväg för att jaga vilda djur. De har på grund av sin historia ett rätt starkt jaktsinne.

På grund av sin storlek är till exempel lägenhetsboende mycket svårt, eftersom dessa hundar behöver plats för att kunna röra sig normalt och trivas.

Irländsk varghund är en väldigt intelligent hundras som lär sig bra, men storleken och några potentiellt problematiska hälsorisker gör att denna hundras inte är den bästa för hundägare som inte har vana av hundar.

Historia

irländsk varghund med tungan ute

Rasen har existerat i över tusen år, och den romserske konsuln Aurelius ska i slutet av 300-talet ha skrivit att alla i hans närvaro blev alldeles fascinerade när han hade fått 7 irländska varghundar i present. Länge var irländska varghundar högt prisade presenter som kungar och kungligheter gav till varandra.

Irländsk lag tillät för länge sedan endast kungar och adelsmän att äga irländska varghundar, och hundarna ansågs vara väldigt prestigefyllda. Medlemmar i den lägre adeln var begränsade till att ha högst två irländska varghundar. Irländska legender säger att den mytologiske irländske folkhjälten Finn MacCumhaill hade 500 irländska varghundar, och att hans två favoriter, vid namn Bran och Sceolan, hade magiska krafter.

På 1800-talet var den irländska varghunden på väg att dö ut som ras, men den räddades och är idag en vida erkänd ras.

Några av den irländska varghundens egenskaper

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

  • En irländsk varghund blir i snitt 80-90 cm hög ståendes på fyra ben.
  • De väger fullvuxna mellan 50 kg och 80 kg.
  • Livslängd: 6-8 år. De blir sorgligt nog i snitt mindre gamla än många andra hundraser, då deras storlek ibland medför sjukdomar.
  • Irländska varghundar trivs när de är med sina ägare. De är inte utomhushundar, även om de tycker om att leka ute.
  • På promenader och utanför hemmet bör de gå i koppel för att förhindra att de jagar djur eller andra rörliga föremål.
  • Irländska varghundar är intelligent och snälla, och den irländska varghunden har en stark önskan om att bygga kamratskap med människor.
  • Irländsk varghund kräver regelbunden motion för sin hälsa och för att tillåtas sträcka ut sina långa ben.

Hälsoproblem att känna till

Läs också (öppnas i ny flik): Hundförsäkring: Grundlig guide för hundägare

Irländska varghundarnas storlek gör att de tyvärr är mottagliga för många hälsorelaterade besvär.

Många problem som en irländsk varghund kan råka ut för är kopplade till skelettet och leder, då de kan vara rätt sköra. Därför ska exempelvis inte barn låtas rida på deras ryggar.

Pris

Som ren kuriosa kan en irländsk varghund ofta kosta mellan 15 000 – 20 000 kronor. Priset kan givetvis variera och både vara högre och lägre än detta då många faktorer spelar in. [källa]

Avslutande ord

Oavsett om man är en aspirerande ägare, en rådande ägare eller bara är intresserad och tycker det är kul med hundar, så går det att vara överens om att en irländsk varghund är ett fascinerande djur.

Vidare läsning:

Alla våra artiklar om hundar hittar du här!

Alla våra artiklar om hudsjur hittas här!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar