Ugnsstekt fläsklägg med skysås – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på ugnsstekt fläsklägg. Fläsklägg är riktigt härlig husmanskost som framförallt gifter sig väl med potatis eller surkål.

Fläsklägg är mycket populärt i Tyskland, Polen, Tjeckien, vilket jag har erfarat under mina resor dit. Jag skrev nyligen ett recept på Schweinshaxe vilket är ett klassiskt recept på fläsklägg man ofta ser på Oktoberfest-menyer i Tyskland.

Jag gillar fläsklägg av flera anledningar. För det första är det ofta förbisett som köttbit, och det är en av de billigare fläskbitarna med kilopris runt 40-50 kronor. I saluhallar kan man hitta färsk fläsklägg vilket har en fin kvalitet trots detta.

En klassiker som jag kommer att tänka på gällande ugnsstekt fläsklägg är väl ändå att äta det tillsammans med klassiskt rotmos, för en måltid som är riktig husman.

Detta recept ger fläskläggen, morötter samt en härlig skysås med lök, och till detta rekommenderar vi att sista 25 minutrarna på receptet göra ett gott potatismos. Valet på tillbehör står dock fritt!

Ugnsstekt fläsklägg

Receptet – Så gör du:

Ugnsstekt fläsklägg med skysås

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Fläsklägg i ugn är riktigt härlig husmanskost som framförallt gifter sig väl med potatis eller surkål.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 3 t 10 minuter
Totalt 3 t 20 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

  • 1,5 kg fläsklägg
  • 2 st stora gula lökar, fint hackade
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 2 st stjälkar rosmarin
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 3 st morötter

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 125 grader Celsius.
  • Smörj en ugnstålig form eller en gryta med smör.
  • Finhacka löken och vitlöken och lägg i botten på din ugnsform tillsammans med rosmarinet.
  • Skär ett rutmönster på svålen av fläsklägget.
  • Smörj in fläskläggen med en blandning av krossade vitpepparkorn, salt, olivolja och timjan. Toppa med lite smör
  • Ha in i ugnen och ugnsstek fläskläggen på 125 grader i ungefär 3 timmar, eller tills köttet är riktigt mört. Efter de första två timmarna, tillsätt skalade morötter i stavform till formen och låt ugnsstekas under sista timmen. 
  • Ta ut ur ugnen när det är klart och tärna fläsket fint. Övergå eventuellt till att steka tärningarna lätt på spisen i stekpanna, gryta eller kastrull för lite extra yta.
  • Servera med potatismos eller rotmos, samt morötterna. Löken och köttsaften blir en härlig sås till!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Ugnsstekt fläsklägg

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar