Flatcoated retriever: Hundrasguide & Intro

Flatcoated retriever är en hundras som är sprudlande glad, hängiven och optimistisk, med ett tidigare förflutet som en jakthund inom fågeljakt. I denna artikel ger vi en överblickbar introduktion till Flatcoated retriever, där vi går in på hundrasens historia, dess personlighet, egenskaper, men där vi också lyfter våra tips kring skötsel och uppfostring, samt ger våra tankar kring vilka husdjursägare vi tror denna hundrasen passar.

Även om Flatcoated retriever och Golden retriever tillhör samma familj av hundar så finns det också skillnader. Huvudskillnaden mellan dessa två hundar är deras päls. En Golden retriever är en ikonisk gul till rödfärgad hund med vågig päls, medan Flat-Coated retriever är svart eller brunfärgad, med en blank päls som ligger platt. Dessa två raser kan variera i både färg och pälsutformande. Varje ras har tydlig pälsfärgning som skiljer den från andra retrievers. Flatcoated retrievers har glänsande svart päls som som ligger platt längs med kroppen. De har också distinkta långa huvuden. Golden Retrievers har tjocka, gyllene dubbla pälslager.

Historia

Den första hunden som anses tillhöra rasen hette Old Bounce, och Old Bounce var tongivande i rasens utveckling. Old Bounce var del av en stam av retrievers som ägdes av Herr J. Hull år 1864. Dock så är den man som mest belönats med rasens utveckling var S.E. Shirley, som verkligen bidrog till att avla fram den hälsosamma Flatcoated Retriever vi har idag.

Flatcoated Retriever både var och är en populär jakthund sedan slutet av första världskriget, men då började också Labrador och Golden Retrievers ta plats i jaktlagen. Antalet Flatcoated Retrievers i världen blev farligt lågt, och risken för utrotning var påtaglig två gånger. Lyckligtvis hittade hundägarna tillbaka till hundrasen under mitten av 1960-talet. Hundrasen har aldrig återfått sin forna popularitet, men uppfödare brukar i regel se det som något positivt.

Hundrasen har än idag sin naturliga arbetsförmåga, intelligens och söta och lite småfåniga personlighet. Det är fortfarande en sällsynt ras. Är man intresserad av rasen kan man få behöva stå flera år på väntelista hos hunduppfödare, för att inte tala om att genomgå kontroller hos beskyddande uppfödare som vill se till att valparna får precis rätt hem.

En av de tidigaste användningarna av hundrasen var att hjälpa fiskare att hämta fisk och föremål från vattnet. Under 1800-talet var sådana hämtande hundar särskilt populära bland torskfisket runt Newfoundland.

Med utvecklingen av mer avancerade skjutvapen kunde jägare allt mer skjuta fåglar med bössa, men de behövde en hund för att markera den fallna fågeln och föra tillbaka den. Fiskehundarna var oöverträffade simmare och naturliga retrievers (det engelska ordet retriever översätts ungefär till hämtare på svenska). Korsningar mellan dessa fiskehundar och och brittiska raser som setter eller pointer finslipade hundens fågelinstinkter. Resultatet var rasen Wavy-Coated Retriever, och den blev ganska populär i både Amerika och England. Det var faktiskt bland de tidigaste raserna som visades på engelska hundutställningar.

Nära slutet av 1800-talet gjordes korsavel med en rakare hårras eftersom den vågiga pälsen ansågs vara mindre vattenavvisande. Korsningar med setters och collies av tiden kan också ha gjorts. Resultatet blev Flatcoated Retrievers som alltså i början var oerhört populära.

Rasen erkändes inte av American Kennel Club förrän 1915 (som, då hade den redan börjat sjunka i popularitet. Idag är hundrasens populäritet rankad 100/155 hundraser hos American Kennel Club.

Flatcoated retrievers egenskaper

Läs också (öppnas i ny flik): Allergivänlig hundras, finns det? Vi reder ut!

Temperament: Glad, optimistisk, vänlig

Först och främst är Flatcoated Retriever en ovanlig ras att äga idag, och rasen hade sin storhetstid innan första världskriget. Det är en gullig, sprudlande, livlig hund som älskar att leka och apportera. De är antingen svarta eller bruna. De är på språng utomhus, men tysta och lugna inomhus. Denna ras är bland de mest hängivna och följeslagare av hundar, en riktig familjehund. De behöver dock regelbunden träning för att få sitt bästa beteende. Många ägare anser också att dessa hundar måste få vara med ute på jakt, då de verkligen har jakt i blodet. Det är en känslig ras och mycket lyhörd för träning. Deras kännetecken är deras viftande svans.

Hundrasen kallas i USA lite skämtsamt för hundarnas Peter Pan för sin ständigt gladlynta syn på livet. Flatcoated Retriever har dessutom önskvärda egenskaper. Det är en smart, vänlig, och dynamisk hundras som utstrålar stor glädje.

Denna hund är busig och sprudlande, med en måttligt hög energinivå. De rätt höga tränings- och motionsbehoven måste tillgodoses för att hundar tillhörandes hundrasen ska kunna behålla sitt lättsamma, lugna temperament som de annars är kända för. Hundens mognad måste byggas upp under längre tid, vilket innebär att en Flatcoated retriever kommer att bete sig som en valp i flera år fastän den växer i fysisk mognad.

En Flatcoated retriever kommer alltid få människor i sin omgivning att skratta, även om den inte lydde kommando. Det är en rätt känslig hundras som inte reagerar bra på hårda och tuffa inlärningsmetoder. En flatcoated retriever kan reagera på kommandon genom att bli envis och helt enkelt vägra att göra någonting man ber om, tills hundens skadade känslor har lugnats.

Temperamentet för hundraser är alltid ungefärligt och påverkas av ett antal faktorer, inklusive ärftlighet, träning och socialisering. Valpar med fina temperament är nyfikna och lekfulla, villiga att närma sig människor och hållas i deras famn.

Hälsa

Läs också (öppnas i ny flik): Hundförsäkring: Grundlig guide för hundägare

En frisk hund av rasen Flatcoated retriever lever ett liv på cirka 8-10 år. Som hundras är den generellt sett en helt frisk ras. Vanlig fullvuxen vikt är 27-31 kg och 55-65 cm i höjd.

Trots att Flatcoated retriever är en fullt hälsosam ras så kan hundar bli sjuka eller råka illa ut på annat sätt. Som ägare är det alltid viktigt att informera sig om sin hundras potentiella sjukdomar och åkommor. Läs på om hunden och se till att bevaka de potentiella riskerna. Det bästa är att läsa på via en specialiserad hemsida. Vi rekommenderar denna artikel från PetMD gällande hälsan för Flatcoated retriever (öppnas i ny flik).

För vilken typ av ägare passar hundrasen?

Flatcoated retriever blir utmärkta vänner med aktiva äldre barn. De kommer att leka i timmar med glädje, oavsett om det handlar om att springa, simma eller leka apport. De kan också komma väl överens med katter.

Man ska tänka på att detta är en hundras som kräver mycket träning och motion, och det kan vara en överväldigande hundras för den som ska skaffa sin första hund. De behöver tillgång till att kunna röra på sig, och många ägare menar att de till och med måste få tillgång till jakt och löpning i natur. Detta har att göra med att hunden har ett förflutet som en ren jakthund.

Hunden är familjevänlig, men lär alltid barn hur man närmar sig och röra vid hundar och övervakar alltid interaktioner mellan hundar och småbarn för att förhindra att någon bit eller öron eller svans drar från någon av parternas sida. Lär ditt barn att aldrig närma sig någon hund medan han sover eller äter eller att försöka ta bort hundens mat. Ingen hund ska lämnas utan tillsyn med ett barn.

Flatcoated Retriever är den perfekta lant- eller småstadshunden. Hunden har en måttligt hög energinivå och passar bäst i ett hem som erbjuder många möjligheter att springa, leka eller till och med simma. Räkna med att cirka 90 minuters promenad om dagen krävs. Löpning eller annan mer kraftfull aktivitet som att leka apport eller träna agility är också utmärkt och bara ett plus.

Flatcoated Retrievers är underbara joggingkompisar när de tränas ordentligt och har nått mognad. Kom dock ihåg att jogging på cement eller andra hårda ytor kan skada hundens leder. Det bästa för flatcoated retrievers är att springa på gräs, löpspår eller andra mjukare ytor. Pusha inte valpar. För mycket träning kan stressa hans fortfarande växande leder.

Din Flatcoated retriever har en potentiell tendens att utveckla en vana som du troligen tycker är äcklig: ​​att äta bajs, känd som koprofagi. Det enda säkra sättet att undvika detta är att ta plocka upp omedelbart.

Börja träna din hund så fort ni kommer hem från uppfödaren. Flatcoated retrievers är en snabba på att lära sig och vill göra sina människor till lags. De är dock känsliga för hårda verbala eller fysiska tillrättavisningar vilka kan få dem att tappa tilltro och arbeta för sin tränare. Var istället snäll och konsekvent och använd positiva förstärkningstekniker som beröm, lek och matbelöningar.

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

Råd till de som är intresserade av att skaffa en flatcoated retriever

Läs också (öppnas i ny flik): Så väljer man rätt hundfoder – Guide

Träffa alltid minst en av föräldrarna – vanligtvis är mamman den som är tillgänglig – för att se till att de har fina temperament som du är bekväm med. Att träffa syskon eller andra släktingar till föräldrarna är också bra för att utvärdera hur en valp kommer att se ut när han växer upp. Som alla hundar behöver Flatcoated retrievers tidig socialisering – behov av att träffa många olika människor, miljöer, ljud och upplevelser.

Socialisering hjälper till med att din valp växer upp till en välbalanserad hund. Att anmäla honom till en valpklass är en bra start. Att bjuda in besökare hem regelbundet och ta hunden till livliga parker och butiker som tillåter hundar och på lugna promenader för att träffa grannar hjälper också hunden att polera sina sociala färdigheter.

Borsta tänderna på hunden helst två eller tre gånger i veckan för att avlägsna tandsten och hålla rent. Daglig borstning är ännu bättre för att förhindra munsjukdomar och dålig andedräkt.

Klipp klorna en eller två gånger i månaden. Kan du höra klorna klicka mot golvet är de för långa. Korta, snyggt trimmade klor håller tassarna i ett strålande skick och skyddar golvet när hunden entusiastiskt hälsar genom att hoppa upp och ned.

Vänj en Flatcoated retreiver med att den borstas och undersöks medan den är en valp. Hantera tassarna ofta – hundar är ju rädda om sina tassar – och titta regelbundet in i hans mun och öron för en snabb kontroll.

Gör borstning och pälsskötsel till en positiv upplevelse som innefattar med beröm och belöningar, och du lägger grunden för enkla besök hos veterinär och liknande under vuxen ålder.

En flatcoated retriever hålls i god form genom att mat erbjuds två gånger om dagen, istället för att den fins tillgänglig dygnet runt. Om du är osäker på om en hund är överviktig, titta först ner på den från vanlig människohöjd. Du borde kunna se hundens midja. Lägg sedan händerna på ryggen, tummen längs ryggraden, med fingrarna riktade nedåt. Du borde kunna känna men inte se revbenen utan att behöva trycka hårt alls. Om du inte kan känna revbenen behövs mindre mat och mer motion. Detta är bara ett ungefärligt tips och hör med andra hundkunniga du träffar på om du är osäker.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om Flatcoated retriever var intressant och att du fått lära dig något nytt!

För vidare läsning så rekommenderar vi följande kategorier hos oss på Hemmanytt:

Se alla våra hundartiklar

Se alla våra husdjursartiklar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar