Odla potatis i hink: Guide till plantering, skötsel & skörd

I denna artikel går vi igenom allt du behöver tänka på för att odla potatis i hink, från plantering till skötsel och skörd. Det är lätt att odla potatis i hinkar. Potatis tål svenskt klimat utmärkt, och dessutom tar hinkarna väldigt lite plats, och är lätta att flytta runt.

Hinkarna du använder för att odla potatisen kan återanvändas år efter år, vilket gör odling av potatis i hink till en väldigt smart investering. Dessutom är potatis superenkelt att odla, smakar färskt, och är enkelt att lagra hemma.

Potatis i hink – nyckeltal

Såtid i Sverige:Från mitten av april i södra Sverige, till mitten av maj i norra delarna av Sverige.
Tid mellan plantering och skörd:10-12 veckor
Skördetid i Sverige:juni-augusti (när potatisplantans blommor torkat)
Årighet:Ettårig (dör efter en säsong)
Antal plantor1 potatisplanta per 10 liters volymkapacitet i din hink

Plantering av potatis i hink

I denna del går vi igenom allt du behöver tänka på för odling av potatis i hink i nordiskt klimat. Läs vidare för att ta reda på hur man sätter man potatis i hink på bästa sätt!

Vinter och svenskt klimat

Potatis klarar odlingszon 8 vilket betyder att de kan odlas i hela Sverige och norden. De föredrar en sval vår och mycket fukt.

Potatis är tål sval jord och faktiskt även måttlig frost. Du vill dock gärna plantera potatisen efter den sista frosten för året.

Lägsta jordtemperatur vid tillfället för plantering bör vara 6 °C. Plantan kommer sedan att dyka upp cirka 2-3 veckor efter plantering.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera potatis i hink?

potatisskörd i hink
Det tar 2-3 månader från plantering till skörd av potatis. Du ser att den är redo att skördas när plantornas blommor torkat ut

Från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norra delarna av Sverige är bästa tiden för att plantera sin potatis.

Lägsta jordtemperatur vid tillfället för plantering bör vara 6 °C. Invänta därför den sista frosten för året innan du planterar potatisen. Plantan kommer sedan att dyka upp cirka 2-3 veckor efter plantering.

Om att välja rätt hink

fyra hinkar som det odlas potatis i
Det bästa med hinkar är att de inte tar mycket plats. De är dessutom enkla att flytta runt.

Välj åtminstone en hink som har en volym på 10 liter volym. En tumregel är att för varje 10 liter som din hink kan hålla så kan du odla 1 potatisplanta.

Se till att hinken har åtminstone 10 dräneringshål i botten, som är cirka 2 cm i diameter. Är de inte där redan så går det givetvis bra att borra hålen själv. Hinkarna kan återanvändas gång på gång vilket gör att detta bara behöver göras en gång.

Sättning av potatisen

en större grupp hinkar med potatis

Potatis växer av potatis, vilket betyder att plantera potatisplanta inte kräver några frön, utan bara en potatis!

Börja med att fylla din hink med ett 10-centimeters lager av planteringsjord.

Sätt sedan dina potatisar i hinken, med gott om avstånd till varandra, med de små rötterna som möjligen bildats riktade uppåt. Täck sedan med jord ett nytt lager jord som är 5 centimeter högt.

Vattna direkt efter sättningen.

Kupning: en smart teknik för att odla potatis i hink

När potatisplantan börjar komma upp ur jorden är en bra teknik att kupa fram till skörden. Kupning innebär att du hela tiden fyller på med jord i hinken, vilket täcker potatisen och förhindrar att ljus kommer in. Du vill täcka växterna – inklusive bladen – med jord.

När du gör detta vill du fortsätta använda planteringsjord.

Potatisen du odlar kommer tack vare denna teknik att växa lägga sig över potatisen du planterade. Genom att lägga till mer jord genom kupningen kan potatis växa hälsosamt.

På vilken typ av plats växer potatis i hink bäst?

potatis i jord
Potatis är en av de enklaste sakerna du kan odla – de är mycket tåliga och kräver inte mycket skötsel.

Potatis vill ha maximalt med solljus, men klarar även delvis skugga relativt väl. Ju mer skugga, desto mindre skörd kan man kan man förvänta sig.

Jordtyper

I marken växer potatis bäst i bördig, lätt sur, väldränerad jord. Vanlig planteringsjord du köper i butiken fungerar utmärkt för potatis i hink.

Skötsel av potatis i hink

Vattnande av potatis i hink

Se till att din hink med potatis får minst sex till åtta timmars sol om dagen för bästa resultat. Vattna din nyplanterade potatis väl efter sättningen.

Kom ihåg att en av nycklarna till att odla potatis är att hålla jorden fuktig, men inte våt. Kontrollera gärna behållaren ofta för att se om jorden är våt.

Potatis i hink på balkongen

Om du bor i exempelvis en lägenhet är det en bra idé att odla potatis i hink, då detta går att göra på balkongen. Det enda man kan behöva tänka på är att ha någon typ av skydd under hinkens vattenhål så att det inte blir vattenskador. Exempelvis någon typ av tallrik under hinken är en bra idé på balkong.

Oavsett om du äger en liten balkong, en trädgård på taket eller en liten uteplats eller terrass kan du odla din egna potatis på detta sätt. Om du någonsin har odlat dina egna tomater är du medveten om att färska och ekologiska, hemodlade tomater smakar mycket bättre än de som är köpta i butik. Detsamma gäller faktiskt även för potatisar, de smakar bättre hemodlade.

Generella frågor gällande potatis i hink

Hur snabbt växer potatisen?

Det går fort att odla potatis i hink. Redan 2-3 veckor efter plantering kommer plantan att komma upp ur jorden. Från plantering till skörd kan man räkna med 10-12 veckor.

Du märker att det är dags att skörda när potatisplantans blommor börjar torka ut.

Hur länge lever potatisplantan?

Potatisplantan lever i 150-180 dagar och försvinner sedan. Det du däremot kan göra är att ta en av föregående skörds potatisar för att plantera på nytt året efter.

Potatis är väldigt enkelt att lagra i exempelvis ett skafferi.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till att odla potatis i hink är till hjälp och att du får glädje av ditt potatisprojekt!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar