Vegansk nutella – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på vegansk nutella (choklad- och hasselnötssmör).

Det här veganska receptet på nutella är enkelt och kräver bara 4 ingredienser och 30 minuter från start till klart. Det är också gott, veganskt, glutenfritt och löjligt nära den äkta varan.

Vegansk nutella

Man tror att nutella uppfanns på 1920-talet av en italiensk konditor vid namn Pietro Ferrero. Han tänkte på idén när han såg fabriksarbetare gå till jobbet med tomat- och ostmackor. Han visste att ett sött, chokladigt hasselnötspålägg skulle vara ett billigt, populärt alternativ att breda på smörgåsar. Och han hade rätt!

Pålägget kallades ursprungligen “Supercrema” men ändrades till “Nutella” på 1960-talet. Strax efter det blev det väldigt populärt i Italien och senare över hela världen!

Tyvärr är originalet av nutella inte vegansk (eftersom den innehåller skummjölk), men den är också fylld med “mindre än önskvärda” ingredienser som ohållbar palmolja och massor av socker.

Lyckligtvis hoppar den här hemmagjorda versionen inte bara över palmoljan och mejeriprodukterna, utan även tillsatsämnena!

Om du redan är en nutellaälskare, då vet du förmodligen att det finns tusentals sätt att njuta av detta pålägg, inklusive att äta det direkt från burken med en sked.

Om du behöver lite inspiration, så här är några av mina toppval:

Bred över rostat bröd – varför inte detta veganska bananbröd?

Bred över andra kakor – som dessa veganska cupcakes!

Servera tillsammans med våfflor, pannkakor och crepes, jättegott med banan!

Du kan också hälla upp lite vegansk nutella i ett glas med lite värmd växtbaserad mjölk för en enkel men smakrik milkshake.

Kakao eller choklad – båda går bra!

Då vissa vill använda vegansk (mjölkfri) choklad och andra vill använda kakao i sin veganska nutella, så finns det möjlighet till båda alternativen i detta recept. Bra va?

Förvaring

Förvara denna veganska nutella i en lufttät behållare i kylen i upp till en vecka. Den kan stelna något i kylen, men rör om ordentligt innan du använder den så är den redo!

Vegansk nutella

Receptet - Så gör du:

Vegansk nutella

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Det här veganska receptet på nutella är enkelt och kräver bara 4 ingredienser och 30 minuter från start till klart. Det är också gott, veganskt, glutenfritt och löjligt nära den äkta varan.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 20 serveringar

Ingredienser
 

 • 400 g råa eller rostade osaltade hasselnötter
 • 1 tsk rent vaniljextrakt
 • ½ tsk salt
 • 100 g vegansk mörk choklad ELLER 3 msk kakao (jag använde en choklad med 72%-ig kakaohalt)

Instruktioner

 • Värm ugnen till 180 grader Celsius och lägg hasselnötterna på en bakplåt i ett enda lager. Om de är råa, rosta i ugnen i totalt 12-15 minuter. Om de redan är rostade, rosta i 8-10 minuter bara för att värma de naturliga oljorna och lossa skalet. Detta kommer att göra det lättare att blanda till den veganska nutellan.
 • Ta ut från ugnen och låt svalna något. Lägg sedan på en stor kökshandduk och använd händerna för att rulla runt nötterna och ta bort det mesta av skalet på så sätt. Du vill få så mycket som möjligt av eftersom det ger en krämigare Nutella. Men det behöver inte vara perfekt!
 • Avlägsna de överflödiga skalen, tillsätt hasselnötterna i en matberedare eller snabbmixer (en höghastighetsmixer ger bäst resultat). Mixa på låg effekt tills ett smör bildas – cirka 8-10 minuter totalt – skrapa ner sidorna på behållaren efter behov.
 • Under tiden kan du värma chokladen i en panna/kastrull eller i mikron i steg om 30 sekunder. Om du vill använda kakao istället för choklad, hoppa över detta steg. Sätt åt sidan.
 • När hasselnötssmöret är krämigt och slätt, tillsätt vanilj och salt och blanda väl (samt kakao om du använder det istället för choklad). Använder du choklad, tillsätt sedan den smälta chokladen lite i taget och mixa igen tills den är väl integrerad. Smaka av och justera kryddor efter behov, tillsätt mer salt eller vanilj om så önskas.
 • Om din Nutella inte är tillräckligt söt, tillsätt stevia efter smak, eller 1-2 msk sirap eller agave. OBS : Ju mer flytande sötningsmedel du tillsätter desto fastare/styvare blir Nutellan i konsistensen, så tillsätt sparsamt.
 • Överför till en ren burk och förvara i rumstemperatur för dagligt bruk i 2-3 veckor eller mer.
Måltid Efterrätt
Kök Italienskt, Svenskt
Nyckelord Vegansk nutella, Veganskt choklad- och hasselnötssmör

 

 

 

 

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar