Teriyakimarinad – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på god teriyakimarinad!

Förvandla vanliga råvaror till delikata smakupplevelser med en hemgjord teryakimarinad. Den lockande kombinationen av sojasås, risvinäger, honung och aromatiska kryddor skapar en mångsidig marinad som är perfekt för att lyfta smaken på allt från kött och fisk till tofu och grönsaker. Här kommer vi att utforska stegen för att skapa den perfekta teryakimarinaden som kommer att förvandla dina måltider till något enastående.

Förberedelsen av denna teryakimarinad är enkel och kräver inga avancerade kockkunskaper. För att börja, samla dina ingredienser: japansk soja, risvinäger, honung, sesamolja, vitlök, ingefära, svartpeppar och valfri hackad salladslök eller sesamfrön för att garnera. Denna enkla lista med ingredienser kommer att vara grunden för att skapa en smakexplosion.

I en skål kombinerar du japansk soja, risvinäger och honung. Rör om väl tills honungen helt har lösts upp och smakerna börjar blanda sig. Tillsätt sedan sesamolja, finhackad vitlök, riven ingefära och en nypa svartpeppar. Blanda ordentligt för att se till att smakerna är jämnt fördelade och att marinaden blir så god som möjligt.

Ett viktigt steg är att smaka på marinaden och justera sötman eller sältan efter din egen smakpreferens. Kom ihåg att när marinaden blandas med livsmedlet kommer smakerna att sprida sig och mildras något, så det är bäst att ha en smak som är något starkare än du föredrar.

Nu är det dags att låta dina råvaror njuta av den förföriska teryakimarinaden. Placera ditt val av kött, fågel, fisk, tofu eller annat vegetariskt protein i en skål eller en plastpåse och häll över marinaden. Se till att marinaden täcker livsmedlet jämnt för att säkerställa att smakerna tränger in överallt.

Låt din skapelse marinera i kylen i minst 30 minuter, men du kan också låta det stå i upp till 24 timmar för en djupare smakupplevelse. Innan du tillagar råvarorna, låt dem rinna av lite från marinaden för att undvika att det blir för blött. Överskottsmarinaden kan även användas som en pensel under grillning eller stekning för att skapa en extra smakrik yta.

Efter tillagning kan du välja att toppa ditt mästerverk med hackad salladslök eller sesamfrön för en vacker presentation och en extra smakdimension.

Denna teryakimarinad är en perfekt mångsidig kompanjon till alla dina favoritråvaror. Dess enkla tillagning och rika smak gör det enkelt att lyfta dina måltider till en ny nivå av kulinarisk njutning. Vare sig du grillar, steker eller wokar, kommer den hemgjorda teryakimarinaden att vara den hemliga ingrediensen som förvandlar dina rätter till mästerverk. Så utforska smakernas värld och låt dina smaklökar dansa med denna enastående teryakimarinad. Receptet hittas här nedanför!

Teriyakimarinad

Receptet – Så gör du:

Teriyakimarinad

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Denna ljuvliga teriyakimarinad är en mångsidig och smakrik grund för att addera en asiatisk touch till dina rätter. Du kan använda den på kyckling, lax, tofu eller andra proteinrika livsmedel. Justera mängden marinad beroende på mängden livsmedel du vill marinera och kom ihåg att experimentera med smaker för att passa din personliga smakpreferens.
Förberedelser 2 minuter
Tillagning 3 minuter
Totalt 5 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 500 g till 1 kg livsmedel att marinera (ex. kött, fågel, fisk, tofu, eller annat vegetariskt protein)
 • 0,5 dl japansk soja
 • 2 msk risvinäger
 • 2 msk honung
 • 1 tsk sesamolja
 • 2 st vitlöksklyftor finhackade
 • 1 tsk färsk riven ingefära
 • 1 nypa svartpeppar
 • 2 msk hackad salladslök eller sesamfrön valfritt

Instruktioner

 • I en skål, blanda ihop sojasås, risvinäger och honung tills honungen löses upp.
 • Tillsätt sesamolja, finhackad vitlök, riven ingefära och en nypa svartpeppar. Blanda väl så att smakerna förenas.
 • Smaka på marinaden och anpassa eventuellt söthet eller sälta efter din smak. Tänk på att när marinaden blandas med livsmedlet kommer smakerna att sprida sig och bli mildare.
 • Placera det som ska marineras i en skål eller en plastpåse och häll över marinaden.
 • Se till att marinaden täcker livsmedlet jämnt. Om du använder en påse kan du försöka pressa ut eventuell luft för att säkerställa att marinaden kommer i kontakt med hela ytan av livsmedlet.
 • Låt livsmedlet marinera i kylskåp i minst 30 minuter, och upp till 24 timmar beroende på hur stark smak du önskar – ju längre tid, desto mer smak.
 • Innan tillagning, låt livsmedlet rinna av lite från marinaden så att det inte blir för blött. Du kan använda överskottsmarinaden för att pensla på under grillning eller stekning om du vill ha en extra smakrik yta.
 • Efter tillagning, garnera med hackad salladslök eller sesamfrön om så önskas.
 • Färdigt! Njut av din teriyakimarinerade rätt!
Måltid Sås
Kök Asiatiskt, Svenskt
Nyckelord Teriyakimarinad

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar