Tamales – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag ett riktigt bra recept på tamales!

Tamales är en traditionell latinamerikansk maträtt som består av en fyllning, vanligtvis av kött eller grönsaker, som är insvept i en deg av majs eller andra liknande spannmål. Denna fyllning och deg är sedan inlindad i majsblad, och det hela ångkokas sedan. Majsbladen avlägsnas innan servering.

Tamales är en populär maträtt vid särskilda tillfällen och festligheter i Mexiko och andra latinamerikanska länder. De serveras ofta med salsa, guacamole eller andra såser som tillbehör. Tamales är kända för sin unika kombination av smaker och texturer, och de är en viktig del av det mexikanska och latinamerikanska köket.

Du kan också servera dem med en sallad eller ångkokta grönsaker för en komplett måltid. Tamales är perfekta för en festlig måltid eller som en del av en mexikansk temamiddag. Komplettera med en frisk citrusdrink för att komplettera smakerna.

Rester av tamales kan förvaras i kylskåp i en lufttät behållare i upp till 3-4 dagar. Om du vill spara dem längre kan du frysa dem. Låt tamalesna svalna helt innan du förvarar dem i frysen. När du är redo att äta dem efter att de varit frysta, tina dem i kylskåp över natten och värm dem i mikrovågsugn eller ugn tills de är varma igen.

Här kommer receptet, jag hoppas att ni ska tycka om det! Och om ni inte har testat tamales innan, så är det väldigt roligt och gott att göra det med detta goda recept. Alla kan göra dem! Smaklig måltid!

Tamales

Receptet – Så gör du:

Tamales

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Upplev en smakrik och traditionell latinamerikansk matupplevelse med dessa saftiga tamales, fyllda med ditt val av grillad kyckling, ost och jalapeños eller grönsaker, perfekt för en smakresa i ditt eget kök!
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 1 timme 40 minuter
Totalt 2 timmar
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 300 g majsmjöl finmalet
 • 200 g smör rumstempererat
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk salt
 • 2,5 dl grönsaksbuljong eller vatten
 • 400 g fyllning (till exempel grillad kyckling, ost och jalapeños eller grönsaker)
 • Majsblad

Instruktioner

 • Förbered fyllningen genom att tillaga och smula grillad kyckling eller hacka upp önskad fyllning såsom ost och jalapeños eller grönsaker. Se till att fyllningen är klar innan du börjar med tamalesdegen.
 • I en stor skål, blanda maismjöl, smör, bakpulver och salt. Tillsätt grönsaksbuljong eller vatten och blanda till en jämn deg. Låt degen vila i cirka 30 minuter för att maismjölet ska svälla.
 • Under tiden degen vilar, blötlägg tamalesbladen i varmt vatten i cirka 20 minuter för att göra dem mjuka och smidiga.
 • Efter degen har vilat, ta ett tamalesblad och torka av det försiktigt. Lägg en klick av degen på mitten av bladet och sprid ut den till en rektangel på cirka 7 cm x 7 cm.
 • Lägg en sked av fyllningen i mitten av degen och vik tamalesbladet på mitten så att degen och fyllningen är inneslutna. Rulla försiktigt ihop bladet och vik in ändarna för att sluta paketet.
 • Upprepa processen med resten av degen och fyllningen tills allt är använd.
 • Ta en stor gryta och placera en ånginsats eller ett durkslag i botten. Fyll grytan med vatten, men se till att vattnet inte når upp till ånginsatsen eller durkslaget.
 • Täck grytan med ett lock och sätt den på spisen på medelhög värme. Låt vattnet ånga tamalesna i cirka 1,5 till 2 timmar, eller tills degen är fast och har kokats igenom. Kontrollera med jämna mellanrum att vattnet inte kokar torrt och fyll på med mer vatten om det behövs.
 • När tamalesna är färdiga, ta bort dem från värmen och låt dem svalna något. Ta sedan bort tamalesbladen. De är nu färdiga för servering. Om du önskar en krispigare yta kan du steka tamalesna lätt för att ge dem en extra dimension av textur och smak, men det är helt frivilligt.
 • Njut av dina hemlagade tamales!
Måltid Huvudrätt
Kök Mexikanskt, Svenskt
Nyckelord Tamales

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar