Polentakaka med citron – Recept

5/5 baserat på 5 betyg

I denna artikel ger jag mitt härligaste recept på polentakaka med citron!

Detta recept på polentakaka ger en saftig och fräsch kaka som har färsk smak av citron. Enkel att göra och magiskt god!

En polentakaka är perfekt till fikat, till théet eller som mellanmål. Jättegott tillsammans med lite söta bär eller frukt.

Polentakaka

Polentan ger varje bit lite crunch vilket är riktigt trevligt. Citronskalet och saften ger en riktigt härligt god smak som passar perfekt med konsistensen.

Denna kaka håller sig riktigt god även några dagar efter bakningen då den får safta till sig. Går även bra att frysa in, om man vill.

Det är rikitigt enkelt att göra denna kaka och den är helt klart värd ett försök. Sedan kommer man vilja göra den om och om igen!

Kort sagt så gillar jag verkligen denna polentakaka med citron och rekommenderar den verkligen. Testa gärna receptet nedan!

Polentakaka med citron

Receptet – Så gör du:

Polentakaka med citron

5/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta recept på polentakaka ger en saftig och fräsch kaka som har färsk smak av citron. Enkel att göra och magiskt god!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 35 minuter
Totalt 50 minuter
Portioner 12 bitar

Ingredienser
 

  • 175 g polenta
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 4 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 msk osaltat smör, rumstempererat
  • 1,25 dl gräddfil
  • 2 msk rivet citronskal
  • 2 msk citronsaft
  • valfritt: florsocker att sikta över kakan

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180°C.
  • Klä botten av en cirka 24-centimeters rund springform med bakplåtspapper i botten. Smörj lätt formen med olja.
  • I en skål, vispa ihop polenta, vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan.
  • I en stor skål, vispa upp ägg och strösocker så det blir ljust och pösigt. Tillsätt oljan och vispa. Tillsätt sedan smör, gräddfil, citronskal och citronsaft och vispa.
  • Rör ned de torra ingredienserna i de våta ingredienserna tills det precis blandas ihop. Tillsätt sedan smeten till den förberedda formen.
  • Grädda kakan i 35-40 minuter vid 180°C, eller tills toppen känns fast. En tandpetare eller ett spett som sticks in i mitten av kakan ska komma ut smetfri när kakan är färdig.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna i formen i 10 minuter innan den tas ut ur formen.
  • Frivilligt: Sikta florsocker över kakan och servera! Färdigt!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Polentakaka med citron

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar