Överblivet potatismos i ugn – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på överblivet potatismos i ugn!

Ta tillvara på överblivet potatismos på bästa sätt och förvandla det till en läcker och smakrik potatismosgratäng i ugnen. Att ha kvar potatismos efter en måltid är inte ovanligt, och istället för att låta det gå till spillo kan du ge det nytt liv genom att gratinera det i ugnen tillsammans med några enkla ingredienser.

Detta recept är en perfekt lösning när du vill bjuda på något extra gott till middagen utan att behöva spendera mycket tid i köket. Den krämiga potatismosgratängen passar utmärkt som en smakrik sidorätt till olika huvudrätter, eller så kan den vara stjärnan i sitt eget sken som huvudrätt tillsammans med en fräsch sallad.

För att göra potatismosgratängen behöver du endast några få ingredienser, och du kan enkelt anpassa mängden efter hur många portioner du vill laga. Det bästa är att det inte krävs några avancerade kockkunskaper – även en nybörjare i köket kan lyckas med detta recept.

Så om du har en skål överblivet potatismos i kylen som du undrar vad du ska göra med, fortsätt läsa och upptäck hur du kan förvandla det till en läcker potatismosgratäng med oemotståndlig smak! Ta fram dina ingredienser, värm ugnen och låt oss komma igång med detta enkla och välsmakande recept på potatismosgratäng.

Nu är det dags att ta fram överblivet potatismos och skapa en smakfest i form av potatismosgratäng med ost på toppen! Se och testa receptet nedan för att se hur enkelt det är att tillaga denna ljuvliga rätt som är en favorit på middagsbordet!

Smaklig måltid!

Överblivet potatismos i ugn

Receptet – Så gör du:

Överblivet potatismos i ugn

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Ett enkelt och anpassningsbart recept på hur du kan göra något ljuvligt gott av ditt överblivna potatismos, genom att tillaga det i ugnen. Det går jättebra att anpassa mängderna i receptet efter hur mycket potatismos man har!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 500 g överblivet potatismos eller anpassa efter din mängd
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk smör
  • 1 tsk torkad timjan eller örtkrydda efter eget val
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • 150 gram riven ost gärna Västerbottenost

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Ta gärna fram överblivet potatismos från kylskåpet och låt det bli rumstempererat (om du har tid). Att det är rumstempererat ger en mer enhetlig och krämig konsistens i gratängen. När potatismoset är för kallt direkt från kylskåpet kan det vara mer fast och klumpigt, vilket kan göra det svårare att blanda med den varma gräddmjölken och smöret.
  • I en kastrull, värm grädde och mjölk tillsammans med smör och torkad timjan. Låt det sjuda på låg värme i några minuter så smakerna blandas väl.
  • Tillsätt den uppvärmda gräddmjölken i potatismoset och blanda ordentligt tills det blir en slät och krämig konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Ta en ugnssäker form och smörj den lätt med smör eller olja för att undvika att potatismoset fastnar.
  • Häll potatismoset i formen och jämna ut det.
  • Strö den rivna osten över potatismoset.
  • Gratinera i förvärmd ugn i ca 20-25 minuter, eller tills ytan är gyllene och gratängen är genomvarm.
  • Färdigt! Toppa gärna med lite valfria örter och servera potatismosgratängen som en härlig sidorätt till exempelvis kött, fisk eller grönsaker.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Överblivet potatismos i ugn

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar