Norska tekakor – Recept

4.5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på norska tekakor!

Dessa norska tekakor är riktigt saftiga, goda och snabba att göra till exempelvis frukosten, tack vare detta recept!

Norska tekakor är riktigt gott och saftiga, samtidigt som de innehåller en bra mängd fibrer. Dessa bröd går riktigt bra att frysa in för att tina upp till senare, om man vill.

Kort sagt så älskar jag detta recept på norska tekakor och tycker de är riktigt värda att göra. Testa gärna receptet nedan!

Norska tekakor

Receptet – Så gör du:

Norska tekakor

4.5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Dessa norska tekakor är riktigt saftiga, goda och snabba att göra till exempelvis frukosten, tack vare detta recept!
Förberedelser 50 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 20 tekakor

Ingredienser
 

  • 50 g färsk jäst
  • 50 g smör
  • 1,75 dl havregryn
  • 2 msk sirap
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 10 dl rågsikt (plus lite mer vid behov)

Instruktioner

  • Smält smöret i en kastrull, häll sedan i mjölken och vattnet och värm tills det är fingervarmt.
  • Smula ned jästen i en stor bunke och tillsätt smörblandningen. Rör om med en gaffel så att jästen löses upp. Tillsätt saltet, sirapen och havregrynen och blanda allt väl.
  • Tillsätt rågsikten bit för bit, och blanda till en lätt kladdig deg, tillsätt eventuellt mer rågsikt om degen är för kladdig.
  • Låt degen jäsa under kökshandduk i 45 min.
  • För ut degen på en ren, mjölad, plan arbetsyta och forma till cirka 20 st lika stora tekakor. Lägg ut på plåt klädd med bakplåtspapper och nagga varje kaka med gaffel.
  • Låt jäsa under kökshandduk i 20 minuter till. Sista 10 minuterna av jäsningen, sätt ugnen på 225°C.
  • Grädda tekakorna i mitten av ugnen i cirka 10 min.
  • Färdigt! Ta ut och låt svalna på galler. Njut av dina norska tekakor!
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Norskt, Svenskt
Nyckelord Norska tekakor

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar