Krusbärskompott – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på krusbärskompott!

Krusbärskompott som är enkel att göra och passar perfekt som ett uppfriskande tillbehör eller en läcker dessert. Krusbärskompott är en fantastiskt mångsidig rätt som tar vara på de naturliga smakerna hos krusbär och skapar en harmonisk kombination av sött och syrligt.

Krusbär, med sin karakteristiska syrlighet, är ett bär som ofta underskattas. Dessa bär har en unik förmåga att balansera sötma och syra, och när de tillagas i form av en kompott blir det en riktig god smak. Kompotten kan användas på olika sätt, från att serveras som en uppfriskande dessert till att förgylla en huvudrätt eller till och med vara en spännande topping på yoghurt eller pannkakor.

Det som gör krusbärskompotten så speciell är dess enkelhet och mångsidighet. Det krävs bara några få grundläggande ingredienser för att skapa denna läckra rätt. Med hjälp av socker, vatten och krusbär i kombination med citronskal, skapas en kompott som balanserar syrligheten från krusbären med den sötma som sockret bidrar med. Resultatet är en kompott med en underbar kontrast mellan smakerna och en konsistens som är både len och krämig.

För att göra denna krusbärskompott ännu mer spännande kan du även addera vaniljextrakt. Vaniljen ger en subtil och behaglig smakdimension som kompletterar krusbärsmassans friska smak. Kompotten kan anpassas efter din personliga smakpreferens genom att justera mängden socker beroende på hur syrliga krusbären är och hur söt du vill att kompotten ska vara.

Att tillaga krusbärskompotten är en enkel process som tar cirka 15-20 minuter. Efter att du har förberett krusbären genom att skölja dem och eventuellt halvera dem, kokar du dem tillsammans med socker, vatten, och citronskal. Det är viktigt att röra om regelbundet för att undvika att krusbären fastnar i botten av kastrullen och för att säkerställa en jämn kokning.

Kompotten kan förvaras i kylskåp i några dagar efter tillagningen, och ätas antingen varm eller kall, beroende på hur du föredrar det. Gott kall med exempelvis mjölk!

För att servera krusbärskompotten kan du använda den som en underbar och smakrik topping på exempelvis vaniljglass eller yoghurt. Du kan också njuta av den som en uppfriskande dessert på egen hand eller tillsammans med några färska bär. Kanske vill du använda den som ett smakrikt tillbehör till en ostbricka eller som en spännande komponent i en efterrättscocktail.

Sammanfattningsvis är krusbärskompott en enkel, läcker och kreativ rätt som kan anpassas efter dina önskemål. Dess unika smakprofil gör den till en perfekt sommarfavorit som kommer att förtrolla dina smaklökar och imponera på dina gäster. Så varför inte ge detta fantastiska recept en chans och utforska den fantastiska världen av krusbärskompott? Här nedan hittar du receptet som tar dig ett steg närmare den läckra smakupplevelsen!

Krusbärskompott

Receptet – Så gör du:

Krusbärskompott

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Du kan använda den som topping på vaniljglass, yoghurt eller pannkakor. Det är också gott att servera den som ett tillbehör till exempelvis grillat kött eller som ett smakrikt tillbehör till ostbrickan.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

 • 500 g krusbär
 • 1/2 dl socker justera efter smak och krusbärens syrlighet
 • 0,5 dl vatten
 • Skal från 1/2 citron ekologisk
 • 1 tsk vaniljextrakt valfritt
 • 1 msk majsmjöl

Instruktioner

 • Skölj krusbären noggrant och ta bort eventuella blad och stjälkar. Om krusbären är stora, kan du halvera dem för att säkerställa en jämn kokning.
 • I en kastrull, kombinera krusbär, socker och vatten. Tillsätt även det rivna skalet från citronen. Valfritt är även vaniljextrakt. Blanda väl.
 • Placera kastrullen på spisen över medelhög värme och låt innehållet börja koka. Rör om då och då för att försäkra dig om att sockret löses upp och krusbären inte fastnar i botten.
 • När blandningen kokar, sänk värmen till låg och låt det sjuda i cirka 10-15 minuter, eller tills krusbärsmassan blir mjuk och börjar brytas ner. Rör om då och då för att undvika att det bränns fast.
 • Smaka av kompotten och tillsätt mer socker om det behövs, beroende på hur syrliga krusbären är och din personliga smakpreferens.
 • Rör ut majsmjölet i lite vatten och tillsätt och rör om. När krusbärskompotten har kokat ner och blivit till en söt och syrlig massa med en något tjockare konsistens ,ta bort kastrullen från värmen.
 • Låt kompotten svalna något innan servering. Den kommer också att tjockna något när den kallnar.
 • Servera krusbärskompotten på egna tallrikar eller i små skålar. Du kan använda den som topping på vaniljglass, yoghurt eller pannkakor. Det är också gott att servera den som ett tillbehör till exempelvis grillat kött eller som ett smakrikt tillbehör till ostbrickan.
 • Njut av den läckra och friska smaken av hemlagad krusbärskompott!
Måltid Efterrätt, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Krusbärskompott

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar