Kålpudding LCHF – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på LCHF-kålpudding. Kålpudding är den ultimata svenska husmanskosten, och en absolut klassiker.

Kålpudding är svindlande mumsigt. Jag gillar att servera med rårörda lingon, även när jag lagar LCHF, fastän potatisarna i detta fall väljs bort. Kålpudding går ändå på något sätt hand i hand med lingon! Vill man följa LCHF så bra det går så kan man ta osockrad lingonsylt istället för rårörda lingon.

Jag tycker många vid första anblicken tycker kålpudding är svårare att laga än det faktiskt är. Det är i själva verket lätt att laga!

Gällande LCHF, tycker jag kålpudding är en superbra rätt. Det är bra mättande, och passar matfilosofin inom LCHF väldigt bra i detta recept – Låg i kalorier, hög i fett.

LCHF-kålpudding

Receptet - Så gör du:

Kålpudding LCHF

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Kålpudding är den ultimata svenska husmanskosten, och en absolut klassiker! Det blir så himla gott på detta LCHF-vänliga sätt!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 50 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 8 portioner

Ingredienser
 

Puddingen

  • 1,25 kg vitkål
  • 1 kg köttfärs
  • 100 g smör
  • 2,5 dl matgrädde
  • 250 g keso (cottage cheese)
  • 2 st ägg
  • 1 st gul lök
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • nymalen peppar efter smak

Såsen

  • 2,5 dl steksky från kålpuddingen
  • 2,5 dl matgrädde
  • 2 msk kalvfond

Instruktioner

  • Förvärm din ugn på 175 grader. Låt keson rinna av genom att försiktigt vinkla förpackningen över diskhon, eller använda en sil.
  • Dela vitkålen i större bitar, och avlägsna den hårdaste biten av kålhuvudet, denna inkluderar vi inte i vitkålen.
  • Hacka nu vitkålen fint, samt löken. Stek tillsammans i rikligt med smör tills kålen och löken fått fin guldbrun färg. Salta och peppra sedan kålen efter smak.
  • Blanda färsen med din keso, samt 2,5 dl grädde, och äggen, samt örtsalt, vitpeppar. Blanda nu färsen med hälften av blandningen beståendes av kålen och löken, och för över köttfärskålsbladningen till en ugnssäker form.
  • Toppa din köttfärsblandning i formen med resten av kålen/löken. Ställ in formen i ugnen och låt gräddas i cirka 45 minuter.
  • Ta ut ugnsformen och överför ungefär 2,5 dl av stekskyn från formen till en kastrull.
  • Koka nu upp skyn i kastrullen på spisplatta, och tillsätt 2,5 dl matgrädde samt 2 msk kalvfond. Låt såsen småputtra tills den tjocknat, under tillsyn och omrörning. Detta tar några bara minuter.
  • Smaka av såsen med salt och peppar enligt smak.
  • Servera kålpuddingen med såsen och rårörda lingon, eller för en lägre kalorihalt, sockerfri lingonsylt.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Kålpudding LCHF, LCHF-kålpudding

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar