Kaffeost – Recept

5/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på kaffeost! Perfekt både i kaffet eller vid sidan av!

Kaffeost härrstammar från Norrland och har en magiskt god smak och konsistens! Den är faktiskt väldigt enkelt att göra hemma också! Tillsätt i kaffet med lite strösocker på, ät som den är eller stek en bit i lite smör och servera med hjortronsylt! Mums!

När jag först prövade kaffeost, denna ljuva norrländska ost, så blev jag så himla glatt överraskad av hur gott det faktiskt var! Påminner om en ostkaka som är väldigt neutral i smaken.

För att servera i kaffet, tillsätt några små bitar som fyller ungefär en tredjedel av kaffekoppen, och strössla lite strösocker över. Tillsätt sedan kaffet.

Kaffeost påminner lite om halloumi till konsistensen i sättet den gnisslar härligt mot tänderna.

Löpe hittas på apotek oftast bakom disk där den förvaras i kylen.

Förvara kaffeosten i smörpapper i kylen där den håller en vecka eller frys in för längre hållbarhet.

Att göra det hemma är ett riktigt trevligt och spännande projekt som inte kräver många ingredienser.

Jag hoppas verkligen ni ger denna norrländska specialitet ett försök, för den blir så himla god. Det är inte så svårt som det verkar. Testa gärna, jag hoppas ni gillar det!

Kaffeost

Receptet – Så gör du:

Kaffeost

5/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Perfekt både i kaffet eller vid sidan av! Kaffeost härrstammar från Norrland och har en magiskt god smak och konsistens! Den är faktiskt väldigt enkelt att göra hemma också! Tillsätt i kaffet med lite strösocker på, ät som den är eller stek en bit i lite smör och servera med hjortronsylt! Mums!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 45 minuter
Totalt 2 timmar
Portioner 1 kaffeost

Ingredienser
 

  • 1,75 liter mjölk med hög fetthalt (17,5 dl)
  • 3,5 dl grädde
  • 2 tsk löpe (hittas på apoteket)

Instruktioner

  • Blanda mjölken och grädden i en kastrull så den blir fingervarm, ungefär 37°C. Mät gärna med termometer men se till att blanda väl när temperaturen tas.
  • Ta av värmen, tillsätt löpen och låt stå i rumstemperatur 30 minuter.
  • Efter 30 minuter, värm upp blandningen på spisen på låg värme på nytt och rör om. Låt värmas tills att blandningen börjar klumpa sig.
  • Sila av vätskan genom att hälla genom en ostduk eller en finmaskig sil. Låt stå 45-60 minuter och lägg gärna en tyngd på ostmassan så att så mycket vätska rinner ut som möjligt.
  • Sätt ugnen på 225°C. Tryck ut massan i en vanlig springform för kakor, placera springformen på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills att osten fått en fin färg. Plåten ställer vi där för att undvika att det droppar.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna. Servera och njut! Förvara i smörpapper i kylen där den håller en vecka eller frys in för längre hållbarhet.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Kaffeost

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar