Hasselnötssmör – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på hasselnötssmör!

Att göra detta hasselnötssmör hemma är ett väldigt enkelt. Detta är ett lätt recept med vanliga hasselnötter! Resultatet blir så härligt silkeslent, krämigt, lite sött och helt underbart!

Hasselnötter är mycket robusta och starka i smaken, nästan beska. Men när du rostar dem i detta recept frigörs deras naturliga oljor och efter att ha gjort det till ett smör med en krämig konsistens så har dem en underbart söt smak.

Hasselnötter är också en hälsosam fettkälla med många hälsofördelar. De innehåller väldigt lite mättat fett, har god mängd protein och kalium, och är laddade med antioxidanter. Dessutom är hasselnötter en bra källa till vitamin E! Alla dessa fördelar hittas i hasselnötssmöret.

Den enda ingrediensen du behöver för att göra hasselnötssmör är hasselnötter! Se till att köpa dem hela med skalet på, eftersom vi rostar dem själva.

Hasselnötssmör

Receptet – Så gör du:

Hasselnötssmör

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Att göra detta hasselnötssmör hemma är ett väldigt enkelt. Detta är ett lätt recept med vanliga hasselnötter! Resultatet blir så härligt silkeslent, krämigt, lite sött och helt underbart!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

 • 5 dl (275 g) hasselnötter, oskalade
 • valfritt: 1 nypa salt eller kokossocker

Instruktioner

 • Värm ugnen till 160°C och klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
 • Fördela hasselnötterna jämnt på plåten.
 • Rosta i mitten av ugnen vid 160°C i 15 minuter tills hasselnötterna är gyllenbruna. Titta noga de sista 5 minuterna för att se till att de inte bränns.
 • Ta ut ur ugnen och låt svalna på plåten i cirka 10 minuter, tills de är tillräckligt svala för att hantera med händerna.
 • Lägg hasselnötterna på en ren kökshandduk. Vik in alla kanter och lyft upp som en säck, och gnugga kraftigt över hela köksduken, sidorna och botten, gnugga hasselnötterna väl. Detta kommer att lossa de flesta skalen, men oroa dig inte för att få bort allt skal, att ha några kvar är okej.
 • Skopa upp alla hasselnötter, släng skalen, och lägg dem antingen i en mixer eller en matberedare.
 • Börja med att blanda på låg effekt, stanna då och då och skrapa ner sidorna och skaka behållaren.
 • Fortsätt göra detta tills det börjar gå ihop till en deg. När den når detta stadium, öka gradvis effekten till hög tills det blir superlent och rinnigt. Det blir nästan en vätska när du testar det med en sked, då vet man att det är klart. Tar cirka 5 minuter.
 • Om du vill kan du lägga till en nypa salt eller kokossocker om du vill ha det sött. Jag rekommenderar inte att tillsätta lönnsirap eller ett flytande sötningsmedel. Att tillsätta flytande sötningsmedel till nötsmör gör att de ofta fastnar i en mixer eller matberedare.
 • Färdigt! För över till en burk.
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Hasselnötssmör

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar