Gurkmejapasta – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på gurkmejapasta!

Lär dig hur du gör gurkmejapasta för att fullt ut dra nytta av de hälsosamma fördelarna med gurkmeja. Denna hemlagade gurkmejapasta är enkel att göra och smakar riktigt bra!

Gurkmejapasta är en kombination av mald gurkmeja, olja (detta kan vara kokosolja eller andra neutrala oljor), vatten, mald svartpeppar och andra kryddor (som mald kanel, kardemumma och ingefära). Den upphettas tills den smält och förvandlats till en pasta för att kunna användas i gurkmejamjölk, smoothies, curryrätter, etc.

Även om gurkmeja kan vara effektivt på egen hand, så kan man genom att blanda det med andra bra ingredienser som kanel och ingefära förbättra dess läkande egenskaper. Med det sagt kan du göra denna pasta bara genom att använda gurkmejapulver, kokosolja, svartpeppar och vatten.

Denna gurkmejapasta kan förvaras i en burk i kylen för att användas i olika recept.

Det roliga med gurkmejapasta är att du kan göra så mycket med det. Exempelvis kan du göra så kalla “guldmjölk” på bara några minuter utan att behöva få ut några andra ingredienser . Allt du behöver göra är att blanda en liten mängd gurkmejapasta med lite varm mjölk.

Jag använder färsk ingefära eftersom det är allmänt tillgängligt, men du kan också använda en tesked mald ingefära istället för sin färska version.

Gurkmejapasta

Receptet – Så gör du:

Gurkmejapasta

4.9/5 ( 32 röster )
Lär dig hur du gör gurkmejapasta för att fullt ut dra nytta av de hälsosamma fördelarna med gurkmeja. Denna hemlagade gurkmejapasta är enkel att göra och smakar riktigt bra!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
  

 • 1,2 dl malen gurkmejakrydda
 • 1 msk mald kanel
 • 1 tsk färsk eller mald ingefära, riven eller finhackad
 • 1 tsk svartpeppar
 • 0,6 dl kokosolja
 • 2,5 dl vatten
 • honung eller lönnsirap efter smak (valfritt)

Instruktioner

 • Tillsätt malen gurkmeja, mald kanel, färsk ingefära, svartpeppar, kokosolja och vatten till en liten kastrull och ställ över medelhög värme på spisen.
 • Vispa ihop och koka tills det bildar en pasta och kokosoljan är helt smält.
 • Överför till en ren, helst steril burk med lock. Låt den svalna till rumstemperatur och förvara i kylen upp till 2 veckor.
 • Använd mångsidigt i recept, latte, eller gör guldmjölk. När du är redo att göra guldmjölk, lägg en tesked gurkmejapasta i en mugg och tillsätt varm mjölk som du väljer (komjölk, havremjölk, mandelmjölk etc.). Smaka av sötma och tillsätt lönnsirap eller honung. Rör om och njut!
Nyckelord Gurkmejapasta
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar