Enkla vaniljkakor – Recept

4.3/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på enkla vaniljkakor. Dessa kakor är superenkla och snabba att baka med en ljuvlig smak av vanilj.

Smaken av ljuvlig vanilj, som ofta bara är i bakgrunden i smaken på många kakor, lyser stark i dessa enkla vaniljkakor. De är inte bara snabba och enkla att göra, de kan förberedas med minimal disk och röra.

Jag har nyligen utmanat mig själv att laga recept som kan bli klara på mindre än en timme med minimal röra. Detta är ett av de favoritrecept jag hittat under denna bakning!

Dessa enkla vaniljkakor innehåller bara sex grundläggande ingredienser, och du kan blanda degen med en slev. De är redo att formas och bakas omedelbart, vilket ger gott om tid att städa rent i köket innan de är klara.

Smaken på dessa kakor har också en behaglig enkelhet. Jag övervägde att ha i citronskal eller nykrossad kardemumma, men jag tyckte det blev otroligt gott att låta vaniljen bära smaken.

Smaken av söt vanilj – som så ofta bara har en bakgrundssmak – lyser i dessa läckra kakor. Med sin känsliga yttre skorpa och mjuka, mjuka mitt är de nästan omöjliga att sluta äta.

Vaniljkakor

Receptet – Så gör du:

Enkla vaniljkakor

4.3/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Dessa kakor är superenkla och snabba att baka med en ljuvlig smak av vanilj.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 40 kakor

Ingredienser
 

 • 2,5 dl osaltat rumstempererat smör
 • 4,2 dl strösocker plus extra för att platta ut kakor om det behövs
 • 1 st ägg
 • 2 tsk vaniljextrakt
 • ½ tsk salt
 • 6,5 dl vetemjöl

Instruktioner

 • Värm ugnen till 180°C. Smörj eller klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
 • Blanda smöret med en träslev i en bunke tills det är lätt och fluffigt. Tillsätt 2,5 dl socker och blanda tills det är väl blandat. Tillsätt resterande socker och blanda väl.
 • Tillsätt ägget, vaniljen och saltet; blanda för att kombinera. Tillsätt mjöl i tre omgångar, blanda tills mjölet precis är mixat efter varje omgång. Blandningen ska vara lös och smulig.
 • Använd händerna och tryck degen mot botten och sidorna av skålen för att få ihop den till en sammanhängande massa.
 • Forma degen till 3 centimetersbollar (cirka 1 matsked vardera) och placera dem cirka 3 cm tums isär på bakplåtarna. Använd botten av ett glas eller pinnarna på en gaffel och platta ut kakorna försiktigt. Om degen fastnar i glaset eller gaffeln medan du arbetar, doppa den i strösocker efter varje kaka.
 • Grädda i ugnen på 180 grader Celsius tills kakornas kanter precis börjar bli bruna, cirka 10 till 12 minuter. Servera varm eller i rumstemperatur.
 • Klart! Njut av dessa goda vaniljkakor!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Enkla vaniljkakor, Vaniljkakor

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar