Chutney på vindruvor – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på chutney på vindruvor!

Chutney på vindruvor är en harmonisk förening av smaker som tar dina smaklökar på en spännande resa. Denna unika kreation kombinerar den sötaktiga friskheten av färska vindruvor med en hjärtlig blandning av kryddor och en aptitretande textur. Denna chutney är inte bara en smaksensation, utan även ett sätt att ta vara på vindruvor på ett oförglömligt sätt. Läs vidare för att upptäcka hur du kan skapa din alldeles egna vindruvschutney och låta dess smaker förgylla dina rätter.

För att förbereda denna spännande vindruvschutney, börjar du med färska vindruvor. Skölj dem noga och ta bort stjälkarna. Dela druvorna och se till att kärnorna tas bort. Detta kommer att ge chutneyn en slät och aptitlig konsistens.

I en kastrull, hettar du upp olivolja och tillsätter finhackad lök. Låt löken fräsa tills den blir mjuk och genomskinlig, fyllande ditt kök med en härlig doft. Tillsätt sedan tärnat äpple och färskt riven ingefära för att ge en extra dimension till smakprofilen.

De förberedda vindruvorna blir sedan stjärnorna i denna rätt. Tillsätt dem i kastrullen och rör om för att förena smaker och texturer. Därefter blandar du i strösocker, äppelcidervinäger, malen kanel, malen kryddnejlika och en nypa salt. Denna magiska blandning av kryddor och sött kommer att föra en exklusiv dimension till chutneyn.

Låt blandningen sjuda på medelvärme i cirka 20-25 minuter. Under denna tid kommer chutneyn att utveckla sin karaktäristiska konsistens och smak. De färska vindruvorna kommer att brytas ner till en chutney-liknande konsistens som är både förförisk och aptitretande.

Smaka på chutneyn och anpassa sötman och kryddigheten efter din egen preferens. När du är nöjd med resultatet, tar du bort kastrullen från värmen och låter chutneyn svalna något. Doften av de harmoniska smakerna kommer att göra dig redo att utforska denna kreation i dina egna matlagningsäventyr.

Häll den färdiga vindruvschutneyn i en ren och steriliserad burk för att bevara dess färska smaker. Denna chutney är inte bara en spännande smakupplevelse, den är också en förtrollande inblick i konsten att använda vindruvor på ett annorlunda sätt. Låt denna vindruvschutney bli en del av din kulinariska resa och låt dess smaker förhöja dina favoriträtter. Receptet hittas här nedanför!

Chutney på vindruvor

Receptet – Så gör du:

Chutney på vindruvor

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

En magisk chutney där saftiga druvor möter förföriskt äpple, balanserad sötma och en touch av kryddighet – en sensationell smakkompis till ostbrickan eller ett gott tillskott till dina favoriträtter.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 35 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

 • 500 g färska vindruvor röda eller gröna, sköljda och avstjälkade
 • 1 st röd lök finhackad
 • 1 st äpple skalat, urkärnat och tärnat
 • 1 dl strösocker
 • 1/2 dl äppelcidervinäger
 • 1 tsk färsk riven ingefära
 • 1/2 tsk malen kanel
 • 1/4 tsk malen kryddnejlika
 • 1 nypa salt
 • 1 msk olivolja

Instruktioner

 • I en kastrull, hetta upp olivoljan och tillsätt den finhackade löken. Fräs löken tills den är mjuk och genomskinlig.
 • Tillsätt tärnat äpple och riven ingefära. Fortsätt att steka i några minuter tills äpplet mjuknar lite.
 • Lägg i de sköljda, avstjälkade och delade druvorna (med borttagna kärnor) och rör om.
 • Tillsätt strösocker, äppelcidervinäger, kanel, kryddnejlika och en nypa salt. Rör om väl för att kombinera alla ingredienser.
 • Låt blandningen sjuda på medelvärme i cirka 20-25 minuter, eller tills chutneyn tjocknar och druvorna har brutits ner till en chutneyliknande konsistens.
 • Smaka av och justera sötma eller kryddighet efter behov.
 • När chutneyn har nått önskad konsistens, ta bort kastrullen från värmen och låt den svalna något.
 • Färdigt! Häll den färdiga vindruvschutneyn i en ren och steriliserad burk. Håller i cirka 1,5-2 veckor i kylen.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Chutney på vindruvor

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar