Bottenredning – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av ett bra recept på bottenredning!

En bottenredning är när man börjar med redningen från grunden, med smör eller olja, och sedan tillsätter mjöl, och till sist även vätska. Det är en klassisk teknik som används för att göra såser, grytor och soppor fylligare. Istället för att direkt tillsätta vätska, görs redningen först med smör eller olja och mjöl. Det gör rätten krämig och fördelar redningen jämnt. I denna artikel presenteras ett enkelt recept på bottenredning som är riktigt bra att ha till hands!

När det kommer till matlagning, finns det vissa tekniker som kan lyfta dina rätter till en helt ny nivå. En sådan teknik är bottenredning, en enkel men kraftfull metod för att skapa krämiga och härligt fylliga såser, grytor och soppor.

Genom att blanda smör eller olja med eventuella övriga ingredienser i en sås eller soppa, såsom svamp, lök, eller andra grönsaker, och sedna mjöl innan vätska tillsätts, skapas en slät och förtjockande bas som ger rätterna en rik och sammanhängande konsistens.

En av de stora fördelarna med bottenredning är dess förmåga att jämnt fördela smak och textur genom rätten. Eftersom redningen först blandas med fettet, har den möjlighet att fördela sig i hela rätten när vätskan tillsätts. Detta betyder att varje tugga eller sked är fylld med samma rika smak och krämiga konsistens. Oavsett om det är en len sås, en mustig gryta eller en hjärtlig soppa, ger bottenredning en harmonisk enhetlighet till varje tugga.

Detta klassiska grundrecept på bottenredning kan anpassas efter dina smakpreferenser och användas som en bas för att skapa en mängd olika rätter. Experimentera med olika smaksättare och vätskor för att skapa en variation av såser och grytor som passar din smak.

Receptet hittas här nedanför! Smaklig måltid!

Bottenredning

Receptet – Så gör du:

Bottenredning

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Med bottenredning, en smidig teknik där smör eller olja blandas med mjöl innan vätska tillsätts, kan du enkelt förtjocka och förgylla dina favoritsåser, grytor och soppor med en krämig konsistens och harmonisk smak.
Förberedelser 2 minuter
Tillagning 3 minuter
Totalt 5 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 2 msk smör alternativt olja
  • 2 msk vetemjöl
  • vätska: buljong, mjölk, eller grädde

Instruktioner

  • Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Om du föredrar en vegetarisk eller laktosfri variant, kan du använda olja istället för smör.
  • När smöret är smält, tillsätt eventuella ingredienser som ska ingå i såsen: såsom svamp, lök, eller andra grönsaker. Tillsätt sedan vetemjölet. Blanda väl med en visp eller en träsked tills det bildar en jämn smet.
  • Fortsätt att röra på medelvärme i cirka 2-3 minuter. Detta steg är viktigt för att koka bort den råa mjölsmaken och samtidigt aktivera mjölets förmåga att tjockna.
  • Nu är din bottenredning redo att användas. Tillsätt vätska (t.ex. buljong, mjölk eller grädde) i omgångar (exempelvis för en bechamelsås totalt cirka 5 dl mjölk), medan du ständigt vispar för att undvika klumpar. Värm upp blandningen och låt den koka under omrörning tills önskad konsistens och tjocklek uppnås.
  • När bottenredningen har tjocknat tillräckligt och nått önskad konsistens, tillsätt övriga kryddor, såsom salt, peppar, soja, eller senap enligt ditt recept på sås, gryta, eller soppa!
Måltid Sås
Kök Svenskt
Nyckelord Bottenredning

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar