Blodpalt – Recept

5/5 baserat på 5 betyg

Idag vill jag dela med mig av mitt favoritrecept på blodpalt!

Blodpalt är ett fantastiskt gott och klassiskt recept, och detta recept tycker jag blir riktigt bra. Servera gärna med de klassiska tillbehören fläsk eller bacon, smör och lingonsylt.

Att göra blodpalt är riktigt gott och det är helt klart värt att testa om man inte gjort det tidigare! Många blir förvånade över hur gott det faktiskt är!

Blodpalt innehåller massor av näringsrikt järn och kan utan problem frysas in, och sedan enkelt värmas genom att kokas lätt, eller skivas upp och stekas i smör på låg värme.

Jag tycker om att göra lite mer till en annan dag när jag ändå är i farten med att göra blodpalt! Det går ju så bra att frysa in blodpalt.

Blodpalt är faktiskt superenkelt att göra och resultatet med detta recept har alltid blivit bra. Helt klart värt att ge ett försök tycker jag. Ni hittar alla anvisningar här nedanför. Smaklig spis!

Mängderna i receptet nedan ger cirka 16 stycken blodpalt, vilket motsvarar ungefär 8 portioner.

Blodpalt

Receptet – Så gör du:

Blodpalt

5/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Blodpalt är ett fantastiskt gott och klassiskt recept, och detta recept tycker jag blir riktigt bra. Servera gärna med de klassiska tillbehören fläsk eller bacon, smör och lingonsylt.
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 20 minuter
Portioner 8 portioner

Ingredienser
 

 • 5 dl nötblod eller renblod
 • 3 dl vatten
 • 1,5 tsk salt
 • 1 tsk vitpeppar
 • 7 dl vetemjöl
 • 7 dl kornmjöl eller rågmjöl
 • 5 st medelstora potatisar, kokta
 • 550 g rimmat sidfläsk, tärnat

Instruktioner

 • Sätt skalad potatis på kokning, om den inte redan är kokt. Tärna det rimmade sidfläsket om det inte redan är tärnat.
 • Ta fram en stor bunke och blanda blod och vatten. Pressa i den kokta potatisen och krydda med salt och peppar. Tillsätt mjölet lite åt gången och blanda in.
 • Sätt saltat vatten på kokning i en kastrull på spisen.
 • Testa att göra en platt provpalt genom att låta den koka i vattnet tills den flyter upp, vilket tar ungefär 10 minuter. Smaka av och justera den resterande smetens kryddning om det behövs. Är provpalten för lös och flyter ut, tillsätt ungefär 0,5 dl vetemjöl till till smeten.
 • Tillsätt lite extra kornmjöl utöver den mängd som anges i receptet i en sopptallrik. Ta en mängd smet som bildar ungefär en tennisboll i storlek och lägg den i mjölet på tallriken. Ta upp i handen och fyll med ungefär 1 msk tärnat sidfläsk. Rulla sedan ihop och lägg varsamt ned i det sjudande vattnet i kastrullen med en träslev. Skaka ofta om kastrullen eller rör om i kastrullen så inget fastnar i botten.
 • Låt blodpaltarna koka i ungefär 50-60 minuter. Fortsätt skaka eller röra om ofta. De ska flyta upp när de börjar bli klara. Vid osäkerhet, kan man öppna en och kontrollera.
 • Färdigt! Ta ut ur vattnet med en hålslev.
 • Servera gärna med de klassiska tillbehören fläsk eller bacon, smör och lingonsylt.
 • Går utmärkt att frysa in och sedan värma upp genom att snabbt koka upp i kastrull. Eller skivas upp och stekas i smör i en panna.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Blodpalt

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

2 Kommentarer

 1. 5 stars
  Älskar blodpalt på ren , steht fläsk ooch smälltsmör. Det är mitt bästa matminne från när jag var barn . Antingen när man fick det hods mostrarna i Gällivare eller när mammå gjorde det hemma ì Göteborg . Då kunde man köpa torķat torkat renblöd i charkituriaffärerna. Det var magiskt gott

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar