Benmärgsbuljong – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av ett bra recept på benmärgsbuljong!

Du kan använda denna benmärgsbuljong som är full av smak i en mängd olika matlagningsscenarier. Den förvandlar vanliga soppor till smakrika mästerverk, ger köttstuvningar en förförisk touch, och lyfter risotto till en ny nivå av krämig ljuvlighet. Du kan också använda den som en bas för såser och marinader som kommer att förvåna dina smaklökar.

Med sin djupa och mustiga smakprofil, perfekt balanserad av smaken av benmärg, färska grönsaker och aromatiska kryddor, kommer denna buljong att bli en sensation för dina smaklökar.

Benmärg är dessutom en naturlig källa till näringsämnen som kollagen, aminosyror och mineraler som kan främja led- och hudhälsa samt stärka immunsystemet.

Hållbarhetstiden för denna benmärgsbuljongen i kylen beror på hur väl den förvaras. Om du förvarar den korrekt i en lufttät behållare i kylskåpet kan den hålla sig bra i upp till 4-5 dagar. Efter den tiden bör du använda den eller frysa in den för att förlänga hållbarheten.

Om du inte planerar att använda hela mängden buljong inom några dagar, är det en bra idé att frysa in den i mindre portioner för att använda senare. Buljongen kan hålla sig i frysen i upp till 2-3 månader om den förvaras i en lufttät behållare.

Sammanfattningsvis är benmärgsbuljong en utsökt och näringstät ingrediens som kan förbättra smaken och näringsvärdet i många rätter samtidigt som den främjar hälsosamma aspekter av din kost.

Receptet hittas här nedanför! Ha det så bra!

Benmärgsbuljong

Receptet – Så gör du:

Benmärgsbuljong

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

En god benmärgsbuljong som kan användas som bas i soppor, grytor eller andra rätter för att ge en rik och fyllig grundsmak!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 4 timmar 30 minuter
Totalt 4 timmar 45 minuter
Portioner 15 deciliter

Ingredienser
 

 • 2 kg till 3 kg benmärgsben oftast nöt eller ben från kyckling
 • 2 st gula lökar grovt skivade
 • 3 st morötter skalade och grovt skivade
 • 3 st selleristjälkar grovt skivade
 • 3 st vitlöksklyftor skalade och krossade
 • 2 tsk hel svartpeppar
 • 2 tsk salt eller efter smak
 • 2 l vatten eller tillräckligt för att täcka benen
 • Färsk persilja, timjan och rosmarin valfritt

Instruktioner

 • I en stor gryta eller kastrull, tillsätt de benen och täck dem med kallt vatten. Låt vattnet komma upp till en låg sjudning på medelvärme.
 • När vattnet når sjudningspunkten, minska värmen till låg och låt det sjuda i minst 4 timmar, gärna längre (upp till 12 timmar) om möjligt. Under tiden, skumma bort eventuellt skum och fettpartiklar som bildas på ytan med en slev.
 • Efter den initiala kokningen, tillsätt lök, morötter, selleri, vitlök, svartpeppar och salt. Om du använder örter, lägg dem också i grytan.
 • Fortsätt låta buljongen sjuda på låg värme. Ju längre tid du kokar den, desto mer smak kommer den att utveckla. Övervaka nivån av vatten och tillsätt mer om det behövs för att hålla benen täckta.
 • När du är nöjd med smaken och styrkan på buljongen, ta bort grytan från värmen och låt den svalna något.
 • Använd en sil eller finmaskig sikt över en annan stor kastrull eller skål för att sila buljongen och separera den från benen och grönsakerna. Kasta benen och grönsakerna.
 • Låt buljongen svalna helt till rumstemperatur och förvara sedan i en lufttät behållare i kylskåpet. När den är kall kommer fettet att stelna på ytan och det blir lättare att ta bort. Se alltid till att låta buljongen svalna till rumstemperatur innan du förvarar den i kylskåpet eller fryser in den.
 • Färdigt! När du är redo att använda buljongen, skrapa bort fettet från ytan med en sked och värma upp den efter behov.
Måltid Soppa, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Benmärgsbuljong

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar