Äppelkräm – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på äppelkräm!

Att laga äppelkräm är ingen raketforskning eller svårt att göra med hjälp av detta recept. Denna metod är löjligt snabb och enkel. Häng på!

Äppelkräm
Oftast krävs bara äpplen och vatten, men vissa gillar att även tillsätta kanel eller vaniljextrakt för att få lite kryddor i äppelkrämen!

Allt du behöver för att göra äppelkräm är bara äpplen och vatten, i rätt mängder, förstås. Att tillsätta socker är valfritt. Jag tillsätter i allmänhet inte socker. Även i detta recept har jag inte tillsatt socker då äpplena i sig själva är söta allt som oftast.

Äppelkräm är så gott att äta bara som det är. Du kan också äta det tillsammans med iskall mjölk eller lägga till det till dina bakverk. Du kan också göra pannkakor och crepes till att äta med äppelkrämen, det blir supergott det med!

Visste du att äppelkräm är en bra äggersättning i kakor, söta bröd och muffins? Jag har bakat kakor med äppelkräm och de blir väldigt bra.

Du kan också lägga till äppelkräm som pålägg till glass eller göra smoothies, milkshakes, parfaits och pajer. Äppelkräm är också populärt att ge till spädbarn när de nått rätt ålder. Om den görs utan socker som detta recept, är äppelkräm också diabetikervänlig.

Äppelkräm
Vissa gillar lite äppelbitar i sin äppelkräm. Man kan göra den både slät och med bitar, och båda sätten anges i receptet!

Jag brukar göra en batch äppelkräm, kyla den och sedan använda efter önskemål. Jag kan förvara min äppelkräm i ca 15 dagar i kylen. Jag fryser den aldrig, men du kan frysa den om du vill. Jag brukar äta äppelkräm som ingrediens i tårtor, smoothies och ibland bara som den är med iskall mjölk eller gräddmjölk!

Äppelkräm

Receptet - Så gör du:

Äppelkräm

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Att laga äppelkräm är ingen raketforskning eller svårt att göra med hjälp av detta recept. Denna metod är löjligt snabb och enkel. Häng på!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 kilogram

Ingredienser
 

 • 5 st medelstora äpplen
 • 2 dl till 2,5 dl vatten
 • socker efter behov, tillsätt efter din smak och önskad sötma (valfritt)
 • ¼ tsk kanel (valfritt)
 • ¼ tsk vaniljextrakt (valfritt)
 • 1 msk potatismjöl (valfritt)

Instruktioner

 • Skölj, skala och hacka äpplena, och ta bort kärnorna. Lägg äpplena i en kastrull eller gryta. Jag använde 5 medelstora äpplen, och du kan använda vilken sorts äpplen som helst.
 • Lägg till vatten. Vattnet ska nästan täcka äpplena.
 • Låt denna blandning sjuda på låg till medelhög värme. Du kan tillsätta socker om du vill. Om äpplena är väldigt söta behöver du inte tillsätta socker. Om de är mindre söta eller inte söta, tillsätt socker efter behov.
 • Du kan också lägga till kryddor som kanel i detta steg.
 • Sjud tills äpplena mjuknat. Fortsätt att röra om då och då när äpplena håller på att koka. Om vattnet torkar ut och äpplena börjar fastna i pannan, tillsätt sedan mer vatten.
 • Om du vill ha en fastare äppelkräm kan du tillsätta 1 msk potatismjöl till en skål tillsammans med några matskedar vatten och sedan tillsätta innehållet i skålen till kastrullen/grytan och röra om. Detta är dock frivilligt. Tillsätt potatismjölet (om du gör det) precis innan du tar av äppelkrämen från värmen.
 • Nu när äppelkrämen har blivit varm kan du mosa den ytterligare i en mixer. Detta ger en mer jämn och slät konsistens, fastän vissa gillar lite tuggmotstånd i sin äppelkräm.
 • Den slutliga färgen på äppelmos beror på vilken sort av äpplen som används.
 • Häll äppelmos i flaskor eller skålar. När de svalnat, kyl dem.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Äppelkräm

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar