Borderterrier: En Energisk Kompanjon (Guide)

Den alerta och muntra Borderterriern kom ursprungligen till för att delta på rävjakt genom att driva rävar bort från sina gömställen och ut i det öppna för jakthundarna att jaga. Numera är de fantastiska familjemedlemmar som älskar människor.  I denna artikel ger vi en överblickbar introduktion till Borderterriern, där vi går in på hundrasens historia, dess personlighet, egenskaper, men där vi också lyfter våra tips kring skötsel och uppfostring, samt ger våra tankar kring vilka husdjursägare vi tror denna hundrasen passar.

Borderterrier är en liten hund med en vaken blick, en kraftfull jakt- och grävinstinkt, och den kommer med den typiska energinivån som finns hos terriers. Detta är intelligent, lojal, orädd, kärleksfull och beslutsam hund.

Historia

Borderterrier härstammar från det ruffiga bergsområdena som är belägna på båda sidor om gränsen mellan England och Skottland. Detta område kallas ibland ‘The Border Country’ – gränsområdet. Rasen utvecklades av jordbrukarna och herdarna i området, som använde terrier för att hjälpa till att kontrollera den lokala rävpopulationen. Borderterriern anses vara den terriertyp som förändrats minst sedan den första terriern kom till.

Rävar var och är fortfarande ett rovdjur som är särskilt angeläget för fårbönder att hålla koll på. Fårbönders flockar vandrar relativt fritt över många tusen hektar mark. Under 1800-talet när rävjakt utvecklades, började borderterriern användas som en del av den mer formella rävjaktstekniken. Borderterriern jagade upp rävar från sina gömställen genom att ta sig ner i deras underjordiska gångar. Räven som finns i det så kallade gränslandet mellan England och Skottland är inte stora och kan komma in i ganska små utrymmen.

Därför var borderterriern tvungen att kunna göra detsamma. Medan hundrasen uppskattades i Englands gränsland för sin orädda natur var Borderterrier inte känd någon annanstans under 1800-talet. Inte förrän på början av 1900-talet fick man upp ögonen för hundrasen på andra platser, genom hundutställningar. År 1920 erkändes borderterriern av Englands Kennelklubb och en rasklubb bildades.

Idag rankar hundrasen 81/155 i popularitet bland hundraserna godkända av American Kennel Club.

Borderterriers egenskaper

Läs också (öppnas i ny flik): Allergivänlig hundras, finns det? Vi reder ut!

Borderterrierns egenskaper har under åren blivit helt anpassade för rävjakt, något som hänger kvar än idag.

Utseende


Border Terrier, som står mellan 28 och 40 cm i höjd, är lätta att känna igen bland andra små terrier på grund av sin unika huvudform – rasen har ett “utterhuvud”, som fantaster av denna hundras brukar säga.

Ett annat utmärkande drag är att de har aningen längre ben än andra små terrier.

Päls

Borderterriern har en kort, tät päls täckt med en trådiga toppar. Huden är tjock och lös – något som kom till nytta under rävjakt, eftersom det skyddade från rävens bett. Borderterrierns päls kan vara röd, blå och gyllenbrun, grå och ljusbrun. Vissa har en liten vit yta på bröstet.

Temperament

Borderterrier har fortfarande en instinkt som gör att den gillar att jaga och gräva, liksom en hög energinivå vilket förr i tiden gjorde det möjligt för dem att hålla jämna steg med rävjägarna på hästryggen. Dessa egenskaper kan göra dem till ett utmanande husdjur för vissa människor; för andra är Border Terriers underbara följeslagare med sprudlande energi.

De är tuffa arbetshundar när de arbetar, men hemma är de goda, tillgivna och träningsbara. Borderterriers älskar att leka och utforska utomhus.

Vem passar borderterrier för?

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

De kan anpassa sig till lägenhetslivet så länge de får mycket motion. Ge den här valpen massor av fysisk aktivitet så får du en lojal och tillgiven bästa kompis för livet.

Fastän landet är bäst lämpat för dessa landshundar, så anpassar de sig i regel väl till stadslivet – så länge de får mycket motion. Borderterriers brukar komma överens med andra hundar, men deras jaktinstinkter kan väckas när katter eller ekorrar korsar deras väg.

Borderterrier älskar barn och kan matcha deras energinivåer hela dagen, men de kan vara lätt opassande för hushåll med barn som är under 6 år gamla. Som med alla hundar ska du alltid lära barn hur man beter sig kring hundar och övervaka alla interaktioner mellan hundar och småbarn. Detta för att lyckas förhindra att hund eller barn gör illa sig.

Vanligtvis passar borderterriers bra ihop med andra hundar och katter, särskilt om de presenteras för dem medan de är valpar. De gör det bäst med hundar av motsatt kön. De kommer troligtvis att jaga utomhuskatter liksom ekorrar och andra vilda djur, och de borde inte lita på ensamma med husdjursfåglar eller små, håriga husdjur som kaniner, hamstrar och gerbils.

Hälsa

Läs också (öppnas i ny flik): Hundförsäkring: Grundlig guide för hundägare

En frisk hund av rasen Borderterrier lever ett liv på cirka 12-15 år, vilket är långt för hundar. Som hundras är det generellt sett en helt frisk ras. Vanlig fullvuxen vikt är 5-7 kg och 27-40 cm i höjd.

Trots att Borderterrier är en fullt hälsosam ras så kan hundar bli sjuka eller råka illa ut på annat sätt. Som ägare är det alltid viktigt att informera sig om sin hundras potentiella sjukdomar och åkommor. Läs på om hunden och se till att bevaka de potentiella riskerna. Det bästa är att läsa på via en specialiserad hemsida. Vi rekommenderar denna artikel från PetMD gällande hälsan för Borderterrier (öppnas i ny flik).

Råd till blivande ägare

Läs också (öppnas i ny flik): Så väljer man rätt hundfoder – Guide

Borderterriers är känsliga och svarar dåligt på hårda träningstekniker, som kommer att bryta deras motivation och självförtroende. För att träna din Borderterrier, måste man förstå terriermentaliteten och använda sig utav positiva förstärkningstekniker såsom beröm, smicker, lek och matbelöningar.

Koppelträning är ett absolut måste, jaktviljan är stark hos dessa hundar och att gå utan koppel är inte rekommenderat. Det är fantastiskt hur snabbt en Borderterrier kan springa iväg på jakt efter byte eller äventyr. Denna egenskap går knappast att träna bort och avtar inte med åldern. Snarare blir jaktviljan starkare ju äldre denna hund blir.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om Borderterrier var intressant och att du fått lära dig något nytt!

För vidare läsning om hundar så rekommenderar vi följande kategorier hos oss på Hemmanytt:

Se alla våra hundartiklar

Se alla våra husdjursartiklar

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar