Våtarv: Bekämpningsråd & 5 Spännande Fakta!

I denna artikel om ogräset våtarv går vi igenom 5 saker som ökar din kunskap om denna vanligt förekommande växt! Vi delar även med oss av vårt bästa bekämpningsråd.

Våtarv (latin: Stellaria media, engelska: Chickweed) är faktiskt Sveriges vanligaste örtogräs. Därför har du förmodligen stött på det, men kanske utan att tänka på det. Letar man en eller två minuter på en godtycklig gräsmatta så kommer man nästan garanterat att hitta detta ogräs.

1. Våtarv är Sveriges vanligaste örtogräs

Att våtarv är det vanligaste örtogräset i Sverige är inte så konstigt. En enda planta kan producera mellan 2 500 till 15 000 frön åt gången, och fröerna förblir livskraftiga i över ett decennium. Dessutom kan flera generationer av växten utvecklas under bara ett år.

Denna vanligt förekommande växt kan påträffas lite överallt, från kustklippor till trädgårdar, och från gårdar till landsvägkanter. Som dess engelska namn, chickweed antyder, så användes det som foder för kycklingar och burfåglar (från engelskans chick – kycklingunge) och är fortfarande populärt för detta ändamålet än idag.

2. Hur man identifierar våtarv

Våtarv är lätt att identifiera. Det är ömt, strävt och växer sällan mer än några centimeter upp från marken. Bladen är små, och tårformade med en spetsig spets och växer mitt emot varandra längs stammen. Blommorna är distinkta och små, med fem vita kronblad med djupa klyftor som kan leda till att du tror att de faktiskt är tio. Blomstammen och kronbladen – bladen runt botten av blomman (även kända som foderbladen) – är täckta med av mycket fina strån. [1]

Våtarv närbild
Blomman
våtarv flera växter
Våtarvsgrupp
våtarv utan blommor
Utan blommor

3. Var man hittar våtarv

Denna växt älskar svala, fuktiga förhållanden och gillar mjuk, riklig, och nylagd jord. Det innebär att du ofta hittar den växer runt jordbruksmark från sen vinter till våren och sen även till sommaren. Det är också mycket vanligt på gräsmattor. När du vet vad du ska leta efter kommer du att märka att det finns nästan överallt.

4. Våtarv är ätbart och näringsrikt

Till skillnad från många andra vilda ogräs så är våtarvs stjälkar, blad, blommor och frön ätbara. Det är bäst att äta färskt och rått, så försök äta det som plockas inom följande dag. Viktigt att tänka på är att i stora mängder så kan saponoiderna som växten innehåller orsaka magbesvär. Våtarvsblommor och blad kan ätas både råa eller tillagas, men rått och och otillagat är absolut att föredra. Färska blommor och blad kan kastas ned i sallader, grytor, pesto, eller varför inte över några pommes frites eller på en smörgås?

5. Så blir du av av med våtarv

Spreja med vinäger

Vinäger dödar ogräs på ett effektivt och naturligt sätt, genom att det torkar ut bladen. I synnerhet är det effektivt mot året-om-ogräs och mjuka ogräs med gröna blad såsom våtarv. Häll bara ren vitvinäger i en sprayflaska och spraya den oönskade växten tills den blivit fuktig av vinäger. Inom några timmar vissnar bladen och blir bruna. Att göra detta på en varm, solig dag hjälper till att påskynda processen.

När växten blivit brun och vissen efter några timmar, dra den ur jorden, och skölj sedan jorden där den satt med vatten.

Här kan du läsa vår artikel om att bli av med maskrosor!

Alla våra artiklar om ogräs.

1 kommentar

  1. Jag har en rabatt med massor av påskliljor och ännu mer med våtarv. Törs jag vattna med vinäger? Vill ju inte att påskliljorna ska dö.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar