Vallört: Guide till Skötsel & Plantering

I denna artikel får du lära dig om vallörten, och hur du på bästa sätt lyckas med vallört i din trädgård. Vallört är en buske som växer vilt i naturen i delar av Europa, Asien och Nordamerika, men som också är en populär prydnadsväxt i trädgårdar. Den kan bli upp till 1,5 meter hög. Den producerar kluster av lila, blå och vita blommor, och den är känd för sina långa, smala blad och svartfärgade rötter. Vallört ger livsmiljö för nyttiga insekter under sina stora blad, vilket hjälper till att hålla trädgården skadedjursfri.

Vallörts karaktärsdrag

vallört

Vallörten har små klockformade blommor i olika färger, vanligtvis blå, gräddvita eller lila, som också kan bära flera färgnyanser samtidigt. Bladen är spetsiga, aningen luddiga och blir ungefär 20 centimeter långa.

De två populäraste av vallört att ha i trädgården är Uppländsk vallört och Äkta vallört.

Vallört blir upp till 90 centimeter hög och uppemot 90 centimeter stor i sidled. I trädgårdar uppskattas de för att de är en attraktiv vårväxt. De är framförallt fina i grupperingar med andra vildblomster, och trivs även bra i behållare.

Ett annat karaktärsdrag som uppskattas med vallörten är att den växer snabbt och kan planteras när som helst på året så länge jorden inte är frusen.

Arten Uppländsk vallört har blommor som vanligtvis är i nyanser av lila, men tillsammans med Äkta vallört korspollinerar de två arterna och producerar ännu rikare färgnyanser på sina blommor.

Plantering av vallört

vallört

Vallört kan planteras när som helst på året, så länge jorden inte är frusen, visst är det toppen? Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur man på bästa sätt planterar vallört.

Vinter och svenskt klimat

Vallört är mycket härdig både mot extremt kalla och varma temperaturer. Dessa växter är med undantag för extremt stränga vintrar perenner, vilket innebär att de kommer att dö tillbaka på senhösten när frost och minusgrader har kommit, för att sedan komma tillbaka igen av sig själva på våren. Hög luftfuktighet är vanligtvis inte ett problem för vallört så länge tillräcklig jordfuktighet upprätthålls.

Om du bor i nordiskt klimat får man vara beredd på att det vid extremt stränga vintrar kan innebära att vallörten inte kommer tillbaka som perenn. Detta är en mycket härdig växt som för det mesta kommer tillbaka år efter år.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera vallört?

Plantering kan ske när som helst under året, men det finns vissa tidpunkter som är bättre än andra. Plantera på hösten eller tidigt under våren direkt i trädgården eller i en kallram/kruka plantor som växten ska övervintras inuti.

Plantering kan ske via frö, eller rotdelning. Uppdelning och förökande av örtväxter genom rotdelning, inklusive vallörten, kan göras när som helst, men att göra detta på våren är allra bäst.

Avstånd vid plantering i trädgården

Vallört behöver ett avstånd till andra växter på 90 cm för korrekt rotutveckling och bästa tillväxt. Starka, mogna vallörtväxter med ett 90 cm utrymme kommer att ha fina, stora, magnifika blad och blommor. Dessa växter blir cirka 90 centimeter höga och kan också växa uppemot 90 centimeter i sidled.

Djup vid plantering

Plantera vallört på ett djup av 10 cm för bästa resultat. Håll jorden fuktig (men inte övervattnad) genom att du regelbundet vattnar, tills du ser att växten börjar växa och ta till sig. Då kan du minska på vattningen, och vattna endast i extrem torka på sommaren.

På vilken typ av plats växer vallört bäst?

Vallört är en relativt tålig växt och kan växa i full sol till halvskugga, vilket betyder att den behöver minst tre timmar direkt solljus de flesta dagar. I de varmare delarna av Sverige, så kan man med fördel plantera den där den får skugga från den starka eftermiddagssolen.

Jordtyper

Vallört föredrar en jord med ett pH på 6,0-7,0 och växer bäst i rik, fuktig jord i full sol, men tål även skugga. Den kommer att växa bra i lerig jord eller lätt sandig jord – oavsett om det gäller dränerade eller odränerade områden.

Vallört är intensivt växande och djupt rotad, och anpassar sig väl till de flesta miljöer den befinner sig i. Den växer i det vilda över stora delar av Europa, inklusive delar av Nordamerika och Asien.

Att odla vallört i krukor eller andra behållare

Vallört kan utan problem odlas i krukor, och den gör sig bäst i behållare som är minst 20 liter i volym. Detta är på grund av växtens expansiva, snabbt växande rotsystem.

Innan du skördar blommor eller skott så är det absolut att föredra att man låter sin vallört hinna bli väl etablerad i jorden. Detta innebär att man bör ge den minst tre månader från det att man planterade innan man beskär den och tar skott eller blomster.

Skötsel av vallört

vallört

Vallörten är extremt lättskött! Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur man på bästa sätt sköter sin vallört.

Vattning

Vallört-växter gillar en jämn jordfuktighet, men är inte en typ av växter som kräver mycket tillsyn. Var noga med att hålla jorden hos unga, nyplanterade växter genomgående fuktig, men inte övervattnad.

Vattna mogna växter när den övre tummen eller två av jorden börjar torka ut. Vattning efter de första tre månaderna är dock inte så noggrann. Håll framförallt utkik efter om växten ser hängig ut efter intensiv hetta och torka under sommarperioden, för att framförallt då vattna.

Beskärning

Under det första året (andra året om du har en höstplanterad vallört), låt då plantorna växa till den punkt då de får blomstjälkar. Skär sedan ner dem till cirka 15 cm räknat från marken när vintern kommit. Att lämna de snittade bladen på marken som näring kommer att återföra en del av det goda tillbaka till växten.

Generella frågor kring vallört

Nedan följer svar på några generella frågor man kan ha om vallört.

När blommar vallört?

Vallört blommar en gång varje år, och detta är någon gång mellan senvåren och försommaren. Till skillnad från en buske, kan den förväntas dö tillbaka på vintern för att komma tillbaka på våren. Den agerar perenn och är flerårig i de flesta klimat, även fast hårda vintrar kan döda den.

Hur snabbt växer vallört?

De utvecklar knoppar 20 till 40 dagar efter plantering och planteras bäst i rabatter eller krukor. Rotsticklingar tar 1,5 till 2 år att växa till storleken på en ettårig växt.

Kommer vallört tillbaka år efter år?

Vallört är en flerårig växt som i naturen växer i rotklumpar längs flodstränder och i gräsmarker. Det kan också vara ett trevligt tillskott till en vildblomsterträdgård och behållare. Vallört har en kraftig tillväxt och kan planteras när som helst när jorden inte är frusen.

Några populära typer av vallört

Det finns två typer av vallört som trädgårdsmästare oftast odlar:

  • Äkta vallört (Symphytum officinale)
  • Uppländsk vallört (Symphytum x uplandicum) kallas på engelska Russian Comfrey.

Avslutande ord

Hoppas du får mycket glädje av dessa vackra växter och att vår guide är till hjälp!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar